Ovaj petak prva premijera nekog (hrvatskog) filma na otoku!

Objavio: Pokret Otoka - 04.01.2018.

Ovaj petak, 5. siječnja, Brač će dobiti svoju prvu filmsku premijeru*, i to jednog posebnog filma snimanog upravo na Braču, ali i drugim našim otocima. Osmi povjerenik uplovljava u Supetar, a tim povodom, za komentar smo pitali Alena Munitića, jednog od glavnih i odgovornih za revitalizaciju kina na otocima! Evo što nam je rekao.

Kino Mediteran nije moglo sretnije uploviti u 2018. godinu. Nakon što smo petu godinu rada zaključili sa čak 27.000 gledatelja, početak nove godine obilježava nam premijera jednog jedinstvenog hrvatskog, ujedno i pravog otočkog, filma.

Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja, nastao prema poznatom romanu Renata Baretića, svoju hrvatsku premijeru ima u Kinu Mediteran Supetar, u petak 5.1. u 19h. Na premijeri će nam se pridružiti redatelj Ivan Salaj, glumci Frano Mašković (naslovna uloga), Ivo Gregurević i Nadia Cvitanović, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević, montažer Marin Juranić te autor romana Renato Baretić.

Zašto baš Brač i Supetar? Svi koji su upoznati s knjigom znaju da se radnja romana odvija na čarobnom otoku Trećiću, najudaljenijem naseljenom otoku. Upravo je otok Brač u filmu oživio Trećić: U Škripu je snimljen veći dio interijera, snimalo se na škripskom groblju, u crkvi i u muzeju Uja; trećićanski svjetionik je odglumio brački svjetionik Ražanj, luku uvala Smrka, dok je luku Drgić odglumila uvala Splitska. Lica stanovnika Trećića najvećim su dijelom oživotvorila lica Škripjana i Nerežišćana, uz pomoć Supetrana i mještana Milne, a iz OŠ Supetar stigli su nam i najmlađi glumci u filmu Katja Vuković i Luka Radanović te supetarski srednjoškolac Bruno Gabrijel Bešker.

Ono što je za nas kao organizatore premijere poseban ponos je činjenica da je ovo prva hrvatska premijera domaćeg filma u nekom otočkom kinu nakon velikog broja godina, broja kojeg nismo uspjeli ni odgonetnuti. Već ‘poznata’ je priča da je tijekom 5 godina rada Kino Mediteran revitaliziralo preko 20 kina diljem Dalmacije – kina koja su nekad bila slavna, a tijekom devedesetih započela dugogodišnje propadanje, oživljena su iznova kroz ovaj jedinstveni projekt.

Od početka rada Kino Mediteran je diljem hrvatskih otoka i obale publici pružilo mogućnost da pogleda brojne filmove prije njihovog dolaska u redovnu distribuciju, a pogotovo smo snažnu vezu imali s domaćim filmom: Zvizdan, Ne gledaj mi u pijat, Gazda, Koko i duhovi, Zagonetni dječak, samo su neki od naslova koji su u naša kina stizali paralelno s dolaskom u kina diljem Hrvatske. Na taj način smo omogućili publici ne samo to da se njihova kina iznova otvaraju, nego i to da se novi filmovi prikazuju istovremeno, ako ne i prije, nego u velikim gradovima. Upravo zato smo ponosni što jedan otočki film ima premijeru upravo u našoj maloj otočkoj kino mreži. Drago nam je da je premijera u Supetru koji je jedno od naših novijih kina, friško digitalizirano ovog ljeta i za kojeg imamo velike planove. A imamo ih i za ovaj film, Bol, Hvar, Lastovo, Komiža,… svi naši gradovi čekaju da na svojim platnima ožive Trećić i da u njihovu luku pristane Osmi povjerenik. A nakon premijernih prikazivanja filma sada, reprizirat ćemo ga na ljeto sa engleskim titlovima, kako bi i strani posjetitelji mogli uživati u ovoj originalnoj i posebnoj otočkoj priči.

 

Foto – Arhiv sa Trećića 😉

Ne propustite brod za Trećić 5.1. u 19h. Ako niste u Supetru na www.kinomediteran.hr provjerite kad se Osmi povjerenik iskrcava baš na vaš otok!

*ispravite nas ako griješimo 🙂

_____

Autor | Alen Munitić

Naslovna  fotografija | 2i film

Fotografije u tekstu | Zlatko Radanović

Tagovi: