OTOCI PREDVODNICI ČISTE ENERGIJE – Terenski posjet srednjim školama na Braču i Visu

OTOCI PREDVODNICI ČISTE ENERGIJE – Terenski posjet srednjim školama na Braču i Visu

Objavio: Andrea Beader - 05.07.2022.

U sklopu projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ Pokret Otoka održao je terenski posjet srednjim školama na Braču i Visu

Voditeljica komunikacija Pokreta Otoka, Paula Bolfan, i voditelj obrazovnog programa projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’, Antonio Morić Španić, u utorak i srijedu, 28. i 29. lipnja, terenski su posjetili otok Brač i održali prve sastanke uživo s djelatnicima srednje škole ‘’Brač’’ iz Supetra, klesarske škole Pučišća i srednje škole Bol.

U ponedjeljak, 04. srpnja, Antonio Morić Španić posjetio je otok Vis i nastavnike iz Srednje škole Antun Matijašević Karamaneo.

 

Projekti zelene tranzicije u kurikulumima školske godine 2022./23.

Podsjetimo, obrazovni program projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ sastoji se od četiri sastanka sa srednjoškolskim nastavnicima, od kojih se tri sastanka održavaju online, putem ZOOM platforme, a jedan uživo u obliku terenskog posjeta. Tijekom spomenutih susreta nastavnici će u suradnji s članovima projektnog tima nastavne aktivnosti s temom zelene tranzicije koje će potom uvrstiti u svoje kurikulume u školskoj godini 2022./23.

Također, po završetku projekta bit će im uručen i priručnik za nastavu koji će im služiti kao potpora za detektiranje tema zelene tranzicije u postojećim predmetnim kurikulumima.

 

 

Pregršt zelenih ideja temelj su buduće suradnje otočnih srednjih škola

Ideja o suradnji i umrežavanju srednjoškolskih nastavnika i učenika unutar projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ temelj je budućih zajedničkih većih i manjih projekata koje će, ako im se svidi dosadašnja suradnja, nastavnici i srednje škole moći zajednički razvijati, a potom i dobiti pristup većim sredstvima kako bi unaprijedili svoje programe, ali i potencijalno opremali školske prostore i uređivali ih.

Iako se dosad nisu definirali specifični koraci koji slijede, projekt ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ tek je tek na pola provedbe, a neke su suradnje već na vidiku. Jedna od njih je i ideja da nastavnici i učenici škola uključenih u projekt zajednički posjete jedan od četiri otoka kako bi se upoznali, družili,sudjelovali u aktivnostima s temom zelene tranzicije i pričali o mogućnostima buduće suradnje u prijavi projekata i programa.

Terenski posjeti školama na Hvaru i Korčuli održat će se u rujnu.

Više o projektu ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ pronađite na stranicama portala otoci.eu ili nam se obratite na info@islandmovement.eu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva za regionalni razvoj i Europsku Uniju. Partneri na projektu su Splitsko Dalmatinska Županija, Općina Lumbarda, Grad Korčula, Grad Stari Grad, Grad Supetar, Općina Bol, Općina Postira, Općina Selca, Općina Nerežišča i Općina Pučišča.

__________
Autor: Paula Bolfan, Pokret Otoka
Naslovna fotografija: Pokret Otoka