Otoci Europe mogli bi trošiti četvrtinu vode manje

Objavio: Pokret Otoka - 26.09.2017.

Govoreći na skupu, potpredsjednik Europske federacije malih otoka (ESIN) Christian Plejel ustvrdio je da otoci uključeni u projekt razvijaju modele za uštedu četvrtine svježe pitke vode. »Ako to uspijemo, uštedjeli bismo 180 milijuna litara vode godišnje.

Kada bismo na to »nagovorili« samo 100 otoka, uštedjeli bismo 18 milijardi litara vode. Ukoliko to proširimo na sve europske otoke – količina vode koju ćemo uštedjeti je nezamisliva«, kazao je Plejel

Otoci Europe ubuduće bi mogli trošiti četvrtinu vode manje nego sada, ustvrdili su predstavnici europskih otoka i otočkih organizacija koji sudjeluju na konferenciji koju je u Komiži na Visu organizirao hrvatski zastupnik u Europskome parlamentu i potpredsjednik skupine Europskog parlamenta za otoke Tonino Picula.Konferencija je počela danas, a traje do nedjelje. Održava se u sklopu međunarodnoga projekta »Izazov štednje vode« („Water saving challenge«, Wasac), koji je Picula pokrenuo u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma.U projektu je osam europskih otoka – po dva iz Francuske, Grčke, Irske i Hrvatske, čiji će predstavnici u Komiži predstaviti studije iskustava i tradicionalno nakupljenog znanja svojih zajednica, kako bi bile pretočene u konkretne prijedloge.Govoreći na skupu, potpredsjednik Europske federacije malih otoka (ESIN) Christian Plejel ustvrdio je da otoci uključeni u projekt razvijaju modele za uštedu četvrtine svježe pitke vode. »Ako to uspijemo, uštedjeli bismo 180 milijuna litara vode godišnje. Kada bismo na to »nagovorili« samo 100 otoka, uštedjeli bismo 18 milijardi litara vode. Ukoliko to proširimo na sve europske otoke – količina vode koju ćemo uštedjeti je nezamisliva«, kazao je Plejel.Hrvatski otoci uključeni u projekt su Lastovo i Vis. Lastovo je u otočka domaćinstva uvelo nastavke za slavine koji štede vodu, dok Vis, po Piculinim riječima, »ima jedan od najcjelovitijih i najuspješnijih nadzora prikupljanja i potrošnje vode, u koji je uloženo 30 milijuna kuna«.„Na malim i srednje velikim europskim otocima živi više od 20 milijuna ljudi, a nestašica vode tradicionalno utječe na kvalitetu svakodnevice, a katkad otežava i opstanak života na otoku. Zbog toga su otočani kroz stoljeća prikupili vrijedno znanje o štednji vode, pa njihova iskustva želimo promovirati kao poticaj inovativnim rješenjima i korištenju europskih fondova. Otoci mogu biti izvori znanja, a ‘otočnost’ laboratorij inovativnosti utemeljen na višestoljetnom iskustvu otočkoga života«, kazao nam je Picula.Konferencija u Komiži formulirat će preporuke za završni europski dokument o racionalnome korištenju vode.  »Europske institucije napokon su prepoznale otoke«, tvrdi Picula ističući kako se, istodobno sa skupom u Komiži, na Kreti održava konferencija »Europskog energetskog otočkog foruma«, na kojemu se dogovara korištenje dva milijuna eura europskog novca namijenjenog obnovljivim izvorima struje za europske otoke.

IZVOR : novilist

Autor: Boris Pavelić

Foto : Pokret Otoka

Tagovi: