OTOCI – Djeca i otočani u istraživanju mora

OTOCI – Djeca i otočani u istraživanju mora

Objavio: Andrea Beader - 20.07.2021.

Znanstvenici iz Splita, s Hrvatskog hidrografskog Instituta, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta imaju želju stanovnicima otoka, a poglavito djeci, približiti svoja iskustva i znanja u istraživanju mora

.

Tijekom ljeta 2021. oni će organizirati niz događanja koja uključuju radionice za djecu školskog uzrasta, druženje za sve uzraste uz društvene igre na temu mora. Održavanje popularno-znanstvenih kafića (Jadran u kafiću) s aktualnostima u znanosti vezano za more i okoliš.

 

CILJ PROJEKTA

Cilj aktivnosti je, kroz istraživanje mora, za koje su naša otočka djeca svakodnevno vezana, potaknuti njihovu znatiželju i istraživački duh, ponešto ih naučiti, a usput se upoznati i zabaviti. U znanstvenom kafiću će se uz čašicu razgovora pričati o fizikalnim pojavama u moru, a posebno o onima s kojima se stanovnici otoka svakodnevno susreću.

– Ovo ljeto smo krenuli u realizaciju jedne ideje o kojoj vec duže vrijeme razmišljamo. Naime, ponukani činjenicom da na nasim otocima uvijek ima slabiji odabir raznoraznih aktivnosti, a posebice vezano za znanost, odlučili smo organizirati besplatne radionice za najmlađe – kazuje nam dr. sc. Natalija Dunić, jedna od predavačica i mladih znanstvenica koji su pokrenuli ovu ideju.

– Ideja radionica je na zabavan, interaktivan, na tzv. “hands-on” principu, na “terenu”, prenijeti spoznaje o moru najmlađim mještanima hrvatskih otoka. No, da starija publika ne ostane zakinuta, svakim nasim dolaskom i za njih organiziramo dvije aktivnosti. Tu su morske društvene igre, te znanstveni kafić, tzv. “Jadran u kafiću”. Pa je tako prilikom posjete Veloj Luci, dr. sc. Jadranka Šepić održala predavanje pod nazivom “Velolučki tsunami”. Dok će na Ugljanu dr. sc. Natalija Dunić održati predavanje “Klimatske promjene – daleka budućnost ili?”

Spoiler alert: nakon Ugljana, iduća destinacija je Vrboska – kaže Dunić.

 

OCEANOGRAFI NA OTOKU

9. srpnja 2021. godine u Veloj Luci se održao znanstveni kafić na temu meteotsunamija, ilitiga šćige, razornog vala koji je 1978. poharao Velu Luku. Tako su Velolučani imali prilike saznati iz prve ruke što se tu zapravo dogodilo i može li se u skoroj budućnosti takav scenarij ponoviti. Dr. sc. Jadranka Šepić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, inače stručnjakinja za meteotsunamije, je održala predavanje pod naslovom „Velolučki tsunami“ u caffe-bar Bobovišća u večernjim satima. Nakon predavanja publika se aktivno uključila u raspravu bilo s pitanjima bilo s komentarima.

10. srpnja su se održale radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Radionice su se održale u hibridnom obliku, dio u učionicama osnovne škole Vela Luka, a dio na otvorenom. Djeca su na licu mjesta učila kako izmjeriti temperaturu mora i zraka, te su kroz vlastitu analizu podataka dolazila do zaključaka.

Kroz razne eksperimente djeca su saznala je li more gušće od vode i zašto, što utječe na stvaranje valova i struje i mnoge druge zanimljivosti. Radionice su besplatne, a jedini uvjet za prijavu je biti osnovnoškolac te imati želju za eksperimentiranjem i zabavom.

Idući korak nam je posjetiti otok Ugljan, gdje bi u mjestu Ugljan također organizirali iste ili slične radionice za najmlađe, društvene igre za sve uzraste, te znanstveni kafić. Pa bi tako u petak 6. kolovoza, 2021. godine održali popularno-znanstveno predavanje pod naslovom „Klimatske promjene – daleka budućnost ili?“.

Sutradan, 7. kolovoza, u jutarnjim terminima bi organizirali radionice za djecu, a u kasnopopodnevnim terminima društve igre na otvorenome za sve zainteresirane. Iako nam je draže znati broj sudionika na radionicama, svatko tko bude htjeo sudjelovati je dobrodošao!

 

Prijave za radionice se mogu poslati na oceanografi.na.otoku@gmail.com

 

Sva događanja organiziraju znanstvenici i znanstvenice koji su aktivno uključeni u istraživanje mora, dr. sc. Natalija Dunić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, mag. phys. Maja Karlović i dipl. ing. phys. Marko Mlinar s Hrvatskog hidrografskog instituta, te dr. sc. Jadranka Šepić i mag. phys. Krešimir Ruić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Sve njihove aktivnosti možete pogledati i na Facebook stranici Oceanografi na otoku.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pexels.