Otočani se bore za svoje plaže – podržite ih!

Objavio: Pokret Otoka - 17.04.2017.

Sutra, 18.4., na dvije fronte odvijaju se slične otočke borbe – jedna je za bračku plažu – jednu od najpoznatijih europskih plaža, a druga za rapske plaže. Prenosimo pozive Bračana i Rabljana, odazovite se!

 

BRAČ

“Grupa Boljana u utorak ujutro, kao podrška bolskim predstavnicima koji će sudjelovati na sjednici Skupštine SDŽ, putuje u Split kako bi pokazali nezadovoljstvo činjenicom da bi plažom Zlatni rat mogla upravljati neka druga tvrtka, a ne bolski Grabov rat.
Inicijativu da Boljani idu u Split dao je sudionik tribine Ivan Živković Delta, jer bi na taj način mještani pokazali da ne žele plažu o kojoj gospodarski i životno ovise i na kojoj se temelji razvoj bolskog turizma, prepustiti na upravljanje vanjskim tvrtkama.
Sjednica Skupštine SDŽ održava se u utorak 18. travnja u 9 sati u Domu za starije i nemoćne osobe na splitskoj Zenti”…..prenosi Bolska kronika

RAB 

“Dragi otočani i svi kojima je stalo do našeg otoka,
Potaknuti planiranim drastičnim građevinskim intervencijama na više plaža našeg otoka pozivamo vas na javnu tribinu “Čuvajmo rapske plaže ” 18.travnja 2017. u 16 sati u Sportskoj dvorani Rab.
Uvjereni smo da radikalne intervencije na pomorskom dobru, prekomjerno nasipanje i mijenjanje obalne linije kao ni stalno povećavanje kapaciteta nauštrb kvalitete i autentičnosti nije u interesu niti turizma niti lokalne zajednice .
Stoga smatramo da svakom sličnom zahvatu treba prethoditi ne samo zakonom propisana javna rasprava nego i preciznije definiranje zahvata kroz prostorno planske dokumente, transparentna, pravovremena i jasna komunikacija prema javnosti kroz sve faze razrade i donošenja prostorno planske i građevinske dokumentacije , kao i o njihovim mogućim aspektima projekata kao i njihovim mogućim posljedicama na okoliš.
Upravo taj okoliš ili krajolik koji uključuje rapsku prirodnu i kulturnu baštinu predstavlja glavni resurs našeg otoka a posljednjih je desetljeća doživio nepovratne devastacije i takvu je praksu neophodno propitati i zbog nas samih, i zbog turizma od kojeg živimo – jer turizam 21. stoljeća traži prije svega autentičnost i kvalitetu.
Činjenica da se radi o pomorskom dobru koje je po definiciji javno dobro mora garantirati javnosti pravo na potpunu informiranost i sudjelovanje u svim fazama donošenja odluka.
Na tribini nastojat ćemo potaknuti informiranu diskusiju, postaviti prava pitanja te ponuditi činjenice i stručne argumente u korist očuvanja naših plaža.
Pokažimo da nas se tiče i da nam je do našeg otoka stalo, pokažimo da nam je dugoročno održivi razvoj važniji od kratkoročnih i nepromišljenih hirova upitne isplativosti za veliku većinu među nama. Iskoristimo svoje građansko pravo da oslučujemo o stvarima od javnog interesa.
Rabljani, dođite na tribinu!
Veselimo se vašem odazivu i učešću na tribini!
Za inicijativu ‘Čuvajmo rapske plaže‘ prof. Dunja Vejzović” Izvor: Facebook