Otočani s Murtera i Brača osvojili srebrnu medalju na U19 europskom futsal prvenstvu u Latviji!

Objavio: Paula Bolfan - 22.09.2019.

Hrvatska futsal ekipa 14. je rujna u Rigi, glavnom gradu Latvije, postala viceprvak Europskog U19 futsal prvenstva

Prvo ikada održano Europsko futsal prvenstvo do 19 godina odigrano je u Latviji, a potpuna senzacija ondje bili su momci u kockastim dresovima, među kojima su bili i otočani Jakov Mudronja s Murtera te Toni Rendić i Vicko Radić s Brača.
.

Hrvatska U19 (foto: crofutsal)

.
Hrvatska U-19 je u svojoj skupini pobjedama protiv Nizozemske i Ukrajine izborila polufinale gdje je iznenadila sve te je preko Portugala osigurala nastup u finalnoj utakmici. U završnom nadmetanju prejaka je za nju bila Španjolska U-19 s kojom je ostvarila rezultat 0-6.
.

Jakova Mudronju iz Murtera prijatelji su tajno dočekali bakljadom u centru Murtera

Dan nakon prvenstva, Jakov Mudronja, hrvatski futsal reprezentativac vraćao se autom s aerodroma s roditeljima, a u rodnom Murteru prijatelji su mu priredili vatreni doček – objavila je Rudina press.

Upravo smo dočekali našeg Jakova Mudronju, koji je u Murter došao sa srebrnom medaljom U19 Euro iz Latvije, arene Riga! 🇭🇷💖👐💛 – pisalo je na facebook stranici Općine Murter – Kornati.
..

Osim Jakova Mudronje s Murtera,  srebrni su i Bračani Toni Rendić iz Supetra i Vicko Radić iz Pučišća

Nakon fantastičnog rezultata i osvojenog srebra na premijernom U-19 Europskom prvenstvu u futsalu, ulovili smo našega Vicka Radića između dva treninga da nam ispriča svoju nogometnu priču koja je započela na najdražem pučiškom igralištu… – prenijela je i fcb stranica Pučišća.

Tom je prilikom administrator stranice intervjuirao Pučišćana Vicka Radića. Intervju pročitajte u nastavku…

.
ADMIN: Vicko, najprije ti hvala što si pronašao vremena za nas. I, dojmovi?

VICKO: Ma, fantastični. Tek su mi se sada emocije slegle. Doček u Pučišćima bio je savršen i zaokružio je sve moje dojmove, a čini mi se da sam tek tada shvatio i veličinu uspjeha u Latviji.

.
ADMIN: Znamo da se tvoja nogometna ljubav dogodila još u ranom djetinjstvu u Pučišćima. Kako je započela futsal priča?

VICKO: Kad sam završavao osnovnu školu, bilo je pitanje hoću li ostati na Braču ili školovanje nastaviti u Splitu. Za Brač su me vezale brojne obveze, i nije bilo lako donijeti odluku. Tada sam trenirao nogomet u Postirima, pod trenerskom palicom Petra Eterovića Kale, kojemu zahvaljujem na svakom uloženom trudu. Kako sam se na kraju odlučio krenuti u Split, nastavio sam kratko trenirati u Splitu veliki balun. Živio sam u domu i moj je cimer krenuo trenirati futsal, a njegovo oduševljenje me počelo kopkati pa sam se i ja zainteresirao. Kuhalo je to u meni, a presudno je i bilo to da smo baš toga ljeta mi s Brača igrali turnir u Splitu. Tada mi je pristupio golman, sadašnji kapetan futsal reprezentacije i pozvao me da se okušam u malom balunu. U kolovozu je bila selekcija, sa mnom je bilo još 50 djece. Prošao sam i odmah započeo s treninzima, a odmah prvu godinu osvojili smo prvo mjesto, i to prvi put u povijesti kluba MNK Split, na završnici prvenstva Hrvatske za kadete. Nakon toga, nas je pet iz kluba dobilo poziv za kamp reprezentacije U-17. Nakon toga igrali smo kvalifikacije za Olimpijske igre, no nismo se plasirali, dobili smo Kazahstan i Belgiju, a izgubili od Španjolske. Iduću sezonu kao kadet bio sam treći u Hrvatskoj i istu tu sezonu s juniorima prvi. A sada, ove sezone, s juniorima u Puli opet smo bili prvi u Hrvatskoj.

.
ADMIN: Tada je i naš Ivan Bezmalinović Bezma imao veliku ulogu?

VICKO: Je, naš Bezma bio je pomoćni trener, a svojim je trudom, znanjem i zalaganjem itekako pridonio uspjehu juniorske momčadi.
.

ADMIN: I onda su započele kvalifikacije za Euro?

VICKO: Dva tjedna nakon osvajanja naslova s mojim klubom, bile su kvalifikacije za Euro koje su se igrale u Karlovcu… Bili smo u skupini sa Slovačkom, Engleskom i Italijom. Dobili smo Slovake i Engleze, a izgubili od Talijana. Već smo na plasman na Euro gledali kao ogroman uspjeh, jer se onda govorilo da je najvažnije da nas ne razbiju u grupi.

.
ADMIN: A onda je sve postalo kao neki san?

VICKO: Da, jer realno, prošli smo grupu, mada to nitko nije očekivao. Dalje, sve ono što se događalo, bilo je nekako nestvarno. Polufinale protiv Portugala, protiv profesionalaca koji već sad žive od futsala. Samo smo strepili da nas ne napune, a na kraju smo mi njih izbacili iz igre.

.
ADMIN: A onda je došlo finale? Jeste li imali veliku tremu? Očekivanja nakon svega što vam se dogodilo?

VICKO: U finale smo išli s guštom. Čekala nas je igra protiv ekipe s kojom smo već igrali u skupini. Znali smo da nas čekaju kvalitetniji, ozbiljniji i profesionalniji igrači, ali, kao i svaku drugu utakmicu, zaigrali smo za pobjedu. Pa to je finale! Nismo uspjeli, ali nismo ni razočarani.

.
ADMIN: I to je ogroman uspjeh! Pričalo se da su Hrvati nekoliko dana prije Eura još bili na svojim sezonskim radnim mjestima.

VICKO: E, da, Španjolci su se okupili još 1. kolovoza i odigrali desetak prijateljskih utakmica, a većina nas iz naše reprezentacije radila je do početka rujna. Tada smo se okupili u Delnicama, tjedan dana imali po dva treninga dnevno. 6. rujna išli smo iz Zagreba za Frankfurt, a tamo zakasnili na avion za Rigu i deset sati lutali po aerodromu, umorni od treninga i putovanja. Ali, što je sve to prema srebru koje smo donijeli doma?

.
ADMIN: Doček, kažeš, šlag na kraju?

VICKO: Ma, da šlag! Fantastičan je osjećaj biti Pučišćanin u tom trenutku. Bio sam ponosan i sretan. Ovim putem želim zahvaliti svima koji su me cijelo vrijeme pratili i bili podrška, svojoj obitelji, svima koji su čestitali, slali poruke, a posebno onima koji su organizirali doček.

.
ADMIN: Vicko, poruka za kraj?

VICKO: Koristim priliku da pozovem svu djecu da se bave sportom i da ustraju u svojim željama. I ja sam kao dječak sanjao, a sad mi se čini da baš te svoje snove živim. I sada kada sam završio i srednju školu, još se više mogu posvetiti svojoj najvećoj ljubavi, a to je balun.

ADMIN: Mislimo, Vicko, da si i našoj djeci stvorio lijepe uspomene i da u tebi već sada mnogi vide svojega uzora. Želimo ti puno sreće na svim tvojim budućim sportskim putevima kojima si krenuo.
Pratit ćemo te i dalje!

Tim Pokreta Otoka želi našim otočanima puno uspjeha u bućnosti i daljnjoj karijeri!

__________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: HNS twitter