U Šibeniku osnovan Savjet za revitalizaciju Žirja, podržao ih i Otočni sabor

Objavio: Pokret Otoka - 21.11.2016.

Kao nadopuna radu Mjesnog odbora Žirje, u četvrtak navečer je u Šibeniku formiran Savjet za revitalizaciju tog otoka kojemu je cilj oživjeti poljoprivredu i turizam, posebno onaj nautički, što je formula za pokretanje procesa oživljavanja tog najudaljenijeg otoka šibenskog arhipelaga, doznajemo od Ive Mikuličina koji je izabran za predsjednika Savjeta.

Otok odavno nema škole, zimi je na njemu jedva pedesetak žitelja, a izvan ljetnih mjeseci ne radi ni mjesna trgovina. Put koji vodi od luke Muna do starog sela se raspada, a odavno je utihnula i nekad uspješna Poljoprivredna zadruga Žirje. Ostale naseljene uvale, poput Koromašnje, Tratinske i Mikavice muči problem vodovodne i elektrifikacijske mreže.

– Ovo je zadnji vlak ili, ako hoćete, vapor za spas Žirja. Situacija je zaista kritična, ali s druge strane silno raduju otočni potencijali. Francuzi su još prije Domovinskog rata izradili projekt marine u Stupici, žirajsko je polje nekad hranilo mještane, ne samo maslinom i lozom, već i nadaleko poznatom zelenom šljivom. Žirje ima i nemale uvjete za kulturni turizam, među ostalim utvrdu ilirske kraljice Teute, franjevački samostan i prije svega, slavnu žirajsku bitnicu, koja je značila prekretnicu u Domovinskom ratu. Od novog ministra Gorana Marića tražit ćemo i odgovor na pitanje mogu li se za turizam aktivirati brojne napuštene vojarne na otoku – kaže Maksim Roman, jedan od inicijatora osnivanja Savjeta za revitalizaciju otoka.

Žirjane okupljene u hotelu Krka, gdje je sastanak održan, ohrabrio je dolazak Denisa Barića, predsjednika Otočnog sabora.

– Za pučinske otoke poput Žirja spremaju se nove zakonske pretpostavke za brži razvoj. Ohrabruju nas i prve reakcije nove hrvatske vlade, pa i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je nedavno javno potencirala značenje Žirja – kazao je Barić.
Uz predsjednika Mikulićina, u Savjetu će biti potpredsjednici košarkaš Željko Jerkov, dekanica Šibenskog veleučilišta Anita Grubišić i Maksim Roman.

Najavljeno je da će i drugi poznati otočani sudjelovati u njihovom radu, među ostalima i svjetski poznati pijanist Maksim Mrvica, Jadrolinijin prvak Ante Mrvica, slavni žirajski topnici Željko Baltić i Miro Alić, tršćanski liječnik dr. Mladen Šare i drugi.

 

IZVOR: Šibenik.in