Opremi Kuću maslina!

Objavio: Dijana Šabić - 08.02.2018.

Pozivamo sve zainteresirane koji imaju bilo kakve predmete vezane za maslinarstvo i preradu ulja te stare fotografije na ovu temu da se jave u inbox Facebook stranice Kuća maslina ili na mail kucamaslina2018@gmail.com.

Naime, u Jezerima na otoku Murteru, u prostoru nekadašnje ribarske zadruge, otvara se Kuća maslina koja će prikazivati kulturu maslinarstva, proizvodnju i upotrebu maslinovog ulja te vezanu gastronomiju temeljenu na tradiciji. Zamišljena je kao mjesto susreta ljudi različitih interesa koje vezuje senzibilitet prema maslinarstvu.

Kuća maslina bit će kompleksna ustanova koja će u jednom biti edukacijski centar, mjesto razmjene i prodaje proizvoda od maslina i maslinovog ulja te nezaobilazna gastronomska točka, kušaonica, a ujedno i mjesto na kojem će svaki posjetitelj moći saznati sve o maslinarstvu s povijesnim i etnografskim prikazom.

Putem suradnje s kulturnim i znanstvenim institucijama, lokalnim razvojno usmjerenim inicijativama i drugim muzejima i ustanovama sličnog karaktera, te komunikacijom s maslinarima iz cijele države, Kuća maslina će predstavljati čvorište i generirati visok intenzitet aktivnosti u edukativnom, znanstvenom, kulturnom, društvenom segmentu.

Predmeti i/ili fotografije se popisuju, obrađuju i restauriraju kako bi u muzejskom prostoru na katu Kuće maslina što vjernije prikazali povijest maslinarstva od antike do današnjih dana, načine obrade i alate koji su svojstveni murterskom kraju, ali i drugim područjima gdje je maslinarstvo tradicija. Važno je naglasiti kako će svaka donacija biti zabilježena, dobiti će svoj inventarni broj te ako je prikladna, stajat će na zidu ili vitrini buduće ustanove s imenom i prezimenom donatora i mjesta iz kojeg dolazi (ukoliko on/ona to žele).

U tijeku je i javni natječaj za vizualni identitet Kuće maslina, a više informacija o samom projektu možete pročitati na sljedećim poveznicama:

POČELO DIJELJENJE 5000 SADNICA MASLINA

KUĆA MASLINA I MASLINOVOG ULJA U JEZERIMA UJEDINIT ĆE TRADICIJU I GASTRONOMIJU

JEDINSTVEN PROJEKT NA JADRANU – KUĆA MASLINA I MASLINOVA ULJA

MASLINA NA PUTU IZ POVIJESTI PREMA BUDUĆNOSTI – U JEZERIMA OTVARAJU KUĆU MASLINA I MASLINOVA ULJA

_____

AUTORICA: Sandra Barešin

FOTOGRAFIJA: Kuća Maslina, FB