OLIB – KUU Zora: Predstava o iseljeništvu ”Zoč smo šli”

OLIB – KUU Zora: Predstava o iseljeništvu ”Zoč smo šli”

Objavio: Paula Bolfan - 10.08.2019.

Predstava ZOČ SMO ŠLI govori o svjedočenjima Olibljana koji su uspjeli ilegalno napustiti otok odlazeći preko mora u Italiju, a potom u Ameriku…

Tko kaže i da na otocima, čak i onim udaljenim, ne mogu nastati kvalitetne predstave? Upravo jedna takva proizašla je iz Kulturno umjetničke udruge Zora s otoka Oliba, u izvođenju dramske skupine otočana – prenosi Zadarski.hr

.
“Zoč smo šli” naziv je zanimljive predstave, vrijedne pažnje.

Cijeli scenarij predstave izveden je na olipskom autohtonom govoru što je doprinos očuvanja posebnosti otoka. To je prepoznalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i grad Zadar, te financijski pomogli u realizaciji ovog projekta.

Druga posebnost je baziranje sadržaja predstave na svjedočenjima dijela Olibljana koji su uspjeli ilegalno napustiti otok odlazeći preko mora u Italiju, a potom u Ameriku. Još jedna stvar čini ovu predstavu posebnom. Naime, od pisanja teksta, postavljanja predstave, pa sve do glumačke izvedbe, sudjelovali su isključivo sami akteri amateri.

Iako fabulom predstava govori o događanjima života na otoku i odlasku trbuhom za kruhom u neki drugi svijet sredinom prošlog stoljeća, ona se itekako može reflektirati i na današnje trenutke globalnog problema migracija kojima svakodnevno svjedočimo. Nakon uspješnog premijernog izvođenja 2. kolovoza, pokazano je veliko zanimanje publike te se predstava ponovila dva puta 6. i 7. kolovoza.

Uloge u predstavi tumačili su: Ferdo Frantin, Jasna Vukić, Kristijan Kovač, Antonia Gagić, Danko Jovan, Boris Babajko, Dragica Sorić, Ninočka Milin, Željko Cukar, Nedjeljko Cukar, Miro Kleva i Meri Veršić. Scenario i režija: Maria Budeša i Irena Budeša-Gagić. Producirala KUU Zora.

___________
Izvor: Zadarski.hr
Naslovna fotografija: Zadarski.hr

Tagovi: ,