OLIB- Jedini turistički vodič Oliba napisala – Austrijanka

Objavio: Pokret Otoka - 19.08.2017.

Prst sudbine doveo ju je na zadarski otok. Friederun Pleterski, 69-godišnja Austrijanka, publicistica i novinarka koja je objavljivala autorske kolumne u prestižnim medijima, već petnaest godina živi na Olibu. Našavši se na životnoj prekretnici, nakon što se razvela od svog tadašnjeg supruga, uglednog bečkog fotografa, gospođa Frida (kako ju zovu sumještani) odlučila je radikalno promijeniti ne samo životnu sredinu nego i samu filozofiju života. Krenula je u potragu za malom, starom kućom u osami, negdje na moru. Potraga ju je najprije odvela na otok Krk, gdje je imala prijateljicu, zatim u unutrašnjost Istre, ali joj oko i srce nisu zapeli ni za jednu od ponuđenih kuća.

– Te 2001. dobila sam svoj prvi internet i naišla na jednu lijepu, osamljenu kuću na Olibu. Prije toga nikada u životu nisam ni čula za taj otok. Sjećam se, bio je 26. listopada, nacionalni praznik u Austriji, kada sam krenula vidjeti uživo tu ponudu. Stigla sam na otok navečer i prespavala kod gospođe Mirele, jedino je ona u posezoni nudila smještaj. Sutradan me je gospodin Krešo, svojim motorom na četiri kotača, odvezao do te kuće. Ugledavši je, ja sam se u nju zaljubila na prvi pogled, rekla sam: E, to je to, ovo će biti moj dom.

Dragulj na Mediteranu

Od tada do danas, gospođa Frida je objavila četiri knjige na njemačkom jeziku posvećene Dalmaciji. Jednu od njih (Ein Haus in Dalmatien, tj. Kuća u Dalmaciji) posvetila je svojoj kući na Olibu. K tome, autorica je i jedinog turističkog vodiča o otoku Olibu, na engleskom jeziku, koji nosi naslov Dragulj na Mediteranu.

– Dakle, najprije sam se zaljubila u tu kuću, a s vremenom i u otok, pa i u ljude. Neki od njih su me iskreno ganuli kada sam se 2014. godine borila s opakom bolešću jer su se iskreno raspitivali za moje zdravlje, nudili pomoć – priča nam gospođa Frida dok pijemo kavicu na zadarskom Forumu.

Kako kao Austrijanka, koja je imala dinamičan život u svojoj zemlji, a i s obzirom na kulturološke razlike, doživljava sebe u potpuno novoj, mirnoj i zimi izoliranoj sredini, kaže da je sve to u skladu s njezinom promjenom životnoga stila. Prihvatila sam ovdašnji ‘slow life’ ritam. Moj susjed Frane, 80-godišnjak koji se vratio iz Amerike, uvijek me u prolazu pozdravi riječima ‘take it easy’, on mi je dao ideju za posljednju knjigu ‘Adria Blues’. Taj život bez pritiska da nešto morate obaviti baš sada, ta sloboda nečinjenja, blagodat je koja nema cijenu – otkrila je Austrijanka živeći na ovom zadarskom otoku.

No, iako strankinja, aktivno promatra i razmišlja o tome kako bi se mogao unaprijediti život u sredini kojom dominiraju stari ljudi. Primijetila je, primjerice, i jednu, za nju nezamislivu političku činjenicu da na popisu od 120 birača, njih oko 40 ili živi u Americi ili ih je dio već tamo umrlo.

Postala prava otočanka

– Olib je pravi dragulj. Turizam se razvija tek u zadnjih nekoliko godina, ali on traje šest tjedana godišnje, nažalost ništa se ne poduzima da mladi ljudi ovdje trajno ostanu. Ni škole više nema jer nema djece. Otok ima sedam plaža, a samo su dvije dostupne, do kojih možete bez da se izlažete opasnosti. Da nisam strankinja, svaki bih dan ‘visila’ u Zadru, u gradskoj upravi, i tražila da se učini sve kako bi se ovaj otok revitalizirao, priča nam entuzijastična Austrijanka, navodeći kako treba početi od onih običnih, malih stvari kao što su održavanje puteva, bolje organizirana služba čistoće i slično.

– Veseli me kad vidim da, primjerice, jedna žena koja iznajmljuje turistima apartmane, uzgaja u malim vrtovima povrće. Kod nje kupujem pomidore i sve ostalo, znam da je svježe, čisto i domaće. Nažalost, to su izolirani primjeri koji pokazuju da se može, ali politika mora dati impuls, mora stvoriti uvjete za život i budućnost – govori gospođa Frida. Na pitanje namjerava li uzeti hrvatsko državljanstvo, kaže da ne razmišlja o tome, ali da to više nije ni potrebno jer su i Hrvatska i Austrija u Europskoj uniji. Voljela bih da ta ideja Europe, da taj osjećaj pripadnosti istim vrijednostima, istoj zajednici, više i dublje zaživi i ovdje kod nas, zaključuje naša sugovornica.

Studirala u klasi Umberta Eca

Dr. Friederun Pleterski rođena je 1948. u Klagenfurtu, a odrasla u St. Veitu na rijeci Glan. Studirala je romanistiku u Beču te dramsku umjetnost i glazbu na sveučilištu u Bologni, u klasi Umberta Eca. Od 1989. do 1993. piše za “Kurier” te austrijski radio. Autorica je nekoliko biografija i suosnivačica poznatih udruga za očuvanje prirode i kulturnih dobara (BIOS, Arhe Noah) i dr.

Sir, smokve, masline i – birokracija

U knjizi “Kuća u Dalmaciji” Frida Pleterski duhovito i s punim žarom opisuje događaje vezane uz kupnju i restauraciju svoje olipske kuće iz snova, čitatelja među ostalim podučava kako napraviti sir, živjeti od smokava, grožđa, maslina i uživati u svježoj ribi. Otkriva mu da se bori s nepotizmom i sporom i kompliciranom birokracijom tipičnom za Hrvatsku… Otok Olib možda pomalo zaostaje za ostalim otocima, navodi ona, ali ima svoj karakter. Opisuje ga kao otok iznad kojega lebde antički bogovi kojima su otočani prilično slični – zapisala je o njezinoj knjizi dr.sc. Slavica Vrkić Žura.

Olib, pomidori i – Heider

Friederun Pleterski u jednom je intervjuu za “Kleine Zeitung” iskazala svoje zadovoljstvo povodom pristupanja Hrvatske EU. Olib koji joj je, kako ona kaže, prirastao srcu i koji je njezin drugi dom, spomenut će prigodom Heiderove nesreće, pa kaže da je u trenutku emitiranja te vijesti na televiziji, u svojoj kući na Olibu gulila hrpu rajčica i da su joj suze navrnule u oči, ali ne zbog Heidera nego zato što se prisjetila svoje prve domovine Koruške, zapisala je dr.sc. Vrkić Žura.

 

Izvor: zadarskilist.hr

Foto: zadar.travel