ODRŽIVI OTOCI – Zdravstveni sustav u Hrvatskoj

ODRŽIVI OTOCI – Zdravstveni sustav u Hrvatskoj

Objavio: Paula Bolfan - 04.11.2022.

Hrvatski zdravstveni sustav funkcionira zbog truda, rada i entuzijazma predanih i vrijednih liječnika, liječnica i drugog zdravstenog osoblja

Liječnici u Hrvatskoj kontinuirano traže hitne izmjene sustava u svrhu poboljšanja njegove učinkovitosti. Kako bismo dobili što bolji uvid u sustav u sklopu teme ”Kako poboljšati opći i hitni zdravstveni sustav na otocima?” razgovaramo s nizom liječnika i liječnica o trenutnom stanju i prijeko potrebnim akcijama za poboljšanje.

Temu ”Kako poboljšati opći i hitni zdravstveni sustav na otocima?” obrađuje Paula Bolfan s otoka Silbe u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”, a koji je sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

.
Prekomjeran broj pacijenata

Razgovaramo s anonimnom liječnicom koja radi u zajednici od 15.000 ljudi kao pedijatar u primarnoj zaštiti, a koja kao najveći problem sustava vidi prekomjeran broj pacijenata.

Kao jedini pedijatar u mjestu, liječnica (koju ćemo u nastavku zvati Dr. Pedijatar) je počela raditi 2017. godine. Iako sustav propisuje da jedan liječnik može raditi s maksimalnim brojem između 715 i 1190 pacijenata Dr. Pedijatar je upisala, prema nalogu Zavoda za zdravstveno osiguranje, 1595 djece, a predviđa da će ta brojka samo rasti.

Dr. Pedijatar ne smije odbijati upisivati novorođenčad i mora upisati dijete bez obzira na prekoračen broj pacijenata. Svake godine upiše više novorođenih nego što ih otpiše. Ima duplo pacijenata (za dva tima), ali mora odradit u redovnom radnom vremenu, a ako ostane prekovremeno to joj nije dodatno plaćeno.

Zavod kao krovno tijelo opće zdravstvene prakse u Hrvatskoj određuje visinu novčane naknade koja se dodjeljuje privatnim praksama primarne zaštite za usluge, instrumente i drugu opremu. Naknade se ugovaraju jednostrano, bez obzira što je to vrlo često manje od onoga što sam liječnik potroši kako bi tu uslugu pružio pacijentu ili nabavio neki novi instrument i opremu.

.
Bolnice u minusu

S obzirom da Zavod određuje cijenu usluge, on odredi i koliko će bolnici platit za usluge ultrazvuka, magnetske rezonance i slično. Primjerice, Zavod odredi da će bolnici za određenu uslugu dati novčanu naknadu od 4.000 kuna, a bolnicu to košta puno više.

Jedan od bolničkih problema često su i zastarjela i neispravna patronažna vozila, za čiju se obnovu također vrlo teško pronalaze novčana sredstva.

.
Gomilanje lista čekanja

Ako imamo financijskih sredstava često odabiremo privatnu praksu, umjesto da određeni pregled tražimo preko Zavoda, zato što za određene preglede moramo čekati i po nekoliko mjeseci.

Zašto je tomu tako? Jedan od razloga je što Dr. Pedijatar, kao specijalist pedijatrije, ima veća ograničenja od bolničkog specijalista pedijatrije. Za liječenje određenog stanja lijekovima Dr. Pedijatar mora dobiti preporuku od bolničkog specijalista da bi taj lijek prepisala, te može propisati maksimalno jednu do dvije kutije lijeka. Iako zna da lijek djeluje i liječi, zbog ograničenosti je primorana pacijenta slati u bolnicu na preglede i tako svjesno sudjelovati u gomilanju liste čekanja. To se često najviše odražava na pacijente kojima je zaista hitno što prije doći u bolnicu.

Primjerice, skrbnik osobe s cerebralnom paralizom mora svaka tri mjeseca ići u bolnicu po preporuku za bolesti, za stanje za koje je opće poznato da se ne može izliječiti i promijeniti.

.
Mladi ne žele raditi na udaljenim mjestima

Najlošije su opremljene ambulante koje su najdalje, na ruralnim područjima i otocima. One nemaju dobre instrumente, često nemaju osnovne materijale kao što su primjerice trakice za urin, a nadležni Dom zdravlja koji bi ga trebao opremiti opravdava se starom dobrom izlikom da ”nema novaca”.

Stoga ambulante kupuju samo stvari koje se mogu naplatiti od Zavoda, jer za određene instrumente Zavod ne daje naknadu, već bi je ambulanta primarne zaštite trebala samostalno financirati. Uzmimo za primjer, oprema za reanimaciju se se ne može naplatiti od Zavoda, pa ako se takva oprema ne može naplatit od Zavoda onda je često u ambulanti ni nema.

_________
Autor: Paula Bolfan
Naslova fotografija: Unsplash