ODRŽIVI OTOCI – Zaključak teme ”Kako poboljšati opći i hitni zdravstveni sustav na otocima?”

ODRŽIVI OTOCI – Zaključak teme ”Kako poboljšati opći i hitni zdravstveni sustav na otocima?”

Objavio: Paula Bolfan - 30.11.2022.

Pronalazak liječničkog kadra, omogućavanje pacijentu da dođe u bolnicu unutar ”zlatnog sata”, bolja oprema, više timova u turističkoj sezoni…

…Zaključaka o tome što je potrebno kako bi se poboljšao opći i hitni zdravstveni sustav na otocima ima puno.

Razgovarali smo s liječničkim timom sa Silbe, s vatrogascem sa Zlarina, s članom Crvenog križa s Brača, organizacijom koja pruža pomoć i skrbi za stare i nemoćne na Lastovu, s medicinskim tehničarom s Iža… Sve smo ih pitali što im treba, što im fali, što bi trebalo poboljšati? Pa evo nekih zaključaka…

Temu ”Kako poboljšati opći i hitni zdravstveni sustav na otocima?” obrađuje Paula Bolfan s otoka Silbe u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”, a koji je sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

.
Hitne intervencije i poštivanje ”zlatnog sata”

Kao jedan od najvećih problema održavanja zdravstvenog sustava na otocima svi su naglasili ogromne nedostatke u prijevozu pacijenta do prve bolnice. Većina otoka nema adekvatno mjesto ili helidrom na koji bi helikopter mogao sletjeti, no s druge strane ne postoje ni helikopteri koji bi služili za to, a ni sustav kojim bi se takve intervencije koordinirale.

Na većini otoka se unesrećeni prevoze brzim brodovima lučkih kapetanija, a ponekad se dogodi da su ti brodovi zauzeti ili na udaljenoj lokaciji, pa se zlatni sat produži na pet sati, koji tada više nisu ni zlatni.  U intervjuu s HELP – Helikopterima liječnici pomažu detaljno je razrađena spomenuta problematika, a navedeno je i koliki niz godina određeni pojedinci i skupine rade na tom problemu, pa i koliko se rješavanje tog problema najavljuje od strane nadležnih.

.
Bolje opremljene ambulante i stimulacija za liječnike na otocima

Od naših smo ispitanika saznali i da su lokalne ambulante većinom loše opremljene, da nemaju vlastite laboratorije pa da pacijenti zbog tog moraju na kopno, da nekima fali čak i osnovna oprema.

S druge strane, mnogim otočnim zajednicama nedostaju i liječnici, pa muku muče u pronalasku i navikavanju na liječnike koji ubrzo odu. Financijske stimulacije za liječnike koji se odluče odcijepiti od kopna i biti na usluzi otočanima trebale bi biti normalna stvar, možda bi onda situacija na našim otocima bila drukčija.

Na Zlarinu se nedostatak liječnika kronično osjeti, govori nam predsjednik DVD-a Zlarin u intervjuu u kojem opisuje zahtjevne procedure oživljavanja koje, osim defibrilatora, zahtjevaju medicinske stručnjake, pa nerijetko završavaju smrtnim slučajem i vatrogasce stavljaju u nezavidan položaj.

.
Dodatni timovi u turističkoj sezoni

Osim što na nekim mjestima nema liječnika uopće, a da se one koji su na otocima ne stimulira, dodatno su demotivirani kada tijekom ljetne turističke sezone ne mogu obaviti sav posao koji im se svakodnevno stvara u čekaoni.

Primjerice, zdravstveni tim s otoka Silbe u intervjuu ističe kako tijekom turističke sezone rade danonoćno te da ih to veoma umara, posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da na otoku ne postoji ljekarna pa da jako velik broj turista dolazi u ambulantu po tablete protiv glavobolje i zadovoljava slične zdravstvene potrebe što stvara dodatnu gužvu.

.
Podrška za starije i nemoćne

Udruga Val s otoka Lastova u intervjuu ističe kako je zdravstvena skrb za starije stanovništvo na otocima iznimno loša, odnosno da uopće ne postoji. Starije stanovništvo čini većinu populacije na otocima, kad njih nebi bilo na otoku bi ostali građevinski radnici, a potom bi se svi hrvatski otoci pretvorili u turističke oaze za strane turiste.

Otočani nerijetko zanemaruju zdravstvene tegobe samo kako bi izbjegli cjelodnevna putovanja u veća lokalna središta u kojima im se može pružiti adekvatna skrb. Na sreću po nekih, na određenim otocima postoje organizacije civilnog društva koje daju sve od sebe kako bi starijem stanovništvu olakšale život.

Mnogo je problema, otočani traže i pomoć nadležnih službi, suvremeniji pristup medicini, koordinaciju za smrtne slučajeve i mnogo drugog što bi omogućilo adekvatan život na otoku, spriječilo njegovu depopulaciju i pretvorbu u turističke destinacije ljeti i goli kamen zimi.

___________
Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Pixabay