ODRŽIVI OTOCI – Razvojna agencija DUNEA projektima protiv morskog otpada

ODRŽIVI OTOCI – Razvojna agencija DUNEA projektima protiv morskog otpada

Objavio: Dora Cukusic - 24.10.2022.

Morski otpad ugrožava naše more i obalu, ali i gospodarstvo i zajednice. Veći dio ovog globalnog problema nastaje zahvaljujući aktivnostima na kopnu i neadekvatnom gospodarenju otpadom.

O održivim rješenjima i inovativnim tehnologijama za smanjenje otpada u moru razgovarali smo s predstavnicima Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA.

O temi “Tko su sudionici onečišćenja Jadrana i kako im se suprotstaviti?” piše Dora Čukušić za program “Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” u kojem se bavimo važnim pitanjima za održivi razvoj hrvatskih otoka. Program je potpomognut iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije. 

U nastavku donosimo intervju.

 

Mislite li da je potrebno aktivnije djelovanje EU-a prema trećim zemljama koje još uvijek nemaju ni približno učinkovito gospodarenje otpadom i time ugrožavaju naš zajednički resurs, Jadran?

Ekološki problemi ne poznaju administrativne granice, tako da najučinkovitija rješenja za ovu problematiku nisu osuđivanja i restrikcije već sinergijske akcije za zaštitu okoliša. EU ima najviše ekološke standarde na svijetu i ključnu ulogu u promicanju održivog razvoja na globalnoj razini. U svrhu očuvanja tako važnog resursa kao što je Jadransko more, nužno je pružiti pomoć zemljama koja nemaju adekvatna rješenja i alate.

Ekološke inovacije koje se razvijaju kroz razne EU projekte, pomažu u stvaranju novih poslovnih mogućnosti i mogućnosti zapošljavanja. Osim toga, tako se potiču daljnja ulaganja za zeleni i plavi rast pod krovnom vizijom održivog razvoja. Regionalna agencija DUNEA kroz specifične programe EU-a, poput trilateralnog programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, već dugi niz godina surađuje sa zemljama kojima Dubrovačko-neretvanska županija graniči, a koje još uvijek nisu zemlje članice EU-a. Cilj programa je jačanje društvenog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja kroz provedbu zajedničkih projekata, na obostrano zadovoljstvo i dobrobit.

.

Što DUNEA poduzima po pitanju onečišćenja mora?

Dubrovačko-neretvanska županija najjužnija je županija u Hrvatskoj i možemo je sa sigurnošću nazvati plavom županijom jer sa svojih 713 otoka, otočića i hridi, više od 80% područja spada pod morski dio površine. S obzirom na ovu specifičnost, zaštita morskog okoliša i načelo integralnog upravljanja priobaljem, fokus je Dubrovačko-neretvanske županije.

Regionalna agencija DUNEA po pitanju onečišćenja mora djeluje kroz razne EU projekte od kojih bismo izdvojili COASTING, COASTING PLUS, MARLESS, SeaClear i BLUEfasma. Isti su odobreni u zadnjih pet godina  te svi imaju isti glavni cilj: održivi razvoj mediteranske obale. Kroz ove projekte, za cjelokupno područje naše županije osigurano je više od pet milijuna kuna bespovratnih sredstava iz različitih programa Europske Unije.

Osim kroz EU projekte, DUNEA kao voditelj centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije radi na EU prioritetima zelene tranzicije koja podrazumijeva veće klimatske ambicije za 2030. i 2050. te postizanje nulte stope onečišćenja.

DUNEA - akcija čišćenja ušća Neretve Kako bi se približile zelene vizije EU-a i tako djelovalo na podizanju razine svijesti o problemu otpada u moru, DUNEA je organizirala eko akciju prikupljanja otpada na ušću Neretve, dok je ove godine održana zelena i plava čistka u Žuljani na poluotoku Pelješcu. Što se tiče edukacije djece, uspješno su provedene dvije EKO igre pod nazivom Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove.

 

Foto: DUNEA (akcija čišćenja ušća Neretve)

.

.

Možete li nam reći nešto više o projektu MARLESS?

Projekt MARLESS strateški je projekt suradnje Italije i Hrvatske koji djeluje kao sinergijska akcija iz sektora zaštite okoliša za problem otpada u Jadranskom moru. Među mnogobrojnim aktivnostima, radi se na praćenju količine otpada u moru, podizanju svijesti građana te poboljšanja u upravljanju i legislativama.

Projekt provodi konkretne pilot akcije inovativnih rješenja kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, točnije šest pilot akcija.

1. River Contracts DUNEA - MARLESS

2. Mikro postrojenje za pirolizu u Raveni (UNIBO)

3. Fishing for litter u lukama – CETACEA FOUNDATION u regiji Emilia Romagna i regija Puglia

4. Korištenje dagnji kao prikladnog alata za pročišćavanje vodenog stupca od mikroplastike

5. Robotska rješenja gdje je naš UNIDU razvio prototip sustava autonomne mreže koji može prikupiti velike količine površinskog otpada u moru

6. Eksperimentiranje novih metoda ili materijala u industriji akvakulture

 

Foto: DUNEA (projekt MARLESS)

Nastavno na navedene pilot akcije, formirat će se alat za repliciranje istih na ostalim područjima. DUNEA, kroz organizaciju brojnih događanja i aktivnosti, u projektu ima fokus na podizanju razine svijesti o problematici otpada u moru i golemim rizicima koje ono donosi. Sveučilište u Dubrovniku u projektu ima ulogu stručnog znanstvenog tijela te doprinosi projektu kroz interdisciplinarni pristup snaga Odjela za elektrotehniku i računarstvo te Odjela za primijenjenu ekologiju, u osmišljavanju robota koji identificira, prikuplja i razvrstava otpada s površine mora.

……………………………………………………….DUNEA - MARLESS

Foto: DUNEA (projekt MARLESS)

.

.

Možete li nam reći nešto više o projektu SeaClear?

Projekt SeaClear radi na razvoju prvog sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca. Radi se o četiri pojedinačna robota povezana u SeaClear robotski sustav koji može autonomno funkcionirati i skupljati otpad.

DUNEA - SeaClear

     Cilj projekta je upravljati robotima bez daljinske ljudske intervencije, a u svrhu toga               provodi se inovativni sustav za mapiranje, klasifikaciju i upravljanje. Navedene značajke       se verificiraju na tri pilot područja.

  •    .Sustav sa svrhom čišćenja luka na području luke Hamburg s krajnjim korisnikom                    Lučkom upravom Hamburg,
  •   Sustav za čišćenje u turističkom području Dubrovnika, pokraj Lokruma i na području            Malostonskog zaljeva. DUNEA u ulozi krajnjeg korisnika, koordinira aktivnosti na ove       dvije navedene pilot lokacije.

Foto: DUNEA (projekt SeaClear)

 

U razvijanju ovog novog rješenja za problem otpada u moru, sudjeluju stručnjaci sa Sveučilišta u Dubrovniku, točnije Odjel za elektrotehniku i računarstvo koji su i doveli ovako značajan projekt na naše područje, zajedno s Odjelom za primijenjenu ekologiju i Odjelom za ekonomiju, što daje interdisciplinarni pristup za kreiranje ovog inovativnog rješenja.

Partnerski konzorcij, osim DUNEA-e i Lučke uprave Hamburg te stručnjaka s dubrovačkog sveučilišta uključuje i najpoznatiju svjetsku organizaciju koja će isporučiti provjereni hardver, tvrtka SST – SubSeaTech (Francuska), Tehničko sveučilište Delft (Nizozemska) koje ujedno ima ulogu vodećeg partnera,Tehničko sveučilište Munich i Fraunhofer CML (Njemačka) te Tehničko sveučilište Cluj-Napoca (Rumunjska).

…………………………………………………………………DUNEA - SeaClear

Foto: DUNEA (projekt SeaClear)

.

.

Možete li nam reći nešto više o projektu BLUEfasma?

Projekt BLUEfasma osmišljen je tako da integrira i provodi principe kružnog gospodarstva u ključne sektore plavog rasta, ribarstva i akvakulture kako bi na novi način pogodovali izoliranim otočnim i obalnim područjima Sredozemlja. Navedeno će se postići kroz osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i pomorskih klastera.

Ovaj projekt trajao je od studenog 2019. do lipnja 2022. godine, ukupan proračun projekta iznosio je 20.946.308,00 milijuna kuna. Glavni partner na projektu bilo je Sveučilište u Patrasu. DUNEA je u projektu sudjelovala kao jedan od 13 partnera dok je Sveučilište u Dubrovniku u projekt uključeno kao vanjski stručnjak. BLUEfasma pristup ima za cilj promijeniti trenutna razmišljanja o kružnosti tako što će:

– primijeniti provjerene principe učinkovitog rada kružnog gospodarstva
– testirati razvijene alate za samoprocjenu kružnosti na jedanaest teritorija koji sudjeluju u projektu i pratiti poslovnu spremnost za ulaganje
– organizirati „BLUEfasma žive laboratorije”
– usmjeriti politike prema kružnom gospodarstvu
– omogućiti financiranje inovacija u plavom kružno gospodarstvo

.

.

Možete li nam reći nešto o radionici„Pretvaranje otpada u profit: otpad iz akvakulture”?

Tijekom provedbe BLUEfasma projekta, DUNEA je u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku organizirala dvije radionice izrade nakita od mljevenih ljuštura kamenica i dagnji. Kreativni dio radionica vodila je akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić s Odjela za restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, dok su dr.sc. Marijana Pećarević i dr.sc. Margarita Bego upoznali polaznike s načinom obrade ljuštura dagnji i kamenica te procesom dobivanja smjese koja se može primjenjivati u izradi nakita, suvenira. Također su okupljenima pojasnile i princip kružne ekonomije u kojoj otpad postaje nova sirovina i materijal za obradu. Metoda izrade nakita/suvenira od ljuštura školjkaša razvijena je u sklopu aktivnosti projekta BLUEfasma iz programa Interreg Mediteran, a koji za cilj ima promociju kružnog gospodarstva u sektorima ribarstva i akvakulture.

Više o Razvojnoj agenciji DUNEA saznajte na poveznici.

U Dubrovniku je nedavno održan ciklus radionica “Kako sačuvati planet Zemlju”, više o tome pročitajte na poveznici.

_______
Autorica: Dora Čukušić
Naslovna fotografija: Razvojna agencija DUNEA