ODRŽIVI OTOCI – Primjeri dobre poljoprivredne prakse u Hrvatskoj

ODRŽIVI OTOCI – Primjeri dobre poljoprivredne prakse u Hrvatskoj

Objavio: Dubravka Jericevic - 05.09.2022.

U sklopu teme ”uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji hrvatskih otoka” nastavljamo s primjerima dobre poljoprivredne prakse u Hrvatskoj s naglaskom na uspješne OPG-ove na hrvatskim otocima, ali i dva odabrana primjera s područja Lijepe Naše

Dosad smo  razgovarali sa stručnjacima Katarinom Slejko, voditeljicom LAG-a 5, te Marinom Kukočem, poljoprivrednim stručnjakom i vlasnikom tvrtke Spartium consulting d.o.o. Sve o temi ”uloga OPG-ova u zelenoj tranziciji hrvatskih otoka” pronađte ovdje.

Temu obrađuje Dubravka Jeričević s otoka Korčule u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”, a cjelokupni program financiran je sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

.
Primorsko-goranska županija – OPG „Bravdica“

Gospodarstvo obitelji Bravdica nalazi se na otoku Cresu. Netaknuta priroda te ljubav prema otoku potaknula je vlasnike ovog OPG-a da proizvode neobične inovativne proizvode kao što su namaz od kadulje, namaz od smreke i džem od crvenih maslina.

Među njihovim proizvodima posebno se ističu suveniri od maslinovog drveta njihove starinske sorte „Simjac“. Za proizvodnju koriste vlastite resurse na vlastitom zemljištu. Većina njihovih proizvoda nosi oznaku ekološke proizvodnje, jer se proizvode u strogo kontroliranim uvjetima po HACCP sustavu.

.

Zadarska županija – OPG „Žampera“

Poljoprivredno gospodarstvo obitelji Žampera nalazi se u Žmanu na Dugom otoku. Njihova djelatnost temelji se na proizvodnji kozjeg sira i maslinovog ulja. Proizvodi ovog OPG-a se dobivaju na ekološki i prihvatljivi način po tradicionalnoj recepturi te posjeduju certifikate ekološke proizvodnje.

Osim sira i ulja u ponudi još imaju i kantarionovo ulje, masline, svježe kozje mlijeko i svježe povrće. Među priznanjima koja su dobili ističu se brojna priznanja za kvalitetu sira od strane Agronomskog fakulteta u suradnji sa HPA.

.

Šibensko-kninska županija – OPG „Žut“

Ovo gospodarstvo djeluje na otoku Murteru od 2020. godine. Njihov glavni proizvod su jedinstvene platnene torbe koje se šiju od eko platna „žutica“.

Na njima su tekstilnim bojama oslikani motivi otoka Murtera. Osim ručno šivanih i uvezanih torbica sa svježom lavandom u ponudi su još i posebno osmišljene ogrlice i naušnice od epoxy smole, u središtu kojih se nalaze sušeni cvjetići.

..

Splitsko-dalmatinska županija – OPG „Murvica“

Murvica je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u mjestu Jelsa na otoku Hvaru. Priča o ovom OPG-u kojeg vodi hrvatsko-njemački bračni par započinje još 1990. godine.

Među prvima na otoku Hvaru uveli su ekološku proizvodnju u svoje poslovanje, njihova proizvodnja grožđa i maslina od 2010. godine odvija se na ekološki način. Veliko priznanje za ovaj OPG je oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) za proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje, konzervirane crne masline i voćne marmelade.

.
Dubrovačko-neretvanska županija – OPG „Darinka Krnčević“

OPG Darinka Krnčević nalazi se na otoku Lastovu. Ovo gospodarstvo otvoreno 2015. godine posluje u skladu s održivim razvojem. Njihovi poznati proizvodi su džemovi od gorke naranče, limuna, breskve vinogradarke, smokve te smokve Indiana te razne rakije i likeri.

Među ostalim proizvodima ističu se salate kapare i motar kao i razni sapuni s eteričnim uljima. Osvojili su brojne nagrade za svoje proizvode, a posebno se ističe oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ koju nose svi njihovi proizvodi.

.

Primjeri iz ostalih dijelova Hrvatske: OPG „Pozojov vrčak“, Međimurje

OPG „Pozojov vrčak“ je inovativno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Međimurja koje uključuje razne aspekte održivog razvoja; održivi turizam, tradicionalnu arhitekturu, regenerativnu poljoprivredu i vrtlarstvo.

U ruralnoj kući za odmor nude domaće namirnice i tradicionalnu gastronomiju Međimurja poput prosene kaše s keljem, pogačice s čvarcima i dr. Treba istaknuti da se ove namirnice proizvode u skladu s regenerativnom poljoprivredom. Sade biljke koje su korisne za regeneraciju tla i jedna drugu štite od nametnika i bolesti.

.

Primjeri iz ostalih dijelova Hrvatske: OPG „ Brankica Borović“

Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nalazi se u selu Radučić pokraj Knina. Svoje proizvode baziraju na smilju i drugim prirodnim sastojcima. Smilje i bademe uzgajaju na krškoj površini ranije zarasloj u makiju. Imaju i laboratorij i pogon za proizvodnju prirodne kozmetike „Viktoria prirodna kozmetika“. Na svom imanju imaju i krdo od 15 magaraca, čije je mlijeko baza najnovije linije njihovih proizvoda.

_______________
Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: Jörg Hamel from Pixabay