ODRŽIVI OTOCI – Otočani u potrazi za liječnicima

ODRŽIVI OTOCI – Otočani u potrazi za liječnicima

Objavio: Paula Bolfan - 25.11.2022.

U posljednjih nekoliko mjeseci često možemo čuti vapaje otočana u potrazi za liječničkom skrbi

Otočani ne zahtjevaju puno od svojih liječnika, samo da ih – imaju. Liječnici odlaze i dolaze, pa se često kao jedan od najvećih problema uzima i činjenica da pacijenti vrlo teško ostvaruju odnose sa svojim liječnicima, koji su zapravo i neupućeni u njihovo zdravstveno stanje. Upravo kad se stvari počnu kretati nabolje, liječnici iznenada odlaze.

Jesu li to loši uvijeti, otočna izoliranost na koju nisu navikli, teške zime koje su neusporedivo drukčije od vrućih reportaža koje tijekom ljetne turističke sezone kolaju bespućima interneta – ne znamo. No ono što znamo je da su otočani često prepušteni sami sebi.

Temu ”Kako poboljšati opći i hitni zdravstveni sustav na otocima?” obrađuje Paula Bolfan s otoka Silbe u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”, a koji je sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

.
Priča s otoka Iža: U potrazi za liječnikom napokon su našli – Makedonca!

Nakon što je Dr. Heda Vidović Šehović najavila odlazak u mirovinu, na otoku Ižu u zadarskom arhipelagu nastala je blaga panika. Otok sa 500-tinjak stanovnika, koji administrativno pripada Gradu Zadru, uskoro je mogao ostati bez primarne zdravstvene zaštite. Ali, ne samo otok Iž, već i otok Rava, s obzirom da liječnik koji radi na Ižu određenim danima u tjednu službu obavlja i tamo.

Kako nebi ostalo na tome da liječnika nema otočani su se pokrenuli i odlučili samostalno promovirati otvoreni natječaj za liječnika, naglašavajući sve blagodati koje pruža život na otoku. Na čelu s Damianom Sutlovićem, mladim medicinskim tehničarom porijeklom s otoka, otočani su ga pronašli.

Poruka u FB grupi kojom mještani zagovaraju dolazak doktora: ”Mislim da su uvjeti za mjesto doktora odlični što se tiče smještaja i plaće plus mikroklimatske blagodati i prirodne ljepote otoka,te idilične slike malog školjarskog mjesta gdje se još uvijek živi bez stresa i straha.triba natječaj produžiti i dati malo više informacija ako triba reklamirati ugurati uključiti medije,ili je interes da se ambulanta zatvori….mislim da bi mladi doktor s obitelji navelike uživao u životu na našem predivnom otoku Ižu!”

Ambulantu je preuzeo liječnik opće prakse iz Makedonije, šezdesetogodišnji dr. Milorad Mladenovski, koji je na korištenje dobio i liječnički stan. Mještani se nadaju da će liječnik ostati do mirovine, što im uskoro donosi ponovni angažman u potrazi za trajnijim rješenjem.

.
Na Lastovo došao mladi liječnik iz Zagreba

Početkom ljeta slična je sudbina zadesila i otok Lastovo. Ovaj udaljeni pučinski otok koji je ujedno i park prirode ipak je pronašao odgovarajuću soluciju, što su mediji u tom periodu itekako popratili.

Mladi doktor iz Zagreba s 27 godina je diplamirao, a samo dva dana nakon svoju je adresu zamijenio lastovskom i odradio itekako napornu turističku sezonu. Pun doživljaja prije samo mjesec dana izjavio je da nema problem s tim što je veliki grad zamijenio otokom. Tada je za medije naveo da je za zdravstvo na otoku minus što je daleko od kopna i što je najbrži način za doći tri sata katamaranom, a na trajektu pet sati do Splita, jednako kao i što se većina stvari mora rješavati na licu mjesta, dok u gradovima postoje radiološka i laboratorijska dijagnostika na hitnom prijemu, a na otoku je nema.

Ipak, za razliku od mnogo drugih otoka, kad je vrlo hitno se pacijenti helikopterom prebacuju u KBC Split.

.
Liječnik na Istu donacijama obnavlja ambulantu

Još jedna zanimljivost dolazi s otoka Ista, ponovno iz Zadarskog arhipelaga. Početkom godine iz daleke Amerike na otok Ist preselio je dr. Velimir Vuk.

Odmah po isteku turističke sezone, čim se posao malo smanjio, dr. Vuk odlučio je od otočne ambulante napraviti nešto više. Pokrenuo je, kako ju je u medijima nazvao  “specijalnu pomoćnu operaciju”, kojom želi primarno opremiti ambulantu osnovnom opremom koje itekako fali.

Da nema stalka za infuziju, radne stolice, a da je radni stol star više od 40 godine ga je veoma rastužilo, pa je uvjeren u svoju sposobnost odlučio samostalno doprinijeti ambulanti i to mu zasad, čini se, polazi za rukom.

______________
Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Pixabay