ODRŽIVI OTOCI – Održiva cestovna prometna rješenja za otoke: Intervju Strukovna škola Vice Vlatković Zadar

ODRŽIVI OTOCI – Održiva cestovna prometna rješenja za otoke: Intervju Strukovna škola Vice Vlatković Zadar

Objavio: Dubravka Jericevic - 14.12.2022.

Nastavljamo s intervjuima na temu „Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“ u sklopu koje smo razgovarali s ravnateljem Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, Tihomirom Tomčićem

Zadarska strukovna škola Vice Vlatkovića jedna je od najboljih i najopremljenijih hrvatskih strukovnih škola. Nastava se izvodi u pet sektora i podsektora (strojarstvo, elektrotehnika i računarstvo, prerada i obrada drva, promet i logistika te ostale usluge).

Učenici se mogu obrazovati za 16 različitih zanimanja. Škola nudi 4 četverogodišnja (tehničar cestovnog prometa, drvodjeljski tehničar dizajner, tehničar za računalstvo i tehničar za vozila i vozna sredstva) i 12 trogodišnjih programa (autolimar, bravar, elektromehaničar, elektromonter, telekomunikacijski monter, elektroinstalater, vozač motornog vozila, stolar, soboslikar-ličilac, CNC operater, automehatroničar i instaler kućnih instalacija.

Temu ”Održiva cestovna prometna rješenja za otoke” obrađuje Dubravka Jeričević s otoka Korčule u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”, koji je sufinanciran iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

.
Od 2018. godine nositelji su prestižne oznake centra izvrsnosti i kompetentnosti iz područja strojarstva

Škola je otvorena za razne projekte, a bila je i nositelj europskih projekata E-mobile“, „Postanimo financijsko i digitalno pismeni“ i „Know-how transfer“ u kojem je Škola bila zajednički nositelj s partnerima iz Njemačke.

Škola trenutno provodi dva EU projekta za unapređenje uvjeta i rada škole: “Bolji uvjeti za učenje uz rad” i “Budi spreman i kompetentan!” u ukupnom iznosu od 63 milijuna kuna. Stoga ne čudi da su i među najpopularnijim školama za upis. Budući da je riječ o deficitarnim zanimanjima njihovi učenici nemaju problema s pronalaženjem posla, a često iz školske klupe direktno odlaze na radna mjesta jer ih budući poslodavci prate još kao srednjoškolce.

Kontinuirano uvode nove tehnologije kao što su 3D printeri, bespilotne letjelice, hologrami, robotika, a izradili su i prvi solarni automobil u Hrvatskoj. Učenici ove škole uspješni su u raznim natjecanjima. U sklopu škole je 2015. godine otvorena prva solarna punionica električnih automobila u Hrvatskoj, a još ranije, 2013. godine njihovi srednjoškolci su benzinski auto pretvorili u električni.

S ravnateljem, gospodinom Tihomirom Tomčićem koji je na čelu ustanove još od 1995. razgovarali smo o načinu obrazovanja stručnjaka za električna vozila.

 

U Hrvatskoj nedostaje stručnjaka za električna vozila. Na koji način Vaša škola doprinosi obrazovanju istih?

Tijekom nastavnog procesa u našoj Školi, učenici stječu kompetencije za servisiranje električnih vozila. U tu svrhu imamo električno i hibridno vozilo te potrebnu opremu. Osim toga, izradili smo i program usavršavanja odnosno mikrokvalifikacije za servisera električnog i hibridnog vozila.

 

Vaša škola je otvorena za razne projekte i nove tehnologije. Možete li navesti neke od njih koji su vezani za e-mobilnost?

Imali smo dva projekta, jedan s UNDP-em kroz koji smo postavili Solarni centar u Zadru u sklopu kojeg je bila otvorena i prva solarna punionica električnih vozila, a drugi je bio E-mobil kroz koji smo nabavili električno vozilo i potrebnu opremu za servisiranje električnih vozila, izradili izborne predmete i programe usavršavanja vezane uz servisiranja električnih vozila te proveli edukaciju naših nastavnika u Njemačkoj. Imali smo i nekoliko manjih projekata sa Ministarstvom gospodarstva kroz koje smo izradili električno i solarno vozilo.

 

Možete li nam reći nešto više o projektu E-mobile u kojem ste sudjelovali 2015.? Možete li tadašnje stanje s edukacijom usporediti s današnjim, koliki je napredak postignut?

Kao što sam već rekao, tim projektom smo opremili Školu opremom potrebnom za servisiranje i dijagnostiku električnih vozila, izradili potrebne kurikulume te educirali naše strukovne nastavnike za rad sa električnim vozilima.

 

Kakva je po vama budućnost cestovnog prijevoza, hoće li električni automobili uskoro potpuno prevladati ili smo još daleko od toga?

Optimist sam po tom pitanju, a najbolja potvrda mog optimizma leži u spoznaji da su se svi veliki proizvođači vozila orijentirali na proizvodnju novih električnih i hibridnih vozila te da je infrastruktura odnosno mreža punionica za punjenje tih vozila sve prisutnija na prometnicama i u gradovima. Stoga smatram da nismo daleko od toga, a i zakonske odredbe pojedinih država koje uskoro zabranjuju korištenje dizel vozila govori tome u prilog.

_______________
Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar