ODRŽIVI OTOCI – Održiva cestovna prometna rješenja za otoke: inozemni primjeri dobre prakse

ODRŽIVI OTOCI – Održiva cestovna prometna rješenja za otoke: inozemni primjeri dobre prakse

Objavio: Dubravka Jericevic - 26.10.2022.

U nastavku teme Održiva cestovna prometna rješenja za otoke donosimo strane primjere dobre prakse

Od brojnih inozemnih primjera dobre prakse izdvajamo austrijski glavni grad Beč koji ulaže velike napore u prelazak na održivije načine prijevoza te grčki otok Astipaleu koji je u procesu prelaska na otok elektromobilnosti.

Temu „Održiva cestovna prometna rješenja za otoke“ obrađuje Dubravka Jeričević s otoka Korčule u sklopu programa “Čovječanstvo na raskrižju: hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji”. Program je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

 

Održiva mobilnost u Beču: Beč prestaje nabavljati vozila na konvencionalni pogon

Grad Beč planira u narednim godinama postati klimatski neutralan kako bi ostvario ciljeve zacrtane u gradskom klimatskom planu. Gradski vozni park u austrijskoj metropoli prijeći će na električne automobile i druga vozila na alternativni pogon do 2025. godine. Od vozila na konvencionalni pogon nabavljat će se isključivo posebna vozila za koja još ne postoji ekološki prihvatljiva alternativa.

Prvo električno vozila za prikupljanje otpada prometuje bečkim ulicama još od sredine 2019. Vozilo je razvijeno u suradnji s tvrtkama MAN, MUT i Framo, a uz samo jedno napajanje može prijeći i do sto kilometara. Puni se na električnoj utičnici snage 400 volti. Razlikuje se od prijašnjih hibridnih vozila koja nakon pražnjenja baterije prelaze na dizelski pogon jer koristi isključivo električnu energiju, uz nulto onečišćenje okoliša.

.
Edukacija od najranije dobi

Za uspješan prelazak na održivu mobilnost ključna je edukacija koja kreće od najranije dobi. Projekt je započeo prije nekoliko godina, a cilj mu je podizanje svijesti o različitim oblicima mobilnosti, s naglaskom na održivu mobilnost. Bečka Agencija za mobilnost i grad Beč zajedno su izradili novi obrazovni program za učenike u dobi od deset do dvanaest godina.

Djeca u toj dobi kreću s otkrivanjem grada pa im je važno prenijeti znanja i prednosti održive mobilnosti na prikladan zanimljiv način. Program je podijeljen u tri područja: zdravlje, zaštita okoliša i sigurnost u prometu. Školarci ovog uzrasta brzo napreduju u razvoju, drugačije opažaju svoju okolinu i počinju je preispitivati. Ona djeca koja samostalno idu u školu pješice, biciklom ili romobilom koncentriranija su. To je idealno vrijeme za usvajanje prednosti zelene mobilnosti.

.

Mobilnost bez CO2 – grčki otok Astipalea

Dodekanez je otočna skupina koja se sastoji od 14 većih i mnoštva malih otoka, a smještena je u Egejskom moru uz obalu Turske. Najzapadniji otok u Dodekanezu je Astipalea, mali brdoviti otok u obliku leptira. Ovaj otok površine oko 97 kvadratnih kilometara koji ima svega 1334 stanovnika trebao bi postati model klimatski neutralne mobilnosti.

Otok je došao u središte zanimanja svjetske javnosti u studenom 2020. godine kada su grčke vlasti i njemačka Volkswagen grupa potpisali sporazum o uspostavljanju modernog sustava mobilnosti. Projekt je zamišljen kao šestogodišnji.

Unapređenje cestovnog prijevoza na otoku podrazumijeva potpuno novi i napredni sustav u sklopu kojeg su planirani poticaji.

.

Poticaji za zamjenu konvencionalnih vozila električnim vozilima

Ključni cilj projekta je postupna zamjena postojećih vozila s unutarnjim izgaranjem električnim vozilima. Zamjena nije rezervirana samo za privatna vozila, uključuje i vozila javnih službi te komunalna vozila uz potporu VW grupe. Ukupno bi trebalo zamijeniti oko 1500 vozila na konvencionalni pogon s 1000 električnih vozila. Stanovnici se mogu prijaviti za subvenciju putem digitalne platforme e-astypalea.

.
Uspostavljanje potrebne infrastrukture za punjenje vozila

Planirano je dobivanje električne energije u potpunosti se oslanjajući na obnovljive izvore energije, uspostavljanjem infrastrukture za obnovljivu energiju kao što su vjetroturbine i solarni paneli, koji će postupno zamijeniti zastarjele generatore koji se temelje na fosilnim gorivima. U sklopu tranzicije implementirat će se napredne tehnologije.

Transformacija otočkog konvencionalnog prometnog sustava temeljit će se na širokoj i pametnoj mreži punionica. Privatne i polujavne punionice bit će diljem otoka, uključujući i plaže, a stvorit će se i infrastruktura za brzo punjenje.

.
Stvaranje sustava javnog prijevoza na zahtjev i dijeljenje vozila

Na početku priče sjeverni i južni dio otoka nisu bili dostupni javnim prijevozom, a postojeći ograničeni javni prijevoz nije prometovao noću. Automobile je bilo moguće iznajmiti samo ljeti. Zbog toga su se stanovnici morali oslanjati gotovo isključivo na vlastita privatna vozila.

U planu je transformacija tradicionalnog javnog autobusnog prijevoza u uslugu dijeljenog prijevoza na zahtjev. E-shuttleovi će voziti po cijelom otoku u skladu s potrebama lokalnog stanovništva i posjetitelja na fleksibilan način. Iznajmljivanja vozila bit će moguće cijele godine. Električni automobili, bicikli i skuteri bit će dostupni na raznim postajama diljem otoka, a rezervacije će biti jednostavne i brze putem aplikacije.

 

Autonomna vožnja

Grčka se obvezala osigurati kvalitetnu cestovnu infrastrukturu, signalizaciju te dovoljno podataka o prometu i vremenskim uvjetima kako bi se osigurao siguran, čist i inkluzivan prijevoz, što bi na kraju dovelo do autonomne vožnje.

Projekt je u neprekidnom razvoju. Sredinom 2021. isporučena su prva vozila i na otoku je bilo postavljeno 12 punjača. Početkom 2022. pokrenut je prijevoz na zahtjev pod nazivom “Astybus”, a građanima su dodijeljena prva električna vozila. Lokalna zajednica aktivno je uključena u cijeli proces.

_______________
Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: David MarkPixabay