ODRŽIVI OTOCI – Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa: dobra inozemna praksa

ODRŽIVI OTOCI – Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa: dobra inozemna praksa

Objavio: Dubravka Jericevic - 12.08.2022.

Proizvodi od reciklirane oceanske plastike, projektu reciklaže rabljenih četkica i projekt reciklaže starih mobilnih uređaja primjeri su dobre prakse kružnog gospodarstva iz inozemstva

Nakon primjera dobre prakse iz Lijepe Naše u nastavku teme donosimo uspješne inozemne primjere usvajanja modela kružnog gospodarstva. 

Program “Čovječanstvo na raskrižju: otoci na putu prema zelenoj tranziciji” financiran je iz Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije. Temu obrađuje Dubravka Jeričević s otoka Korčule, a ostale članke objavljene u sklopu teme „Kružnim gospodarstvom do optimalnih resursa“ možete pronaći ovdje.

.

Schneider Electric – proizvodi od odbačenih ribarskih mreža

Schneider Electric, francuska multinacionalna tvrtka specijalizirana za upravljanje energijom i automatizacijom predstavila je prva energetska rješenja za dom izrađena od reciklirane oceanske plastike. Linija utičnica i sklopki Merten predstavljena je na sajmu International CES 2022., a izrađena je od poliamidnih ribarskih mreža prikupljenih u Indijskom oceanu i Arapskom moru.

Tvrtka je na sajmu za asortiman Merten Ocean Plastics osvojila nagradu u kategoriji održivosti. Ova linija dostupna je na odabranim tržištima, a obuhvaća sklopke, utičnice i ukrasne okvire. Isporučuje se u održivoj ambalaži što omogućuje kupcima da doprinesu ugljičnoj neutralnosti.

Kao doprinos održivosti eliminirali su iz procesa pakiranja svu plastiku za jednokratnu upotrebe i nereciklabilne materijale.

.
“Cradle to Cradle certifikat je globalno priznati standard za sigurnije i održivije proizvode koji su prikladni za kružnu ekonomiju

Linija je također dobila srebrnu razinu “Cradle to Cradle” certifikata.

Schneider Electric projekt je pokrenuo u suradnji s DSM-om, globalnim liderom u zdravstvu, prehrani i bioznanosti. Otpadne ribarske mreže transformiraju se u visokokvalitetnu tehničku plastiku koja se može koristiti u električnim uređajima.

Napuštena ili izgubljena ribarska oprema čini oko 10 posto plastičnog otpada u oceanima. Proizvodi linije Merten izrađeni od oceanske plastike doprinose smanjenju 640.000 tona ribarskih mreža u oceanu godišnje.

.
DSM surađuje s nekoliko lokalnih zajednica u Indiji na izvlačenju i prikupljanju odbačenih ribarskih mreža te tako daju značajan doprinos lokalnom gospodarstvu i okolišu

Prikupljene napuštene ribarske mreže se režu, čiste, prešaju te prolaze provjeru kvalitete, a porom se šalju DSM-u na preradu u prenamijenjeni materijal Akulon.

Riječ je o novom materijalu koji ima 82 posto manji ugljični otisak od tradicionalnog materijala Nylon 6 koji se upotrebljava za slične proizvode. Na taj način se smanjuje potencijalni utjecaj proizvodnog procesa na globalno zagrijavanje, fotokemijsko stvaranje ozona i zakiseljavanje zraka. Kako bi svi zahtjevi i standardi električne sigurnosti bili zadovoljeni završni materijal sastoji se i od 15 posto staklenih vlakana. Staklena vlakna poboljšavaju otpornost, izdržljivost i dugotrajnost proizvoda.

 

Recikliranje Curaprox četkica u Slovačkoj

Švicarska tvrtka Curaden koja proizvodi četkice za zube Curaprox pokrenula je inicijativu kružnog gospodarstva “CURAPROX Goes Green. U sklopu inicijative u Slovačkoj je 2017. pokrenut projekt „Kolokefka“. Cilj projekta je reciklirati istrošene i odbačene četkice za zube.

Četkice se prikupljaju na prodajnim mjestima i u stomatološkim ordinacijama. Od starih i odbačenih četkica zatim se proizvode kante za odvojeno prikupljanje otpada koje se kasnije doniraju slovačkim školama.

.
Potrošači su prihvatili ovaj koncept kružnog gospodarstva i održivog poslovanja te je u prva tri mjeseca bilo prikupljeno nekoliko tisuća četkica za zube

Isprva su se htjeli baviti isključivo prikupljanjem i recikliranjem rabljenih četkica za zube koje u najboljem slučaju završe u spalionici, u najgorem na odlagalištu. Međutim, situacija u Slovačkoj s recikliranjem otpada bila je toliko loša da su odlučili učiniti više i u suradnji s nevladinim udrugama poraditi na edukaciji o odvojenom prikupljanju otpada.

Tvrtka u planu ima i proizvodnju četkica za zube koje su prikladne za odlaganje u kućnom komposteru. U idealnim uvjetima te bi se četkice mogle razgraditi u slanoj vodi što bi smanjilo količinu morskog otpada. Međutim, veliki je izazov otkriti takvu bioplastiku koja je biorazgradiva, ali istraživanja su pokazala da nije nemoguće.

.

Odbačeni mobilni uređaji – izvor vrijednih sirovina

E-otpad je najbrže rastuća vrsta kućnog otpada u svijetu. Prema Globalnom monitoru e-otpada Ujedinjenih naroda 2020. u 2019. proizvedeno je rekordnih 53,6 milijuna tona električnog i elektronskog otpada, u prosjeku 7,3 kilograma po stanovniku. Globalna proizvodnja e-otpada porasla je za 9,2 Mt od 2014. godine, a predviđa se da će porasti na 74,7 Mt do 2030. Godine.

Telekomunikacijska tvrtka Vodafone Njemačka uz pomoć nizozemske tvrtke „Closing the Loop“ pokreće projekt reciklaže više od milijun starih mobitela iz Afrike. Planiraju prikupiti i reciklirati istrošene mobilne uređaje iz Kameruna, Gane i Nigerije. Navedene zemlje nemaju dovoljno kapaciteta za reciklažu pa će otpad biti prevezen brodom u Europu. Mobilni uređaji se pri reciklaži razdvajaju na razne komponente od kojih se izdvajaju plemeniti metali i baterije.

Čitava kampanja bit će financirana prodajom sirovina dobivenih u procesu, a dobit će se podijeliti s partnerima na terenu, što uključuje crkve i društvene centre. Vodafone će dati podršku „Cloosing the Loop“ u razvoju infrastrukture potrebne za recikliranje u zemljama u razvoju. Na taj način će eliminirati potrebu za otpremom elektroničkog otpada te stvoriti nova radna mjesta u tim zemljama.

Iz Vodafonea poručuju da je projekt dobar početak za postavljanje novih standarda za kružno gospodarstvo, ali ističu da recikliranje nije dovoljno i da bi također trebalo produžiti životni vijek trajanja uređaja. Osim uređaja iz afričkih zemalja prikupljat će se i europski elektronički otpad. Procjenjuje se da je samo Nijemci kod kuće u ladicama imaju oko 200 milijuna odbačenih mobilnih uređaja.

___________

Autorica: Dubravka Jeričević
Naslovna fotografija: iStock / Voren1