ODRŽIVI OTOCI – Financijski mehanizmi za zelenu tranziciju: Hrvatska

ODRŽIVI OTOCI – Financijski mehanizmi za zelenu tranziciju: Hrvatska

Objavio: Paula Bolfan - 07.10.2022.

U nastavku ćemo razgovarati s različitim institucijama, a poglavito razvojnim agencijama i drugim razvojnim tijelima u sklopu teme ‘’Financijski alati za provedbu zelenog plana na otocima’’

Temu obrađuje Andrea Beader u sklopu programa ”Čovječanstvo na raskrižju: Hrvatski otoci na putu prema zelenoj tranziciji” sufinanciranog sredstvima Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija.

Splitsko Dalmatinska

U Splitsko-dalmatinskoj županiji najvažnije projekte zelene tranzicije provodi Regionalna razvoja agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA SD, akreditirani regionalni koordinator koji obavlja poslove od javnog interesa, s ciljem učinkovite koordinacije i poticanja regionalnog razvoja na području Splitsko-dalmatinske županije.

RERA je prepoznala koncept zelene tranzicije prepoznat te ga istaknula kao prioritetnog prilikom raspisivanja strateškog okvira Plana za razvoj Splitsko-dalmatinske županije. Na taj će način u nadolazećem višegodišnjem financijskom okviru EU prednost dati projektima, programima i aktivnostima koji implementiraju segmente zelene tranzicije.

Kao primjer dobre prakse zelene tranzicije na svom području ističe Agendu za prijelaz na čistu energiju koju su u Splitsko-dalmatinskoj županiji izradili otoci Hvar i Brač. U nastavku teme u intervjuu s RERA SD-om prikazat će se svi planovi koje ta razvojna agencija ima za područje otoka SDŽ.

.

Kvarner

Na području kvarnerskih otoka djeluje PRIGODA.

Javna ustanova „Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije“ osnovana je početkom 2018. godine od strane Primorsko-goranske županije, a svrha njenog djelovanja je koordinacija i poticanje održivog ravnomjernog regionalnog razvoja županije, te privlačenja potencijalnih ulagača u ključnim djelatnostima karakterističnim za razvoj ovog područja.

Nedavno je na Cresu PRIGODA održala konferencije ”Eu dan na Cresu – Mogućnosti ulaganja u budućnost otoka” i ”Energetski dan 2021” sukako bi se stanovništvo upoznalo s nadolazećim programa zelene tranzicije.

Više o programima PRIGODA-e za kvarnerske otoke moći ćete pročitati u nadolazećem intervjuu.

Dubrovačko neretvanska

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA osnovana je 2006. godine u Dubrovniku, na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije. DUNEA aktivno radi na promicanju i predstavljanju značenja i ciljeva Europskog zelenog plana, ali i sama provodi projekte koji doprinose ostvarenju ambicioznih ciljeva Europskog zelenog plana.

u intervjuu s DUNEA-om plan je predstaviti projekte koje provode, kao što su MARLESS, SeaClear, BlueFasma i ostali.

___________________
Autor: Andrea Beader
Naslovna fotografija: pixabay