Održana 2. međunarodna konferencija “Društvena poduzeća za radnu integraciju u EU”

Objavio: Pokret Otoka - 06.11.2017.

U petak, 27. listopada 2016 u Kući Europe u Zagrebu održana je 2. međunarodna konferencija “Društvena poduzeća za radnu integraciju u Europskoj uniji”. Konferenciju su zajednički organizirali ACT Grupa, Europska mreža društvenih poduzeca za radnu integraciju – ENSIE i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, uz podršku Europskog parlamenta, Ureda za informiranje u Republici Hrvatskoj.

 

Konferencija je okupila gotovo stotinu sudionika/ica – društvenih poduzetnika, predstavnika/ica zaštitnih radionica, organizacija civilnog društva koje se bave radnom integracijom te predstavnika/ica državnih institucija.

 

Cilj konferencije bio je informirati ključne dionike o mogućnostima, važnosti i izazovima radne integracije kroz društvenopoduzetničke pothvate, predstaviti iskustva i primjere dobre prakse iz nekoliko zemalja Europske unije te otvoriti dijalog o ovoj važnoj temi u kontekstu rane faze razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i nepostojanja sustava za radnu integraciju osoba u nepovoljnom položaju.

 

Među ključnim govornicima bili su Luka Rajčić, pomoćnik ministra (MRMS), Hubert Quintelier predsjednik Europske mreže društvenih poduzeća za radnu integraciju – ENSIE sa sjedištem u Bruxellesu te Danijel Baturina s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim njih sudionike/ice su sa stanjem, izazovima i prilikama za razvoj društvenog poduzetništva za radnu integraciju u svojim zemljama upoznali i Aicha Belassir (Španjolska), Carlota Quintao (Portugal), Szilvia Temesvári (Mađarska), Etienne Dewandeler (Belgija/Valonija) i Giovanni Autorino (Italija), a prisutni su imali priliku čuti i vidjeti primjere dobre prakse iz Hrvatske (ACT Konto, Korak ispred, Sfera Visia), Mađarske (Socijalna zadruga Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület) i Italije (Socijalna zadruga Ulisse).

 

Iako društvena poduzeća za radnu integraciju imaju dugu povijest rada u nekim europskim zemljama i dalje se suočavaju s brojnim izazovima u njihovom razvoju i radu. Sadašnja situacija u Hrvatskoj je još veći izazov, s obzirom na činjenicu da još uvijek ne postoji funkcionalna institucionalna i financijska podrška za radnu integraciju i razvoj društvenog poduzetništva, naglašeno je na konferenciji.

Institucionalni dionici i donositelji odluka na nacionalnoj i lokalnoj/regionalnoj razini trebaju osigurati te preduvjete, a društveni poduzetnici i organizacije civilnog društva imaju ulogu na to ih podsjećati. Sinergijsko i proaktivno djelovanje svih aktera – akademske zajednice, civilnog društva, javnog i privatnog sektora – ključan je preduvjet za uspješan i dugoročno održiv razvoj društvenog poduzetništva i sustava radne integracije, jedan je od zaključaka konferencije.

 

Na kraju skupa ACT Grupa je najavila i sljedeće aktivnosti u kontekstu promocije radne integracije i jačanja kapaciteta društvenih poduzeća:

 

  • u sljedeća 3 mjeseca pokušat ćemo okupiti sva aktivna društvena poduzeća (za radnu integraciju) u reprezentativnu nacionalnu mrežu, koja će imati važnu ulogu u procesima kreiranja javnih politika te razvoju i pružanju tehničke i financijske potpore članicama i drugim društvenopoduzetničkim inicijativama.

 

  • u suradnji sa svim relevatnim dionicima nastavit ćemo razvijati predinkubacijske, inkubacijske i akceleracijske programe za društvena poduzeća; primjerice, prije dva tjedna pokrenuli smo Akcelrerator za društvene poduzetnike, pilot program za 15 najaktivnijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj, pripremamo novi inkubacijski program u partnerstvu s Impact Hub Zagreb, u Čakovcu krećemo s rekonstrukcijom i adaptacijom novog co-working i inkubacijskog prostora za društvena poduzeća, s partnerima iz više zemalja razvijamo online edukacijske alate za voditelje društvenih poduzeća i slično…

 

  • već idući mjesec objavit ćemo prvi online register društvenih poduzeća u Hrvatskoj koji će biti dostupan na evidencija.dp.hr, a do kraja godine planiramo razviti i pokrenuti online platformu/alat za praćenje provedbe Nacionalne strategije razvoja društvenog poduzetništva na strategija.dp.hr.

 

  • nastavit ćemo raditi na već započetim projektima: održiva javna nabava, promotivna kampanja na nacionalnoj razini s ciljem povećanja vidljivosti društvene ekonomije i društvenih poduzeća (za radnu integraciju) usmjerenu komunikaciji učinka, utjecaja i doprinosa razvoju hrvatskog i europskog društva, online tržnica proizvoda i usluga koje nude društvena poduzeća i drugima.

 

Moderator skupa Igor Bajok na kraju je pozvao sve okupljene da podrže ACT Grupu u predstojećoj crowdfunding kampanji koja kreće 6. studenog na platformi Indiegogo, a kojom želimo prikupiti 9.000 USD za izdavanje knjige o 15 godina djelovanja organizacije. Knjiga “Punk poduzetnici” neće biti samo dokument vremena i spomenar jedne od 55.000 udruga u Hrvatskoj, već i svojevrsni priručnik za razvoj organizacija civilnog društva, razvoj društvenopoduzetničkih pothvata, priručnik za aktiviranje i djelovanje u lokalnoj zajednici, uspješne zagovaračke modele i drugo.


Prezentacije s izlaganja održanih na konferenciji
 potražite ovdje, a galeriju fotografija na našoj Facebook stranici.

 

Izvor: act-grupa.hr