Otočani koji su obilježili 2016. godinu

Objavio: Pokret otoka 2020 - 08.01.2017.

Među sto Dalmatinki i Dalmatinaca koji su po Slobodnoj Dalmaciji obilježili prošlu godinu, probrali smo otočane. Kulturni radnici, umjetnici, sportaši, arhitekti, komunalni radnici, kuhari…a pri samom vrhu jedan kojeg ponosno svojatamo kao svog (iako je iz Splita) jer kako sam kaže, više je na škoju nego doma.

Hvala im svima, a i onima koji nisu rodom s otoka, ali ih vole kao da jesu, rade na njima, rade za njih…

Alen Munitić
Direktor Festivala Mediteranskog Filma Split poput lokomotive je program FMFS-a dovukao u čak 25 dalmatinskih gradova u kojima se kino odavno ugasilo.

munitic_alen1-020616

Lovro Kuščević-Brač
Ministar graditeljstva u Oreškovićevoj vladi, ministar graditeljstva u Plenkovićevoj vladi, a to nije baš lako bilo postići. Zaslužio pljesak na otvorenoj sceni nakon što je poništio (suludu!) odluku da svi mali iznajmljivači moraju energetski certificirati svoje apartmane.

lovro-kuscevic

Joško Eterović- Brač
Izložba “Djelo i vrijeme” u splitskoj Galeriji umjetnina, presjek 40-godišnje karijere samoukog slikara s Brača, bila je jedan od slabo primjećenih umjetničkih vrhunaca godine.

josko-eterovic

Elias Kolega- Ugljan
Mladi Kaljanin, dječak, dakle, s otoka, osvojio je brončanu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u skijanju, disciplina slalom. Pravi pravcati bodul kandidira za nasljednika Ivice Kostelića. I njegov mlađi brat Samuel također.

elias-kolega

Nikola Bašić – Murter
“Ove sam godine izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, promoviran sam u počasnog doktora Sveučilišta u Splitu, predsjednica Republike Hrvatske odlikovala me je iznimno visokim odličjem Kneza Branimira s ogrlicom, ali u središtu medijskog interesa našao sam se tek kad sam ručao s Bradom Pittom. To sve govori i o slavi, ali i o vrijednostima koje trenutačno prevladavaju u društvu u kojem živimo”, kazao je slavni arhitekt za Antenu Zadar.

nikola-basic

Marin Pirija- Murter
NBA zvijezda Goran Dragić na plaži u Murteru izgubio je novčanik pun novca. Sezonski radnik Komunalnog poduzeća ”Murtela” čisteći plažu u Murteru pronašao je novčanik pun novca. I nije mu ni na kraj pameti bilo zadržati ga. Kad je košarkaš Miami Heata novac (i kartice i dokumente) dobio natrag, potražio je Marinovu obitelj i bogato ih nagradio diveći se poštenju malog čovjeka.

marin-pirija

Hrvoje Zirojević-Palmižana
“Radio sam u kuhinji kada je došao konobar i kaže mi da gosti traže da dođem do stola, da bi me voljeli upoznati. Kažu da je spiza drukčija, fenomenalna. I tako, odem ja do stola, kad tamo, Bono Vox”, prepričao je poznati chef Hrvoje Zirojević ovoljetnu scenu iz lounge bara i restorana Laganini na Palmižani. Da se razumijemo, nije Hrvoje ovo tek tako, samoreklamerski, izjavio, nego su ga novinari počeli potezati za jezik nakon što je veliki Bono sam objavio da je u Hrvatskoj jeo spizu kakvu nikad nije.

hrvoje-zirojevic

Izvor: Slobodna Dalmacija