NOVO RUHO BRIJUNA – Najveći projekt po vrijednosti u povijesti Javne ustanove NP Brijuni

Objavio: Pokret Otoka - 17.10.2017.

Predstavnici Javne ustanova Nacionalni park Brijuni prošli tjedan su u Vladi Republike Hrvatske potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Novo ruho Brijuna“.

Dodijeljena sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 27.285.453,83 kuna i čine 85 posto ukupnih troškova, dok je ukupna vrijednost projekta 33.662.108,06 kuna + PDV. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10 posto odobrenog sufinanciranja u iznosu 3.201.953,39 kuna, a projekt se provodi unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

Riječ je o najvećem projektu u brijunskoj povijesti kojim će se do ljeta 2020. godine urediti posjetiteljska infrastruktura, modernizirati turistički sadržaji, diversificirati izletnička ponuda, obogatiti edukativna i prezentacijska ponuda te unaprijediti sustav upravljanja posjetiteljima.

Na Velikom Brijunu predviđeno je opremanje i uređenje ljetnog kina; modernizacija prirodoslovne izložbe; uređenje zdenca ‘Živa voda’ i kompresorske stanice radi prezentacije hidrogeoloških posebnosti otočja poput vodnih pojava, bušotina, crpne stanice i geološkog stupa; uređenje šetnice pod brdom Straža s ciljem prezentacije šumskog ekosustava te uspostavljanje dodatnog informativnog punkta za kvalitetnije direktno informiranje posjetitelja o svim sadržajima NP-a.

Obnovom sedam objekata u luci Malog Brijuna proširiti će se ne samo izletnička, već prvenstveno edukativna ponuda Parka, sa smještajem, ugostiteljskom uslugom i višednevnim edukativnim programima namijenjenim vrtićkim, školskim i sveučilišnim skupinama te umjetnicima, znanstvenicima i istraživačima koji tu budu željeli raditi.„Ovo je najveći projekt po vrijednosti u povijesti Javne ustanove NP Brijuni, te je od krucijalnog značenja za obnovu i budući razvoj parka, koji će ovim sredstvima unaprijediti i modernizirati turističku ponudu i prikazati široj javnosti enormni razvojni potencijal brijunskog otočja.“ istaknuo je ravnatelj JU NP Brijuni, dr. sc. Marno Milotić.

Za veću udobnost posjetitelja i bolju povezanost atrakcija nabavit će se brod na hibridni pogon kapaciteta 150 putnika i dva vlaka, s kapacitetom od 80 putnika svaki. Izraditi će se novi alati za suvremenu interpretaciju brijunske baštine te provesti edukacija stotinjak djelatnika s ciljem poboljšanja komunikacijskih, prezentacijskih i prodajnih vještina.

 

Izvor: hrturizam.hr

Fotografija: parkovihrvatske.hr