LOŠINJ – Novo priznanje: Nagrada za jednu od najboljih održivih destinacija svijeta

Objavio: Iva Žanetić - 11.03.2018.

Na najvećem svjetskom turističkom sajmu – ITB Berlin,  7. ožujka 2018. godine održana je dodjela nagrada za najbolje od Top 100 održivih destinacija svijeta među kojima je drugo mjesto dobio upravo Lošinj i to u kategoriji ‘Best of the Planet’- ‘Best of Mediterranean’.

Nakon uspješno održane dodjele nagrada TOP 100 održivih destinacija svijeta u Portugalu u rujnu 2017. godine, organizatori Green Destinations, Travel Mole’s Vision on Sustainable Tourism i ITB Berlin ponudili su priliku svim top 100 destinacijama 2017. da pokažu svoju održivost i najbolje prakse svijetu i medijima, u sklopu najvećeg svjetskog turističkog sajma – ‘Nagrade za najbolje održive destinacija svijeta’.

Održivost je godinama ključna prednost Lošinja – otoka vitalnosti koji destinacijski brend menadžment provodi još od 2006. godine. Kvalitetna suradnja sa stanovnicima, brojni projekti u domeni održivog kulturnog i zdravstvenog turizma te mnogobrojne investicije bili su preduvjeti za razvoj cjelogodišnjeg turizma u destinaciji, ali htjeli smo i dalje napredovati te koristiti europske standarde, stoga smo se među prvima u Hrvatskoj uključili u projekt Europske komisije: ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta. Upravo zahvaljujući kvalitetnoj komunikaciji svih partnera u destinaciji, Lošinj se može pohvaliti sve većom prepoznatljivošću u svijetu i to kao destinacija održivog turizma! Drago nam je da je upravo Lošinj dobio svoje mjesto među najboljim održivim destinacijama svijeta jer to znači da priča i strategija održivosti idu u dobrom smjeru izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković te čestitao svim dobitnicima

Za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Certifikatom Top 100 održivih destinacija u svijetu, Mali Lošinj postao je dijelom najveće zelene destinacijske zajednice u svijetu u TOP 100 održivih destinacija svijeta u 2016. i 2017. godini.

__________
Izvor: hrturizam.hr
Fotografija: pixabay