Noć kazališta na otocima i otočni kalendar događanja

Objavio: Pokret otoka 2020 - 17.11.2016.

REKORDNIH 145 PREDSTAVA U 8.NOĆI KAZALIŠTA 19.11.

Predstave Noći kazališta na otocima:

19.30 – Dom kulture Grohote, Šolta – ,, Izbori za lokalnog šerifa,, – Pučko kazalište iz Sinja i nastup Amaterskog kazališta Sulet sa Šolte  koje će premijerno izvesti 2 prizora iz nove komedije: ,,Hotel Galeb,, koju je napisala i režirala Mirjana Stanić, a  premijerno će se izvesti 3.12.2016.

20.00 sati – Spomendom, Komiža,Vis –  autorski projekt Seada Đulića: PRESUDA: Tiha likvidacija, MTM , ulaznica 30 kn. Osim same predstave BESA sprema trodnevni popratni program Komiža za kulturu pun radionica za djecu i odrasle, projekcija filmova, prezentacija rada otočkih kulturnih i umjetničkih organizacija (koja je nastavak multimedijalnog predstavljanja Pokreta Pokreta iz Hvara).

Ova događanja, kao i mnogo drugih možete pratiti na otočnom kalendaru događanja na našem portalu. Ovog tjedna tu su Lošinj, Krk, Brač, Šolta, Hvar, Vis, Korčula…Nema zime na otocima!

A EVO ŠTO JUTARNJI LIST PIŠE O NOĆI KAZALIŠTA…

Pod sloganom “Kraljevstvo za kulturu” ovogodišnja Noć kazališta okupit će u subotu 19. studenoga čak 86 institucija u 46 mjesta diljem Hrvatske. Ljubitelji kazališne umjetnosti u osmom izdanju te jedinstvene kulturne manifestacije moći će pogledati rekordnih 145 predstava, od čega čak četiri svečane premijere.

“Dobru osmu Noć kazališta” u programu koji je nazvao “pravom kazališnom svetkovinom” svim sudionicima i gostima manifestacije koja se tradicionalno održava treću subotu u studenome poželio je u utorak na konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Dubrava Željko Šturlić, ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava, koje je i idejni pokretač manifestacije.

Istaknuo je kako prijava sudionika još nije završila, no sudeći po dosadašnjim podacima, odaziv je ponovno odličan.

“Radosni zbog velikog broja prijavljenih, raduje nas da se taj broj iz godine u godinu povećava, a posebno to da imamo sve više manjih kazališta koja su izuzetno zainteresirana”, poručio je Šturlić.

Kulturna je to manifestacija koja jednom godišnje okuplja sve zainteresirane kazališne institucije u Hrvatskoj u jedinstvenom godišnjem događanju posvećenom približavanju kazališne kulture što većem broju ljudi. Noć kazališta ove se godine održava na 77 lokacija u 46 hrvatskih gradova i mjesta, a donosi rekordnih 145 predstava, te 50-ak popratnih programa.

Toga dana 86 kulturnih i kazališnih institucija darovat će izvedbe te otvoriti svoja vrata publici kako bi, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbili vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.

KRALJEVSTVO ZA KULTURU

Voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac istaknula je da se ove godine manifestacija održava pod sloganom “Kraljevstvo za kulturu”. Metaforički se to odnosi na činjenicu da svi sudionici upravo to i rade – daju kraljevstvo za kulturu, jer bez entuzijazma ljudi koji rade u kulturi, kulture ne bi ni bilo.

“Nadamo se da će naša poruka doprijeti do naših gradskih otaca, u nadi da će jednom doista doći do toga da damo kraljevstvo za kulturu, jer se svaka lipa uložena u kulturu itekako isplati i vrati”, kazala je Kruljac.

Kao i svake godine, i ove su se inicijativi priključile druge europske zemlje. Tako će istoga dana u sklopu Europske noći kazališta svojim programima sudjelovati brojne institucije u još šest zemalja – Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

Misija je Noći kazališta promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva kroz otvaranje suradnji i razmjena gotovih produkcija, ali i stvaranja novih, otvaranje kazališnih mreža koje su dostupne svim djelatnicima u kulturi te kontinuirano njegovanje postojeće kazališne publike, ali i stvaranje nove.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Detaljan program Noći kazališta 2016. dostupan je na službenoj internetskoj stranici www.noc-kazalista.com.

Cijeli članak pročitajte na Jutarnji list