Njemica na Braču na prekrasnom eko imanju s kućicom od slame

Objavio: Pokret otoka 2020 - 09.10.2016.

Ekološki načini gradnje, permakultura, obnovljivi izvori energije, zdrav načina života, povratak starim zanatima ili ukratko život u skladu s prirodom filozofija je Sabine Engelhardt, njemačke geomantkinje i arhitektice koja je svoj višegodišnji dom na 8,5-metarskom brodu privezanom uz gat u Milni na Braču odlučila zamijeniti kućicom od slame!

Na svom imanju “Gea Viva” udaljenom desetak minuta pješice od tog bračkog mjesta, Sabine sa svojim prijateljima ovih dana dovršava neobičnu kuću. Zidovi od drvene konstrukcije gusto ispunjeni slamom već su postavljeni, krov je dobio limenu zaštitu od kiše, a struja samo što ne zasvijetli iz hand made lustera.

geaviva_milna13-041016

– Već nekoliko mjeseci s volonterima koji su se izmjenjivali gradimo kuću od slame koja uključuje drvenu konstrukciju i slamu kao izolaciju. To je izvrsna “eco-friendly” tehnika pogodna i za samogradnju. Poznato je da je slama odličan izolator i dobro odolijeva vatri. Vanjska fasada će biti odjevena u drvo, a unutarnja će biti vapnena žbuka. Dobro došli u moju kućicu iz snova! – raširenih ruku dočekuje nas nasmiješena Sabine dok sjeda na drvenu sjedalicu, za sada jedini namještaj u njenom novom domu veličine desetak kvadrata.

geaviva_milna14-041016

Bit će tu mjesta i za krevet na polukatu, a ponosna vlasnica se nada da će uspjeti bez teškoća prezimiti u njoj.

– Gradnja ove kuće bila je pravi izazov. Moja filozofija je živjeti u skladu s prirodom, jednostavno, koristeći se samo materijalima koji su nam dostupni iz prirode. Na ovoj “Gea Viva” lokaciji preko ljeta imali smo brojne volontere, goste koji su uživali u kampiranju i jednostavnom životu u prirodi. Ovdje testiramo i razvijamo ekološke načine gradnje, permakulturu, obnovljive izvore energije, zdrav način života, stare zanate. Svatko je kod ove potonje gradnje dao dio sebe i kuća je nastajala u pozitivnoj atmosferi. Meni će to biti velik korak, nakon godina provedenih na brodu – priča nam naša sugovornica, koja zna sve o gradnji zahvaljujući diplomi iz urbanizma na Oxfordu, te dugogodišnjem radu kao arhitektica u Manchesteru.

geaviva_milna9-041016

Na bacanje sidra u Milni odlučila se prije više od četiri godine kada ju je, kako nam priča, unutarnji glas doveo baš na ovu stranu Brača gdje je odlučila kupiti zemlju kako bi živjela u skladu s geomantijskim učenjem. Da budemo jasniji, geomantija je znanost koja se bavi proučavanjem čakri, tokova energije, vitalnim sustavima.

– Imala sam svoj arhitektonski ured koji je radio odlično. Posla je bilo i previše, telefona, kontakata, projekata… Ne znam hoćete li shvatiti, ali tijekom meditacije u ljeto 2008. godine dobila sam poruku. Iduće godine došla sam u napušteni samostan Dračeva luka i osjetila da je cijeli otok posebno mjesto. Ostavila sam stari život, kupila brod i došla ovamo, te pokrenula ekocentar i kamp na kojem se organiziraju događanja i seminari kako bismo zajedno stvorili novu kulturu življenja u skladu sa Zemljom i sa svim ljudima. Zašto baš Brač? Pa, Hrvatska je zemlja s tisuću otoka, ali nisu oni samo za ljetovanje. Baš kao i cijela Dalmatinska zagora, otoci kriju veliku energiju, veliki potencijal u kojem možete naći mjesto za inspiraciju.

geaviva_milna7-041016

Brač je posebna priča. Prema geomantijskom istraživanju otoka Brač je fokus Zemljine srčane čakre koja se trenutno otvara i ponovno aktivira, stoga je idealno mjesto za susrete, odmor, mjesto za naše osobno poslanstvo – pokušava nam objasniti bit cijele priče iza koje stoji – zmaj (!), baš kao što nas je na ulazu u imanje “Gea Viva” i dočekala velika skulptura zmaja načinjena od mozaika.

– Zmaj je simbol Brača, a inače ima kreativnu i spolnu energiju. I Zmajeva špilja posvećena je ženskim energijama – priča nam Sabine dok nas vodi kroz svoj vrt s raznoraznim voćem i povrćem. Centralni dio vrta zauzima – cvijet Venere od kamena u sredini čega je opet mali vrt.

– To vam je isto povezano sa srčanom čakrom koja se budi čim se ženske energije uravnoteže. Kada bi Venera tijekom osam godina ostavila trag na svojoj putanji, ta bi putanja izgledala baš kao ovaj oblik cvijeta s pet latica – smireno govori Sabine, gledajući nas upitno vjerojatno se pitajući jesmo li je uopće razumjeli.

geaviva_milna15-041016

Njezino imanje okruženo je suhozidima koje je domaćica obnovila u suradnji s Udrugom “Dragodid” i volonterima, baš kao što su sagradili gustirnu, bunju, te auditorij u kamenom krugu.

E, on je opet posebna priča. Krug kamena s kozmogramima isklesala je međunarodna skupina od sedam umjetnica, a kako doznajemo, auditorij slavi snagu i inteligenciju srca. Malo dalje od tog mjesta u izgradnji je velika drvena kupola, također mjesto za susrete.

– Bit će tu podij i krov, a koristit će se za razne događaje i seminare. “Gea Viva” lokacija namijenjena je da bude “retreat” za grupe. Sve je to dio geokulture koja nam pomaže razvijati naše živote na način da se brinemo o Zemlji, živimo u skladu s prirodom, brinemo se jedni za druge. Zato mi ovdje živimo posve jednostavno, njegujemo permakulturu, sakupljamo kišnicu, imamo struju iz solarne energije, radimo kompost…

Kad usporedim svoj stari način života i ovaj sadašnji, jedino što više nemam je novac. Njega sada uvijek nedostaje. Zato ima sve drugo i puno sam sretnija. Okolina se nekad čudi što ja to radim, ali starim Bračanima ovo je sve divno jer oni su tako živjeli, posve u skladu s prirodom. Želja mi je nakon kućice od slame pokrenuti i školu brodogradnje. U Milni su bila tri škvera nekad davno. Znači, potencijala ima, a i tu je priča o bračkoj braceri…, mislima je odlutala Sabine.

Izvor: Slobodna Dalmacija