Niste sigurni koje je vrste otpad koji želite baciti? Isprobajte besplatnu aplikaciju Razvrstaj.me

Objavio: Paula Bolfan - 13.03.2018.

Razvrstaj.me je besplatna internet aplikacija za odvajanje korisnih kategorija komunalnog otpada.

U tražilicu upišite naziv otpada koji želite odbaciti i saznajte u koji spremnik i na koji način se taj otpad odbacuje (papir, plastika, staklo….). Za svaku odabranu vrstu otpada pročitajte opis otpada i provjerite odnosi li se opisano na Vašu vrstu otpada i sustav gospodarenja otpadom u vašem gradu ili općini.
.

Zašto odvajati otpad?

Iz razloga što će se naplata odvoza komunalnog otpada u budućem razdoblju naplaćivati temeljem mase/volumena proizvedenog otpada, važno je izdvojiti korisne kategorije otpada čiji se odvoz ne naplaćuje (papir, staklo, plastika, metal) kako bi se smanjile količine otpada čiji se odvoz naplaćuje. S većim udjelom odvajanja korisnih kategorija komunalnog otpada izravno utječemo na smanjenje cijene odvoza preostalog otpada koji se ne može izdvojiti. Također, odvajanjem korisnih kategorija komunalnog otpada smanjuju se količine otpada koje završavaju na odlagalištu čime se pozitivno utječe na okoliš, a korisne sirovine ne završavaju nepotrebno odbačene.
.

Foto: Pixabay

.

Upute korisnicima

Korak 1.

Upišite naziv otpada kojeg posjedujete i planirate odbaciti.
.

Korak 2.

Tijekom upisivanja naziva otpada tražilica automatski izbacuje vrste otpada koje sadrže upisani naziv.
.

Korak 3.

Odaberite ponuđenu vrstu otpada. Ukoliko u ponuđenim vrstama otpada ne nalazite naziv Vašeg otpada, pokušajte ga detaljnije opisati ili pretražiti prema općenitijem nazivu (npr. umjesto “jabuka” pokušajte upisati “voće”).
.

Korak 4.

Nakon odabira vrste otpada pojavljuje se stranica koja podrobnije opisuje o kojem se otpadu radi. Usporedite odnosi li se ta vrsta otpada na otpad koji posjedujete. Ukoliko se Vaš otpad ne odnosi na tu vrstu otpada, pokušajte pretražiti s drugim nazivom otpada.
.

Korak 5.

Pregledajte u koji se spremnik i/ili na koji način može odložiti ta vrsta otpada. Neke vrste otpada posjeduju određene zahtjeve koje je potrebno ispuniti kako bi se otpad mogao odložiti na predviđeni način (npr. otpadni papir koji se odlaže u spremnik za papir i karton ne smije sadržavati ostatke hrane) pa su za te vrste otpada opisane dodatne upute.
.

Korak 6.

Odložite otpad.

__________
Izvor: www.razvrstaj.me
Fotografija: Pixabay