Predstavljamo Nezavisne otočne liste – Pučišća, Brač

Objavio: Pokret Otoka - 20.04.2017.

Jedna povratnica iz Slovenije, nekoliko mladih roditelja, jedna projektna menadžerica, uspješni sportaši, turistički djelatnici, klesar, sve skupa mladi i sposobni ljudi – ovo bi bio vrlo skroman sažetak nezavisne liste za općinsko vijeće općine Pučišća na Braču. Nešto manje skroman opis uključivao bi stotine volonterskih aktivnosti, od akcija čišćenja okoliša, organizacije sportskih natjecanja, radionica svega i svačega, izrade jedne posebne turističke mape mjesta, organizacije brojnih zabava i aktivnosti za djecu, mnoge manje projekte i jedan milijunski, opremanje dječjeg igrališta, klub darivatelja krvi i još mnogo, mnogo toga. Sve su to odradili, samoinicijativno i volonterski, članovi nezavisne liste Projekt: Općina Pučišća, koja će na nadolazećim lokalnim izborima nastojati izboriti svoje mjesto u vijeću općine Pučišća. Dosta im je i jedno mjesto, kažu oni, ali se ipak nadaju malo većoj potpori lokalne zajednice. Već su se dokazali godinama aktivizma u zajednici, kada je politički angažman bila anegdota kojoj su se samo smijali uz kavu. No, na korak dalje ponukao ih je inat i jal zbog brojnih propuštenih prilika, neiskorištenih potencijala.

Sa svojom obiteljskom tvrtkom koja uspješno posluje već desetljećima, uspjeli smo u Pučišća privući milijun eura iz europskih fondova i to je nešto čemu bi svi trebali težiti – koristiti dostupne natječaje za financiranje i najmanjih potreba i problema, a natječaja stvarno ima i novci nisu nedostižni“ – govori nam Roberta Rošker, nositeljica liste, mlada mama koja se prije četiri godine iz Slovenije vratila u rodna Pučišća da bi gradila obiteljsku tvrtku i život na otok. Već sada uspješno vodi i pekaru, agenciju, uljaru (jednu od najmodernijih u Dalmaciji!), restoran i disco klub. Uz sve to, nalazi vremena da organizira dječje božićne zabave, karneval, piše male projekte za nabavu opreme za dječje igralište i vrtić, vodi Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Pučišća i još mnogo toga.

Velika pomoć u svemu tome joj je i druga na listi, Dijana Šabić, rodom iz Pučišća, a koja im se vratila nakon što je otvorila Lokalni volonterski centar Brač, prvi na nekom hrvatskom otoku uopće. Trenutno zaposlena kao projektna menadžerica u prvoj bračkoj agenciji za destinacijski menadžment, najviše joj smeta što su Pučišća turistički potpuno zapostavljena.

Ovo je jedno od najljepših malih mjesta u Europi, ali do prošle godine, kada je ekipa velikim dijelom okupljena i na ovoj listi pokrenula inicijativu izrade mape, ono nije imalo baš nikakvu turističku promociju! Predugo se turizam izbjegavao kao jedan od plodnih izvora prihoda, a sada kada se on Pučišćima događa, mjesto nije spremno niti sposobno usmjeriti taj razvoj kako treba“ kaže Dijana, napominjući kako turizam može odlično popuniti i rupe u kulturnoj i sportskoj ponudi mjesta, kao i kreirati uvjete, ponajprije financijske, da mjesto živi cijele godine.

Upravo zato, jedna od važnijih točaka programa ove liste jest otvaranje društvenog centra koji bi cijele godine kreirao sadržaje za lokalnu zajednicu, jačajući tako suradnju u zajednici, motivirajući mlade na aktivno provođenje slobodnog vremena, stvarajući nove vrijednosti i gradeći jednu zdraviju sredinu.

Da će takav jedan centar imati  odličan sadržaj garantiraju i dva uspješna sportaša s liste – jedan kineziolog i bciklist, Frane Drpić, a drugi student kineziologije i trener nogometa, Ivan Bezmalinović, koji također već više godina sudjeluju i/ili organiziraju brojne sportske aktivnosti u općini Pučišća, često s vrlo malo potpore od lokalne samouprave i turističke zajednice. A interesa itekako ima – potvrđuju i ostali članovi liste, mahom mladi ljudi, koji su tek osnovali obitelji u mjestu. Oni su na listi jer žele da im djeca odrastaju u složnom mjestu, u kojem ne nedostaje sadržaja ni za djecu ni za mlade, ali ni za roditelje. Slažu se svi da su infrastrukturni projekti važni, ali da upravo ovi, vladajućima sporedni i nebitni sadržaji zapravo čine život u Pučišćima boljim i kvalitetnijim.

Upravo zato, ne ciljaju na mjesto načelnika/načelnice, već na popunjavanje vijeća putem kojeg će usmjeravati pažnju na pitanja bitna mladima. A za četiri godine, nakon određenog iskustva, tko zna. Možda Pučišća dobiju prvu načelnicu. 🙂

Nezavisnu listu za općinsko vijeće općine Pučišća čine Roberta Rošker, Dijana Šabić, Milan Kalilić, Matea Martinić, Frane Drpić, Ivan Bezmalinović, Fani Kusanović, Ive Martinić, Marko Eterović Hoje, Kristian Martinić, Lucija Eterović.