NESOI anketa I Identifikacija otočkih energetskih izazova

NESOI anketa I Identifikacija otočkih energetskih izazova

Objavio: Pokret Otoka - 25.02.2020.

U EU postoji više od 2200 naseljenih otoka. Iako obiluju obnovljivim izvorima energije, poput energije vjetra i valova, mnogi od njih ovise o skupom uvozu fosilnih goriva zbog svoje opskrbe energijom.

U svibnju 2017. potpisana je „Politička deklaracija o čistoj energiji za otoke EU“ kojom se priznaje da se otoci i otočne regije suočavaju s određenim nizom energetskih izazova i prilika zbog svojih specifičnih geografskih i klimatskih uvjeta. Prilike koje se stvaraju mogu potencijalno iznjedriti inovacije u otočkim zajednicama u tranziciji čiste energije za Europu i šire – inicijativa koju je Europska komisija izričito prepoznala u svom Komunikaciji o „Čistoj energiji za sve Europljane“, uvjeravajući svoju posvećenost osiguravanju brige o energiji otočkih stanovnika koji prednjače u energetskoj tranziciji i povezanoj razvoju politika.

Prije nego NESOI sustav potpore može zaživjeti na učinkovit načinprvo je potrebno prikupiti informacije o EU  otocima i njihovim  trenutnim projektima energetske tranzicijeStoga pozivamo otočane EU otoka da sudjeluju u 15-minutnoj anketi. Prikupljene informacije će pomoći NESOI-u ojačati postojeće projekte i nadići sadašnje prepreke razvoju.

NESOI anketa je strukturirana u dva odjeljka:

 

  •  DIO 1 – RAZINA OTOKA: Cilj ovog prvog dijela je pozicioniranje statusa otoka s gledišta “energetskog statusa

 

  • DIO 2 – RAZINA PROJEKTA:                                      Ovaj dio se fokusira na pojedinačne energetske projekte.

.

 Za ispunjavanje ankete, molimo Vas posjetite sljedeću stranicu.

Nemojte oklijevati proslijediti ovu poruku kome god mislite da može pružiti vrijedne informacije o planovima i projektima energetske tranzicije na otocima.

Rok za ispunjavanje ankete je 13. ožujka.

__________

Izvor: www.nesoi.eu

Slika: www.pixabay.com