Natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetiku za obiteljske kuće

Objavio: Ana Marija Jakas - 30.06.2019.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 26. lipnja objavio Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama te je građanima ukupno dostupno 11 milijuna kuna.

Nakon što je Fond prošle godine sufinancirao nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalice topline, ove godine su, uz navedeno, u program poticaja dodani i sunčani toplinski kolektori za zagrijavanje vode. Dostupno je 11 milijuna kuna, a građani će, ovisno o lokaciji kuće, moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

Ovim programom Fond želi omogućiti građanima da troše manje energije te da koriste lokalno dostupne izvore, poput biomase, geotermalne energije ili sunca. Na taj način uštedjet će na energiji, ali i biti neovisniji o cijenama fosilnih goriva.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 četvornih metara.

Trenutno aktivan natječaj je za dizalice topline u obiteljskim kućama.

Na stranicama Fonda za zaštitu okoliša je moguće pronaći Vodič za prijavu na natječaj kao i Prijavni obrazac. 

Najava

U rujnu 2019 godine se očekuje i natječaj za fotonaponske sustave u obiteljskim kućama za kojeg se pretpostavlja da će natječajna dokumentacija biti slična trenutnoj.

Važno

Za sve upite i zainteresiranost šire javnosti moguće je obratiti se Udruzi Pokret otoka na službenu e-mail adresu: pokretotoka@gmail.com koja će Vam pružiti stručnu tehničku podršku pri samoj prijavi na natječaj.

Važno je dodatno spomenuti da za izradu projekta za fotonaponske sustave treba nešto više vremena jer je potrebno priložiti elektroenergetsku suglasnost od HEPa  koja se čeka otprilike mjesec dana.

Sretno!

__________
Autorica: Ana Marija Jakas
Naslovna fotografija: Pixabay.com