Nakon višesatne rasprave Državni tajnik odbio dati završnu riječ na amandmane Zakona o koncesijama!

Objavio: Pokret Otoka - 14.06.2017.

SABORSKA OPORBA, OTOČANI I UDRUGE SLOŽNI : Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu i treće čitanje

Danas je na raspravi u Saboru bio prijedlog Zakona o koncesijama. Kako nije izglasan u prošlom sazivu ušao je u ponovnu proceduru u ovom sazivu, ali bez ponovljene javne rasprave iako je došlo do izmjena određenih odredbi zakona. Unatoč složnom zahtjevu saborske oporbe, Pokreta otoka i više od 60 prijateljskih udruga, lokalnih samouprava i tvrtki, državni tajnik Željko Tufekčić (HDZ) odbio je današnju sjednicu zaključiti i dati završnu riječ te odgovoriti na naše zahtjeve! Unatoč ovakvoj završnici jedno je sigurno – mi nećemo odustati od toga da obranimo javno dobro, osobito pomorsko dobro, plaže, luke i more.

Iako smo definirali ključne probleme i rizike u odredbama prijedloga zakona posebno u odnosu na tretman pomorskog dobra, te predložili moguća rješenja koja smo iskomunicirali i s pojedinim saborskim zastupnicima i klubovima stranaka predlagatelji ovog Zakona uzeli su za pravo da se na iste ogluše. Mišljenje Povjerenice za informiranje po tom pitanju je jasno: ako se novim prijedlogom ili nacrtom propisa predlažu odnosno predviđaju nova i dodatna rješenja određenih pitanja o kojima se javnosti nije prethodno dala mogućnost izjašnjavanja potrebno je organizirati javno savjetovanje.

Naš zahtjev za treće čitanje i organiziranje javnog savjetovanja ponovila je većina zastupnika oporbenih stranaka koje su sudjelovale u današnjoj saborskoj raspravi. Zahvaljujemo se ovim putem zastupnicima MOST-a, SDP-a, Živog zida, Goranu Alkesiću te svima ostalima koji su prepoznali važnost dodatne javne rasprave o prijedlogu zakona i upućivanje u treće čitanje.

Kako je tekla rasprava u Saboru možete pogledati na snimci saborske sjednice. Zastupnici MOST-a bili su uvjerljivo najglasniji, ali i najargumentiraniji što je vidljivo bilo iz izlaganja Ivane Lesandrić- Ninčević (MOST) koja je zahvaljujući razumijevanju Zakonskih stavaka nekoliko puta ispravljala državnog tajnika za financije Željka Tufekčića (HDZ) objašnjavajući mu da razlog koji navode za nužnost donošenja ovog Zakona – usklađivanje s Direktivama Europske Unije nikako ne može biti osnovan te da samim procesom narušavaju odredbe Arhuške konvencije za ljudska prava na informiranje i sudjelovanje u procesima koji su od životne važnosti za građane. Osim toga Ivana je naglasila da je njezina dužnost, ali i dužnost svih saborskih zastupnika predstavljati građane RH koji su uputili niz primjedbi i amandmana na ovaj Zakon te smatra da je odgovornost svakog od njih uvažavanje zahtjeva za treće čitanje i otvaranje javne rasprave!

Ističemo i da se kao predlagatelj ovog Zakona na današnjoj sjednici nije pojavio Ministar Financija, Zdravko Marić zbog čega ga je prozvao i saborski zastupnik Gordan Maras (SDP).

Miro Bulj (MOST), u svom je revijalnom tonu kontinuirano ponavljao da je Zakon izrađen na mutan i netransparentan način: “Zakon o koncesijama ima 100 članaka, a 300 puta se poziva na druge zakone što znači da se toliko “zamutila voda” da je koncesija za Zlatni rat samo vrh sante leda, odnosno nastavak pljačke iz vremena pretvorbe. Ovo je prije zakon o mešetarenju, nego o koncesijama.” Podržao ga je i kolega Nikola Grmoja (MOST): „Vlada je pribjegla provizornim rješenjima, prilagođavajući zakon pojedinačnim ili interesima malih skupina.“

Situacija s plažom Zlatni rat na Bolu spominjala se nebrojeno puta kao primjer lošeg načina odlučivanja o davanju koncesija pa se na nju referirao i Branimir Bunjac (Živi zid/Snaga): “Vjerujem da ne bi voljeli da se ponovno dogodi Zlatni rat, gdje je koncesiju dobila tvrtka bez prihoda i zaposlenih s namjerom da se prepusti poslovnim krugovima povezanim s jednom strankom.”
Kažimir Varda (Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske): „Gdje ćemo se okupati s obzirom na betonizaciju i ograđivanje plaža, domaće stanovništvo ostaje bez mora. Lokalnu zajednicu treba uključiti u davanje koncesija na pomorskom dobru.“
S obzirom na kontinuirane insinuacije kako su ovo amandmani i zahtjevi zastupnika MOST-a koji od kad su oporba žele pošto poto utjecati na sve odluke Vlasti, Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) istaknuo je: “Nije važno od koje stranke dolaze amandmani, važno je da oni doprinesu poboljšanju Zakona koji očito nije dobar u ovoj verziji. Pozivam građane na građanski aktivizam, da ustanu i sačuvaju svoje blago koje je tema današnje rasprave. Ovo je pravi trenutak da se pokaže građanska hrabrost.” Osim toga naveo je da je iznenađen da se nitko od zastupnika nije dotakao pitanja koncesioniranja voda te ovim putem ističemo da su amandmane na ovaj dio Zakona još u prošlom prijedlogu dostavili predstavnici Zelene akcije te su isti usvojeni. S obzirom na kompleksnost Zakona te veličine obuhvata i koncesioniranja pomorskog dobra Pokret otoka i svi potpisnici zahtjeva fokusirali su se na dio koji se tiče isključivo Pomorskog dobra no pozdravljaju dodatno propitivanje i ostalih dobara na koje direktno utječe ovaj Zakon.

Ključni problemi koje smo uočili u zakonu i zbog kojih tražimo doradu zakona je činjenica da Zakon omogućuje da netko bez financijskih kapaciteta za investiciju obećanu u natječajnoj dokumentaciji za koncesiju, dobije koncesiju i potom je založi da bi osigurao sredstva potrebna za investiciju . Dodatno davanje koncesije na bilo kojoj razini ne predviđa uključivanje zainteresirane javnosti koja predstavlja javne interese zajednice u pripremu davanja koncesije, niti u postupak odlučivanja kroz stručno povjerenstvo – uključivanje javnosti u najranije faze postupka bitno je i zbog smanjenja koruptivnih rizika. Republika Hrvatska je još od 2007. godine potpisnica Arhuške konvencije – Konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša koja predstavlja međunarodni pravni okvir u području zaštite okoliša. Tim se dokumentom utvrđuju prava u vezi s okolišem kao pouzdana osnova za uključivanje građana u politike okoliša te se potvrđuje naša obveza prema budućim generacijama. Naš zahtjev je da se u sve faze postupka uključujući i stručno povjerenstvo za dodjeljivanje koncesije uključe predstavnici zainteresirane javnosti i građana, udruga i predstavnika lokalnih vlasti u kojima se nalazi predmet koncesije, odnosno onih na koje će djelatnosti iz koncesije imati izravan učinak.

Detaljnije pojašnjenje naših zahtjeva možete pronaći prethodnom priopćenju.

Slijedi nam vidjeti kako će završiti današnja sjednica i koji su nam mogući daljnji koraci. Napominjemo da je ovo očito samo početak jedne dugoročne namjere da očuvamo Jadran o čijoj ljepoti i atraktivnosti svaki dan punimo stupce svih domaćih i inozemnih medija. Pozivamo vas da nas pratite i uključite u naše buduće akcije!

 

POTPISNICI ZAHTJEVA

Pokret Otoka / Island Movement

Za Zlatni rat, Brač

Centar za mirovne studije, Zagreb

Udruga Buđenje, Šolta

Društvo Marjan, Split

Građanska inicijativa Split

Udruga “Za naš Supetar”, Brač

Nezavisna lista Ostanak – Rab

Riki Novak, gradonačelnik grada Hvara

Ivana Marković, gradonačelnica grada Supetra

Tihomir Marinković, načelnik Općine Bol

Kuzman Novak, zamjenik gradonačelnika Hvar

Antonio Škarpa, kandidat za gradonačelnika, Stari Grad, Hvar

Goran Franić, MO Prvić Šepurine

Marijana Puljak, Pametno

Udruga dragovoljaca domovinskog rata RH – Brač

Čuvajmo rapske plaže, Rab

Udruga Goli otok

Udruga Otok, Prvić

Udruga Volim Vlašići, Pag

ANTROPOP, Rab

Inicijativa Čovjek po mjeri Otoka, Lošinj

Centar za kulturu Bol, Brač

Održivi otok / Sustainable Island, Jelsa, Hvar

CS Management j.d.o.o., Split

Synergia savjetovanje d.o.o., Šolta

Udruga Dobre Dobričevića, Lastovo

Nenad Starc, Ekonomski Institut, Zagreb

Centar za Zdravo odrastanje, Mali Lošinj

Nezavisna lista Krk

Udruga za Bolji Bol, Brač

Sportsko društvo Bol, Brač

MNK Bol, Brač

Vivo Somnia d.o.o., Zagreb

Primogenito j.d.o.o., Zagreb

Brača Plančić j.d.o.o., Hvar

Amaterska kulturna udruga Žirje

Graffiti na gradele, Zagreb

Multimedijalna udruga Krčka beseda

Mali Grad Faros, Hvar

Fabrika ideja, Korčula

Udruga Lanterna Magica, Postira, Brač

Kazalište BESA, Vis

Udruga TRIM, Hvar

M Travel Tourist Service, Šolta

OPG Trojković, Lastovo

OPG Tvrdić, Šolta

PlatFORma Hvar

Klub Mladih Split

Udruga Brač

Udruga Ževrnj, Žrnovnica

Teserakt, Split

Dragan Markovina, Nova ljevica

Tonći Blažević, HSLS

Paško Bonja, Nezavisna lista mladih Dugog otoka

Branimir Tauzer, Nezavisna lista Kolan, Pag

Srđ je Grad, Dubrovnik

Roberta Rošker Grikula, Nezavisna lista Pučišća, Brač

Općina Malinska

Općina Vrbnik

GONG, Zagreb

Centar za zdravo odrastanje Mali Lošinj

Zelena akcija , Zagreb

Homo, Pula

Ruke za bolju Makarsku

Crometeo