Nagrađen projekt ‘Water Saving Challenge’

Objavio: Pokret Otoka - 05.11.2017.

‘Water Saving Challenge’ odnosno izazov štednje vode na otocima, zajednički projekt zastupnika Picule te Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma, izabran je za najbolji projekt u kategoriji održivog upravljanja vodom u sklopu ‘The Greening Islands Award’ ove subote na talijanskom otoku Favignana.

Natječaj je organiziran u sklopu Međunarodne konferencija Greening The Islands, koja okuplja stručnjake iz područja održivog razvoja specijalizirane za otočne zajednice, a koja se ove godine održavala  na otočiću Favignana nadomak Siciliji. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: obnovljiva energija i energetska učinkovitost, održiva mobilnost te održivo upravljanje vodom. Pobjednike se odabire temeljem glasova žirija te broja glasova dodijeljenih od strane stručne javnosti koja je glasovala u internoj online anketi.

Water Saving Challenge projekt okuplja osam europskih otoka iz Grčke, Francuske, Irske te Vis i Lastovo iz Hrvatske koji, kombinirajući vlastita iskustva i znanja, kreiraju jedinstven model održivog upravljanja vodnim resursima temeljen na inovativnim tehnologijama i politikama. Upravo je Komiža na otoku Visu bila domaćin središnjoj projektnoj konferenciji ovog rujna gdje smo zajedno s predstavnicima svih osam otoka sudjelovali na trodnevnim radionicama i postavili temelj modelu, koji je jučer nagrađen od strane stručnjaka.

Tijekom ove trodnevne radionice sudionici su prošli kroz već napravljene terenske analize, utvrdili osnovne parametre potrošnje vode, načina proizvodnje i prikupljanja vode na otocima, definiratli velike razlike u broju potrošača za vrijeme i van sezone, predvidjeli rizike i potencijale te zajedničkim promišljanjem ponudili konkretna rješenja kojima bi se postigla značajna štednja vode, ali i povećala njezina proizvodnja. S obzirom na globalnu činjenicu da će se većina stanovništva kroz naredni period suočiti s nedostatkom pitke vode, samim tim otoci i druga nerazvijena područja bit će jače pogođena i potrebno je iznaći adekvatna rješenja kojima će se smanjiti rizik od daljnje depopulacije i prekomjerne potrošnje rastom broja turista u sezoni.

Iako smo ovoj konferenciji i projektu sudjelovali kao gosti intezivno smo se uključili u projektni dio konferencije te svojim znanjem i informacijama o otočkoj problematici doprinijeli izradi modela. Posljednji smo dan na zatvaranju konferencije od voditelja ESIN-a (European small islands network) predloženi da postanemo partneri projekta što smo i prihvatili te planiramo daljnje aktivnosti na ovom projektu u smislu diseminacije informacija, podizanja svijesti o važnosti i mogućnostima uštede vode, edukaciji lokalnog stanovništva te dugoročnoj samoodrživosti otoka.

Nastavak projekta u sljedećoj godini podrazumijeva predstavljanje priručnika i lansiranje web stranice u Bruxellesu i Zagrebu.

– Ova nagrada otočnom znanju, vještini i predanosti napretku vlastite zajednice potvrđuje da je koncept pametnih otoka zaživio. Čestitam svim otočanima koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i posvetili ga ovom projektu a napose našim Lastovljanima i Višanima. Oni su dali neprocjenjiv doprinos u ime hrvatskih otoka – kazao je zastupnik Picula povodom dodijeljene nagrade WASAC projektu.

Zastupnik Picula, potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, pokrenuo je početkom godine WASAC projekt u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma kao praktičan primjer kako sami otočani mogu biti kreatori rješenja za otočne ali i kopnene probleme. Upravo komponenta projekta koja je otočane stavila u fokus kreiranja primjenjivih rješenja osigurala mu je prestižnu nagradu.

Povezani članci:

Vis domaćin konferencije o štednji vode na otocima

Vis domaćin europske konferencije o štednji vode na otocima