NAGRADA ZA FILM “ZMAJEVO SELO”

Objavio: Pokret Otoka - 13.11.2016.

Film „Zmajevo selo“ redatelja Šime Strikomana snimljen o predstavi koja je tijekom ljeta 2015. godine igrala u Murvici na otoku Braču, nagrađen je na ovogodišnjem 19. Međunarodnom festivalu turističkog filma.

Sama predstava „Zmajevo selo“ prikazala je život pustinjaka koji su bježali pred Turcima nastanivši se u Zmajevoj špilji i pustinjačkim samostanima pokraj Murvice, kao i njihov suživot s lokalnim stanovništvom. Predstava se izvodila deset puta tijekom turističke sezone 2015. godine, istovremeno na nekoliko svjetskih jezika, u specifičnom okružju, bez intervencija u prostoru, po murvičkim kalama i konobama. Nastala je u suradnji „Hrvatske čitaonice“ Bol, Umjetničke akademije u Splitu i HNK Split.

Posebnost je što su uz studente Umjetničke akademije u Splitu u predstavi glumili i mještani Murvice kao glumci naturščici. Film o predstavi „Zmajevo selo“ ušao je u izbor među 65 nagrađenih filmova na festivalu na koji je pristiglo 265 turističkih, putopisnih, dokumentarnih i kulturološko-povijesnih filmova iz 57 zemalja svijeta.

Priznanje je dobila i voditeljica „Hrvatske čitaonice“ Bol  gospođa Jadranka Nejašmić. Europska federacija turističkih novinara dodijelila joj je Povelju F.E.S.T., kako stoji u obrazloženju, za izuzetno stručnu, profesionalnu i entuzijastičnu postavu predstave „Zmajevo selo“, te zbog aktivnog poticanja lokalnog stanovništava kao i mladih obrazovanih ljudi da pridonose originalnosti izričaja u autohtonom ambijentu promovirajući time raznolikost, tradicijsko kulturno bogatstvo, te prošlost i suvremenost Hrvatske.

Nagrade će biti dodijeljene na završnoj manifestaciji u Solinu 11. studenog.

Izvor: Brač Online