MURTER – Uspješno se privodi kraju projekt HISTORIC

MURTER – Uspješno se privodi kraju projekt HISTORIC

Objavio: Andrea Beader - 05.12.2022.

Općina Murter uspješno privodi kraju projekt HISTORIC, a uz multimedijalni vodič sada možete posjetiti i antički colentum

Općina Murter-Kornati uspješno privodi kraju projekt HISTORIC, kojim su stvoreni uvjeti za održivo i uravnoteženo upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom na poluotoku Gradina, a pomoću edukativnog multimedijalnog vodiča (tableta) sada možete i virtualno oživjeti antički grad Colentum – prenosi murter-news.com

 

Arheološko nalazište Colentum

Među prvim aktivnostima projekta, još 2019. godine provedeni su najveći arheološko-konzervatorski radovi u povijesti nalazišta Colentum vrijedni približno milijun kuna. Pri tome je istražena površina 1.100 metara kvadratna plaže na kojoj su otkrivena 22 antička zida te je konzervirano ukupno 210 metara novootkrivenih antičkih zidova. Također, uređena je i atraktivna kopneno-podmorska šetnica kao okosnica prve hrvatske arheološke plaže odnosno Arheološkog-parka Colentum.

– Na obali je instalirano 11 informativno-edukativnih panela, stilizirani rimski stup kao prepoznatljivi simbola nalazišta, a na info panelima primjenjeno je i Braillevo pismo i reljefni prikazi lokaliteta kako bi baš svi mogli doživjeti antički Colentum. Na obali su također instalirani i tuševi, klupe, koševi za smeće te stalci za bicikle. Ispred novoistraženih i konzerviranih antičkih zidova postavljeno je 12 kamenih oznaka s ugraviranim rimskim brojevima koji su povezani s multimedijalnim vodičem i info panelima, a svaki od njih nam otvara nova saznanja koja smo kroz ovaj projekt prikupili – kazali su iz Općine.

Vizualni identitet Colentuma, koji je također izrađen kroz ovaj projekt, primijenjen je i na info panelima, multimedijalnom vodiču, turističkoj karti te promotivnim materijalima. Dvojezični (hrvatski i engleski) edukativni multimedijalni vodič – tablet s multimedijalnom, interaktivnom aplikacijom sa mnoštvom popularno-edukativnih sadržaja koji možete u prethodnu najavu preuzeti u uredu Turističke zajednice Općine Murter-Kornati, alat je kojim ćete se lako i na zabavan način upoznati sa svim otkrićima ovog arheološkog lokaliteta po svemu jedinstvenog u Hrvatskoj, ali i doživjeti djelić života u antičkom gradu.

 

Multimedijalni vodič

Multimedijalni vodič približit će vam dvadeset tema povezanih s info panelima i kamenim oznakama s rimskim brojevima na plaži, a sedam ih je interpretirano tehnologijom proširene stvarnosti. Tako ćete ‘upoznati’ vlasnika vile na obali i lučkog skladišta, Kvinta, Lucija Klaudija, Kapetana i lučke radnike, a osobito je atraktivan virtualni obilazak rimske vile kroz koji korisnici pomicanjem tableta mogu pomno promatrati detalje vile, i to od poda i freski na zidovima, pa do svoda i eksterijera. Vodič sadrži pregršt atraktivnih video uradaka, odnosno vizualizacija liburnskog i rimskog Colentuma te prikazuje i educira posjetitelja o svim materijalnim ostacima i stvarima koje su opsežnim arheološkim istraživanjima pronađene na ovoj iznimnoj lokaciji.

Za ljubitelje mora, podmorja i ronilaca rekreativaca, pod morem ispred plaže postavljena su dva velika kaveza s 80 replika amfora različitih veličina, a kupači će pozicije kaveza te drugih istaknutih podmorskih artefakata, poput divovskih nakupina balastnog kamenja, moći lako pronaći uz pomoć velikih plutača.

 

__________
Izvor: murter-news.com
Naslovna fotografija: Pixabay