MURTER – Udruga Argonauta nastavlja valorizirati nalazište Colentum

Objavio: Pokret Otoka - 10.11.2017.

Udruga Argonauta je u partnerstvu sa Općinom Murter- Kornati započela provedbu projekta Arheološko blago Colentum 6 – poticaj sudjelovanju zajednice u održivom razvoju lokalnih resursa kulturno-povijesne baštine.

Projekt je prijavljen u sklopu Natječaja za prijavu projekata udruga na otocima usmjerenih na održivi razvoj otoka u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2017. g. Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kroz projekte „Arheološko blago Colentum 1-5“ učinjeno je mnogo na području valorizacije arheološkog nalazišta Colentum: označene su i očišćene od raslinja lokacije značajne za arheološki park, postavljene su informativno-edukativne table, izrađena je prva turistička karta Colentuma „Skriveno blago Colentuma“ te je kreirana i promovirana dramska predstava temeljena na povijesti antičkog Colentuma. ABC6 nastavak je prethodnih projekata, s posebnim naglaskom na ostvarivanje suradnje s vlasnicima zemljišta na brdu Gradina te promociju arheološkog nalazišta široj javnosti.

Glavni cilj projekta Arheološko blago Colentum 6 (ABC6) je doprinos valorizaciji kulturne i prirodne baštine arheološkog nalazišta Colentum kroz animaciju i edukaciju vlasnika zemljišta na brdu Gradina, poticanje volonterizma u lokalnoj zajednici te umrežavanje dionika iz privatnog, javnog i neprofitnog sektora.

S tim u vezi, projekt ABC6 uključuje sljedeće aktivnosti:
1 Inicijalni sastanak i prezentacija projekta s vlasnicima zemljišnih parcela na brdu Gradina u Murteru
2. Istraživanje biljnih kultura na prostoru brda Gradina u Murteru
3. Volonterska akcija čišćenja na odabranoj zemljišnoj parceli na lokalitetu Colentum
4. Redizajn portala Colentum.info

Provođenjem natječajnih aktivnosti bit će zadovoljen opći cilj natječaja, tj. projekt će doprinijeti održivom razvoju otoka, a time i povećanju kvalitete života u lokalnoj otočnoj zajednici otoka Murtera. Kroz sve projektne aktivnosti  će se nastaviti promocija i valorizacija kulturne baštine arheološkog nalazišta Colentum, kao i kroz projekte „ABC 1-5“. Projekt će biti proveden na području Murtera u suradnji s LAG-om More 249, arhitektom Vinko Peračićem, Turističkom zajednicom Murter- Kornati, Poljoprivrednom zadrugom Kornati i Općinom Murter- Kornati kao partnerom. Projekt financira Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

IZVOR :  radiosibenik