MURTER | „Šporkaj se i nauči“ – murterski đaci uredili vrt i zasadili autohtono bilje

Objavio: Pokret Otoka - 19.11.2017.

Akcija uređenja školskog vrta u Osnovnoj školi Murterski škoji privedena je kraju te je škola dobila reprezentativni vrt s mnoštvom nepravedno zanemarenih domaćih biljnih vrsta, poput planike, lovora, ružmarina, lavande, kadulje, smilja…

Riječ je o projektu kojim se škola u travnju javila na natječaj Naš doprinos zajedniciZaklade Kajo Dadić iz Splita, kojim se na području pet dalmatinskih županija financiraju razni projekti udruga, škola, građanskih inicijativa (POVEZNICA Kajo Dadić). U projektu Šporkaj se i nauči, kako je OŠ Murterski škoji nazvala ovu akciju, uz učenike, roditelje, nastavnike i druge zaposlenike škole kroz svoje institucije je sudjelovao i cijeli Murter – njegova provedba je započela u srpnju zajedničkim sastankom predstavnika lokalne samouprave, udruge Argonauta, komunalnog poduzeća i Turističke zajednice Općine Murter-Kornati.

Nakon tog sastanka uslijedila je radionica projektiranja vrta, na kojoj su učenici 8. razreda uz pomoć učiteljice prirode i biologije Ane-Marije Prolić napravili prezentacije o biljkama koje su već bile posađene u vrtu ili je njihova sadnja tek planirana. Učenici su izašli na teren podijeljeni u četiri grupe. Svaka je obradila po jednu od četiri cjeline vrta: Autohtono mediteransko bilje, Dalmatinski voćnjak, Dalmatinski povrtnjak i Autohtono začinsko i ljekovito bilje.

Zajednički obrt za usluge Milovac cijelu površinu školskog vrta prekopao je oračicom, a zatim su učenici, roditelji i djelatnici škole čistili tlo od kamenja kako bi ga pripremili za sadnju.

Druga faza akcije održana je u subotu, 14. listopada 2017. U njoj su također sudjelovali učenici i njihovi roditelji te djelatnici škole. Tijekom ove akcije posađeno je 12 sadnica šipaka, 4 sadnice planike, 4 sadnice žižula, 12 sadnica lovora, 40 sadnica ružmarina, 39 sadnica lavande, 20 sadnica kadulje, 10 sadnica smilja, šest sadnica mirte te sadnice mješovitog začinskog bilja. Uz to su trasirane staze koje vode kroz vrt te su nasute tucanikom. Staze su zatim obrubljene kamenom koji je preostao od čišćenja tla u prethodnoj akciji. Radnici Murtele su tijekom akcije montirali pet klupa i to tri pored vrta, a dvije u unutarnjem školskom dvorištu. Uz pomoć kućnog majstora i roditelja napravljeno je kompostište u stražnjem dijelu vrta.
Iz Osnovne škole Murterski škoji ističu kako konačni rezultat ove akcije nije samo uređeni školski vrt, već je ona imala i ulogu u razvoj svijesti o važnosti samoorganiziranja i volontiranja u aktivnostima koje doprinose razvoju i boljitku cjelokupne lokalne zajednice.

– Učenici su kroz fizički rad naučili kako su njihovi djedovi i bake kultivirali krajolik u kojem su živjeli. Uz to su upoznali autohtono bilje koje su imali prilike sami posaditi i o kojem će trajno voditi brigu tijekom školovanja. Zahvaljujemo na potpori zakladi Kajo Dadić te svim suradnicima koji su pomogli uspješnoj realizaciji ove akcije – ističu iz Murterskih škoja.

Zaklada Kajo Dadić na svom natječaju “Naš doprinos zajednici” od 14. travnja 2017. godine odobrila je potpore za ukupno 18 građanskih akcija, a Osnovna škola Murterski škoji je za projekt “Šporkaj se i nauči” podnositelja Ede Jurage dobila deset tisuća kuna.

 

 

Foto: OŠ Murterski škoji

IZVOR :  rudinapress.hr