MURTER | Šibenski osnovnoškolci snimaju film o murterskom težaku i tovaru

Objavio: Pokret Otoka - 08.06.2017.

Djeca viših razreda Osnovne škole Vidici iz Šibenika predvođena profesorom povijesti Zvonkom Madunićem proteklog vikenda su posjetila Kornate i Murter gdje su snimali film “Magare”.

Film simpatičnog naslova nosi puno dublju poruku vezanu za lokaciju snimanja. U Murteru su djeca snimala na rivi i na groblju Gradina. Glavni protagonisti filma su Roko, njegova žena Marija i njihovo šestero djece, koji se spremaju na dug put u Kornate i za sobom vuku magarca kojeg su na kraju prisiljeni prodati.

– Scena na groblju Gradina je zapravo glavno zbivanje i prijelomnica za poruku filma koji ukazuje na izumiranje magaraca. Što će se dogoditi ako turizma više ne bude, a ne bude nikoga da se vrati onome što je nekada bilo? Nema ovdje više ni magarca ni ničega čega se sjećamo iz davnina – upozorava profesor Madunić.

U okviru nastavnog programa prihvaćen je projekt “Vidički tići skakuću Europom” u sklopu kojeg se snimaju kratke dječje filmove povijesne tematike. Djeca su do sada zajedno sa svojim profesorom Zvonkom Madunićem, koji je ujedno i pisac, snimila četiri filma. Film “Kapom pod kapom” koji govori o vjenčanjima na šibenski način, “Transportacija ukruto” koji govori o zlarinskom plesu i ispraćaju koraljara na more, film o Šubićima i “Dvije suze” koji govori o legendi na rijeci Krki.

– Ove godine smo odlučili napraviti “Magare” koji je vezan uz Murter i Kornate, uz ovdašnju baštinu i tradiciju. Murter je danas najviše vezan uz turizam, kao i Kornati. Ovim filmom hoćemo ponovno probuditi te običaje kod mlađih generacija prije nego što budu potpuno zaboravljeni – pojasnio je je motive prof. Zvonko Madunić.

Filmovi će biti montirani i spremni za prikazivanje početkom nove školske godine.

Posebne zahvale idu direktoru Turističke zajednice Općine Murter-Kornati, Šimi Ježina, zbog izvrsne organizacije puta šibenskih osnovnoškolaca u Kornate.

 

Izvor: rudinapress.hr