MURTER – Projekt udruge Argonauta Pogled u modro

Objavio: Pokret Otoka - 03.12.2017.

Projekt udruge Argonauta ‘ Pogled u modro ‘ ovaj je mjesec započeo s pripremnim aktivnostima. Projekt je odobren u sklopu programa Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode za 2017. godinu u organizaciji Ine pa će iz Argonaute organizirati brojne akcije s ciljem jačanja svijesti, edukacije i informiranja stanovništva o problemu zagađenja mora plastičnim otpadom.

Izvršna direktorica Argonaute, Ivona Jadrić, povodom početka realizacije projekta kazala je da su iz udruge ponosni što su im odobrena sredstva za njihove brojne aktivnosti.

– Prvi puta smo sudjelovali u natječaju Zeleni pojas i jako nam je drago što su nam odobrena sredstva za aktivnosti poput akcije čišćenja podmorja koje smo posljednjih godina bili zapostavili zbog manjka sredstava, a koje su nam jako bitne za očuvanje podmorja Murterskog akvatorija. Organizirat ćemo i kampanju izrade te upotrebe platnenih vrećica na potpuni nov način te nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti u našoj zajednici i biti primjer drugima – kazala je Jadrić

Projekt će obuhvatiti sufinanciranje aktivnosti jačanja svijesti, edukacije i informiranja opće populacije djece i šire javnosti, domicilnog stanovništva i turista, kroz organiziranje lokalne kampanja izrade platnenih vrećica od recikliranih tkanina te kampanje za upotrebu platnenih vrećica umjesto plastičnih – da bi se upozorilo na problem zagađenja mora plastičnim otpadom.

Pogled u modro

Akcije čišćenja podmorja i priobalja

– Organizirat ćemo akcije čišćenja podmorja i priobalja uz pomoć lokalnih volontera i volontera ronioca iz cijele Hrvatske, a nadamo se i podrški INA Kluba volontera. Tijekom akcija čišćenja podmorja pretraživat ćemo isto s ciljem pronalaska eventualne prisutnosti invazivnih algi roda Caulerpa. Čišćenje i pregled morskog dna obavljat će se u nautičkim uvalama na području Kornatskog otočja i otoka Murtera – poručuju iz Udruge.

Aktivnostima koje će Udruga Argonauta provesti u sklopu projekta omogućit će se očuvanje i zaštita morskog okoliša od otpada i invazivnih vrsta, edukacija i informiranje djece te šire javnosti o potrebi zaštite i očuvanja okoliša, a osobito morskog.

Radovi na projektu započeli su 1. studenog, a završetak projekta očekuje se 30. travnja 2018 godine.

IZVOR : sibenik.in