MURTER – Projekt “Pronađi perisku”

MURTER – Projekt “Pronađi perisku”

Objavio: Andrea Beader - 15.06.2022.

Ronilački klub ”Murter-Kornati” za svoj je projekt ”Pronađi perisku!” dobio podršku domaće naftne kompanije INA kroz program Zeleni pojas 2022

U sklopu Zelenog pojasa kompanija je provela natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata, uključujući i projekt “Pronađi perisku” – prenosi morski.hr

– Na natječaj je pristiglo 280 prijava, a naš je projekt jedan od 11 izabranih za sufinanciranje. Ovom prilikom u ime kluba zahvaljujemo Ini što je prepoznala vrijednost našeg projekta i važnost pronalaska i očuvanja plemenite periske – izjavio je predsjednik kluba Marko Kovačev.

 

O projektu “PRONAĐI PERISKU”

Projekt ”Pronađi perisku!”, kako i sam naziv govori, odnosi se na pronalaženje, identificiranje i očuvanje potencijalno živih jedinki strogo zaštićene vrste školjkaša plemenite periske (Pinna nobilis). Plemenita periska najveći je mediteranski školjkaš, endem Sredozemnog mora, koji nastaje sedimentna dna s livadama morskih cvjetnica.

U Jadranskom moru može se pronaći najčešće u dubinama između 0,5 mi 30 m dubine. Može narasti do 120 cm te ima važnu ulogu u ekosustavu kao morski filtrator, a na njezinim ljušturama obitavaju brojne druge biljne i životinjske vrste. Još u 2016. godini, na obali Španjolske, pojavio se masovni pomor plemenitih periski, a prva potvrda o pojavi zaraze u hrvatskom dijelu Jadranskog mora utvrđena je u svibnju 2019. godine.

Očuvanost i budućnost plemenite periske i dalje je nesigurna te još uvijek nije utvrđena učinkovita metoda kojom bi se mogao spriječiti pomor i širenje zaraze. Posljednjih dana možemo pratiti vijesti o ”povratku” i oporavku plemenitih periski. Tako je i Ronilački klub ”Murter-Kornati” dobio dojavu od lokalnog stanovništva da su se na području Murterskog mora, gdje je zabilježena nekadašnja iznimno gusta populacija plemenitih periski, pojavile nove mlade jedinke plemenite periske što ih je i potaklo na prijavu ovog istraživačko-edukativnog projekta.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay