MURTER – Predavanje Nikole Bašića – ”Govoriti kamenom”

Objavio: Paula Bolfan - 23.09.2018.

“Jer, dokle god smo zarobljeni u ovom krhkom, mekanom tijelu koje traži zaštitu, dokle god naš svijet spoznajemo kroz naša osjetila, dotle će i naš životni prostor biti stvaran.A stvarnost našeg svijeta, kozmički je određena. Zrakom, vodom, tlom. Zvijezdama. “- Nikola Bašić

Citat iz eseja, kojeg je Bašić “morao” napisati kao popratni segment izložbe u Francuskoj ( i svojim senzibilitetom riječi zadao mnogo muke prevoditeljima na par stranih jezika, jer tko bi mogao toliko onomatopeje unijeti u priču o kamenu, osim onog tko kamen istinski diše?), najkraći je put da se predoči njegov ulog srca u sve ono što nam je ostavljeno u naslijeđe i što valja njegovati – Za Murter – Kornati Tourist Board piše Vlatka Maleš.
.

Predavanje uglednog hrvatskog arhitekta i akademika murterskih korjena, Nikole Bašića, pod nazivom “Govoriti kamenom” održano je proteklu noć u dupkom popunjenoj Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru.

Bilo je gotovo nemoguće očekivati da predavanje o “kamenu” može postati gotovo dvosatno, emocijama, ganutošću i sentimentom ozračeno svjedočenje o praiskonskoj vezi čovjeka i kamena, a dogodilo se upravo to.

Poznati nam realizirani impoznatni projekti poput ‘Morskih orgulja’ i ‘Pozdrava suncu’ u Zadru, Šetnice Sv. Ante u Šibenskom kanalu, Križeva u spomen nastradalim vatrogascima na Kornatima ili pak Hotela u D-Resortu u Mandalini u Šibeniku, samo su dio opusa stvaranja ovog iznimno talentiranog arhitekta.

Iako je tijekom predavanja predstavio nekoliko budućih projekata koji su su kozmički nestvarno uklopljeni u krajobraz, sa uščuvanim autohtonim obilježjima te materijalnima- od kamena, kao osnovnog stupa gradnje i izvorne flore, titravi sentiment o golemoj važnosti očuvanja ograda i redina, svega što nam jest nadohvat i inspiracija sama po sebi, nije napuštao predavaonicu niti trenutka.

Još jedno ovakvo predavanje, ovog puta i uz mlađu publiku, svakako bi bilo poticajno i edukativno , te korisno za nove projekte koji bi nastajali nesumnjivo slijedeći misao vodilju koju akademik Bašić vrlo uvjerljivo implementira u svijest o vrijednostima očuvanja tradicijskog.

__________
Autorica: Vlatka Maleš
Izvor: Murter – Kornati Tourist Board
Fotografija: Vlatka Maleš