MURTER – Otočni kartaški turnir 21. ” Briškula ”

Objavio: Pokret Otoka - 07.01.2018.

Dvadeset ekipa odmjerava snage na kartaškom otočnom turniru   “Briškula ” u Betini

Tradicionalni 21. kartaški otočni turnir “ Briškula ” započeo je 04.01.2018 u betinskom restoranu “Na moru”.

Na jednom su tako mjestu okupljeni bili igrači iz Betine, Murtera, Jezera i Tisnog koji su jedva dočekali pokazati svoja znanja i vještine u kartanju Briškule, Trešete i Trijumfe. Devet betinskih, pet murterskih, dvije tišnjanske, dvije jezerske kao i dvije mješovite betinsko-jezerske i tišnjansko-jezerske ekipe kroz narednih će se mjesec dana, točnije do 3. veljače svakog utorka, četvrtka, subote i nedjelje u večernjim satima okupljati u poznatom kartaškom “utočištu” u Betini kako bi igrali za slavu, očuvali tradiciju, ali i družili se u ovim zimskim danima koji su nam na vratima.

Kako nam kažu prošlogodišnji pobjednici  “ Briškule ” Edi Juraga i Đino Talevski, rođeni su spremni za ovaj događaj i svake ga godine s nestrpljenjem očekuju. Bez nekih velikih tajni, uz malo vježbe i malo talenta postižu se dobri rezultati.

 

Prošlogodišnji pobjednici “Briškule” Edi Juraga i Đino Talevski

 

Tradicija se nastavlja

– Iznimno sam zadovoljan što se ova naša tradicija otočkog kartaškog turnira nastavlja, a posebno me veseli što je prenosimo i na mlađu populaciju. Ovo je jedna velika zabava. Zimsko je doba, idealno vrijeme od iza proslave Nove godine, pa sve do veljače, taman da razbijemo monotoniju, družimo se i opustimo. Ovaj naš turnir  ” Briškula ” ujedno je i dobar povod da se međusobno, otočki povežemo, razmijenimo iskustva, i odličan je ispušni ventil u krajnjem slučaju, a najbitnije je to da nam članovi obitelji ne prigovaraju i da imamo podršku od njih. Među publikom i posjetiteljima uvijek se nađe ‘netko tvoj’ – kaže nam organizator turnira, Davor Bosna.

Na “Briškuli” u Betini među 79 igrača, našla se i jedna igračica – Betinka Ema Kapov. Nije joj ovo prvi turnir, kaže nam, već broji 11 godina sudjelovanja na istom.

Ema Kapov jedina je igračica na kartaškom turniru u Betini

 

Briškula se igra oduvik

– U malim dalmatinskim mistima karta se oduvik. Kartala sam kroz srednju školu s društvom, otac mi već 21 godinu igra na kartaškom turniru u Betini, meni je ovo već jedanaesta godina… Lipo mi je, opušteno, skroz sam ravnopravna s muškima, ne trošim živce, ovo je baš razonoda i zabava – kaže nam vesela Betinka, Ema Kapov.

Po završetku turnira (3. veljače) slijedi proglašenje najboljih, dodjela priznanja, nagrada i plaketa, ali i zajednička večera, kažu nam organizatori. Prvih sedam ekipa otoka Murtera potom pak putuje u susjedne nam Vodice gdje će snage, znanje i vještine odmjeriti s tamošnjim domaćinima.

 

 

Fotografije u tekstu i foto galerija : Rudina press S. Henjak

Izvor : Rudinapress

Naslovna Fotografija : Andro Nigoević