MURTER – Odobren EU projekt Rediviva Kurnata – Nacionalnom parku 41.7 milijuna bespovratnih kuna

Objavio: Pokret Otoka - 17.08.2017.

Uoči proslave 37. rođendana Nacionalnog parka Kornati stiže jedna izvrsna vijest – EU će financirati  projekt Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati.

– Pred dva tjedna projekt je službeno prihvaćen. Prošao je posljednju, šestu fazu sa svim izmjenama koje je trebalo napraviti i čeka se pogodan trenutak za potpisivanje – obznanio je ravnatelj NP Kornati Josip Zanze na sinoćnjem svečanom  predstavljanju projekta.
– Ovaj projekt sa sobom nosi sobom 25 novih radnih mjesta, koji se moraju multliplicirati, u sljedećih pet godina godina na minimalno 50 stalno zaposlenih i 40-50 sezonaca. Mi doživljavamo bum u sljedećem razdoblju. Nitko više ne može Kornate zaustaviti, nitko više ne može  Redivivu Kurnata zaustaviti – rekao je Zanze najavljujući hodogramom aktivnosti 16 podprograma projekta koji počinje na jesen, a završava u prosincu 2021. godine.

 

Projekt Rediviva Kurnata (Oživjeli Kornati – po Croatia rediviva P.R. Vitezovića iz 1700. g), predstavila je Mirna Vulin iz šibenske tvrtke Kocka d.o.o., koja je bila zadužena za njegovu pripremu. Pri apliciranju na sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj partneri Nacionalnog parka su bili Općina Tisno i Općina Murter-Kornati. Park je na njegovu provedbu već potrošio vlastitih deset milijuna kuna, a Fond prihvatio ukupne troškove u iznosu od 49.1 milijun kuna, od čega su 41.7 milijuna kuna bespovratna sredstva. Osnovni cilj projekta je održivo korištenje i upravljanje prostorom Nacionalnog parka Kornati kroz  zaštitu prirodnih vrijednosti i baštine NP Kornati, razvoj posjetiteljske infrastrukture i posjetiteljskih sadržaja, unaprjedenje razine sigurnosti i iskustva posjetitelja.

Ravnatelj Zanze istaknuo je kako će Kornati provedbom ovog projekta uistinu oživjeti. Nacionalni park će postati zavidna ustanova i konačno će saživjeti s Kornatarima.
– Kroz naše misto je prošla je baba s kolačima, a mi možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli dobiti svoj kolač. Bit će još tih fondova, ali ništa ovako zamamno – rekao je Zanze, uspoređujući 85 posto bespovratnih sredstava koje je park dobio s novim programom Life, koji pokriva tek 60 posto prihvatljivih troškova.

Projektom “Rediviva Kurnata“ planira se povećati privlaćnost NP Kornati kroz uspostavu prezentacijskih centara na kopnu i moru te povećanje obrazovnih kapaciteta kroz razvoj edukativnih programa za učenike i posjetitelje te uvođenjem inovativnih tehnologija i opreme za bolje upravljanje posjetiteljima, a sve u svrhu turističke valorizacije prirodne baštine te održivo korištenje resursa NP Kornati.

Kornate je u 37 godina postojanja posjetilo ukupno 3,2 milijuna ljudi, što je neznatan broj u usporedbi s Plitvicama ili Krkom, koje godišnje posjeti dva milijuna, odnosno milijun gostiju. Od tog broja u skoro četiri desetljeća ulaznicu je kupilo samo 2,2 milijuna posjetitelja. Cijene ulaznica za Kornate su mnogo niže, ali njihov rast ne utječe negativno na broj posjeta. NP Kornati ove godine premašuju broj prodanih ulaznica, iako je riječ o godini u kojoj je ulaznica poskupila. Riječ je o postupnom dizanju cijena kroz pet godina, nakon čega će Kornati imati nivo  cijena poput Plitvica ili Krke, gdje se ulaz danas plaća 180, odnosno 200 kuna, a već će dogodine cijena narasti na 200, odnosno 250 kuna. Lani je Kornate posjetilo 165.000 gostoju, a ove će ih godine biti 200.000, u prosječnu cijenu ulaznice manju od 30 kuna.

IZVOR : tris.com.hr

TEKST I FOTO : 

FOTO : Facebook – Kornati National park