MURTER – ”Kuća maslina” u Jezerima: Od ideje prema realizaciji

Objavio: Paula Bolfan - 10.10.2018.

Koncept „Kuće maslina“ baziran je na ideji jedne kompleksne ustanove, mjesta razmjene i prodaje lokalnih proizvoda, nezaobilazne gastronomske točke u pravom malom mediteranskom vrtu, kušaonice, trgovine…

…ali i mjesta na kojem će svaki posjetitelj moći saznati sve o maslinarstvu otoka Murtera, s povijesnim i etnografskim prikazom okolnosti u kojima se maslinarstvo razvijalo.

Lokalni proizvođači će moći plasirati svoje proizvode kroz suvenirnicu, trgovinu i kušaonicu koje će se prostirati u cijelom prizemlju buduće zgrade. Na vrhu se nalazi vidikovac, gdje možete uživati u prekrasnom pogledu. Također, kroz aktivnosti koje će se organizirati u „Kući maslina“, ljudi će se moći obrazovati i biti u toku sa suvremenim trendovima u maslinarstvu.
.

Osnovna ideja je da „Kuća maslina“ bude mjesto susreta gurmana, maslinara, entuzijasta i svih onih koje zanimaju blagodati maslina i maslinova ulja.

Savjetodavnu pomoć pružit će im zaposlenici ustanove koji će pratiti i prenositi aktualnosti u području maslinarstva. „Kuća“ će biti mjesto ostvarivanja novih kontakata i povezivanja maslinara u svrhu razmjene iskustava te stvaranja novih poslovnih prilika.
.

Konceptualizacija „Kuće maslina“ u Jezerima na otoku Murteru odvijala se u nekoliko faza.

Prije svega, okupljen je tim od strane Općine Tisno, i to u sastavu: arhitekt, dizajner, etnolozi i arheolozi. Bilo je potrebno izići na teren da vidimo kojim predmetima raspolažemo, te imamo li uopće predmete za zbirku Maslinarstva.

Sustavnim istraživanjem maslinarske literature i konzultacijama sa stručnjacima došli smo do novih spoznaja o ovom dragocjenom stablu i njegovu proizvodu – tekućem zlatu; maslinovom ulju. Maslina je bila poznata već antičkim narodima, prisutna je u mitovima i simbolima, predstavlja plodnost, mir, snagu i zaštitu. Koristi se i u religijskim obredima, a prisutna je i u Bibliji.

Iako je veliki dio zadataka već obavljen – predmeti su prikupljeni, legende napisane, projekt osmišljen – slijedi nam realizacija koja počinje 2019. godine i projekt „Kuće maslina“ trebao bi biti završen do turističke sezone 2020. godine.

__________
Autorica: Sandra Barešin
Fotografija: Kuća maslina fcb