MURTER – Kako su Murterini uspješno stavili antičku baštinu u funkciju turizma?

Objavio: Iva Žanetić - 16.07.2019.

Stari Rimljani i mladi Murterini su 2019. godine dobitna kombinacija – ovog ljeta se provodi se čitav niz aktivnosti kojima se antička baština stavlja u funkciju turizma.

Populariziranje arheološke plaže u Murteru, nastavlja se uz mnogo ovogodišnjih noviteta. Osim što je idealna za sve koji vole intimniji doticaj s prirodom, ronjenje i podmorsku arheologiju, ovih dana dobija i prvu u nizu, tzv. “sea swing”- ljuljačku na plaži, načinjenu od naplavina.

 

Ljuljačka od naplavina (Foto: Vlatka Maleš)

Velika novost koju je pripremio ured TZO Murter-Kornati, jest povijesno-edukacijski obilazak koji će se odvijati svake srijede od 9-11 h ujutro. Polazak je ispred ureda TZO turističkim vlakićem, koji će izletnike povesti do Colentuma u pratnji vodiča, nakon čega se putuje do Starog sela i zavičajne zbirke Marka Mudronje Repca. U sklopu zabavne ture, moći će se saznati mnogo zanimljivih i zabavnih detalja o arheološkom lokalitetu, samoj maritimnoj vili, velikim imperatorima, Neronu i Vespazijanu koji su tu ostavili arheolozima mnoge svoje tragove – od građevina, do novca i zlatnih skulptura.

Da bi posjetitelji stekli bolji dojam, saznat će i zašto su rimski senatori, nakon razuzdana života u Rimu, hrlili u svoje maritimne vile na opuštanje, te mnogo intimnih detalja o njihovim životima.

Kako su ulice nekadašnjeg Colentuma, prema istraživanjima, vjerno prenesene u gradnju Starog sela, posebno Jelina ulica, “rimski vlakić” će vas povesti u nešto novije doba, do zavičajne zbirke kako bi upoznali i taj dio dinamične murterske povijesti. Prvi izlet zakazan je za srijedu, 17.srpnja.

Nastavlja se i promotivno-edukativna igra/lutrija, koja je ove godine pod vodstvom udruge “Argonauta ” i Muzeja grada Šibenika, a u kojoj je glavi zgoditak bon za posebnu antičku večeru u jednom od prestižnih murterskih restorana. Da podsjetimo, radi se stotinjak vjernih replika amfora koje će biti bačene u more lokaliteta Colentum.

Posjetitelji koji ih pronađu, tako će postati vlasnikom originalnog, vrijednog i besplatnog suvenira, a nađu li na amfori i glineni novčić s otisnutim jedaćim priborom, osvajaju večeru za dvoje.

__________
Izvor: rudinapress.hr
Fotografija: rudinapress.hr