MURTER – Festival hrvatskog otočnog proizvoda – Murter 2017.

Objavio: Pokret Otoka - 01.09.2017.

U organizaciji Šibensko – kninske županije i suorganizaciji općine Murter – Kornati i Udruge poslovni klaster „Hrvatski otočni proizvod“ 01. i 02. rujna 2017. godine na otoku Murteru održat će se peti „Festival hrvatskog otočnog proizvoda“.

Prvog dana festivala u petak 01. rujna 2017. održati će se i kulturno – zabavni program u kojem će sudjelovati ovogodišnji dobitnik oznake „Hrvatski otočni proizvod“ KUD Klapa Mela i KUD Zora Betina. Drugog dana u subotu 02. rujna 2017. organizirane su razne ture kako bi posjetitelji upoznali otok Murter.

proizvoda

 

Festival je kao i prethodni koji su se održali u Prvić Šepurini, Zlarinu, Prvić Luci i Krpanju, izložbeno – prodajnog karaktera, a organizira se u cilju poticanja razvoja proizvodnje, očuvanja otočne tradicije i autohtonosti te brendiranja proizvoda kroz prestižnu oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

IZVOR : sibensko-kninska-zupanija

Nagradu ‘Hrvatski otočni proizvod’ dobila i tri nova proizvođača iz Murtera

Ovogodišnje dobitnike nagrade ‘Hrvatski otočni proizvod’ nedavno su primili župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranka Fržop.

– Čestitam vam na dobivenim priznanjima i zahvaljujem vam na trudu i doprinosu koji dajete na području čuvanja i promociji tradicionalnih vrijednosti ovoga kraja, kazao je župan Pauk.

Odlukom o dodjeli prava uporabe oznake ‘Hrvatski otočni proizvod’ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u 2017. godine oznaku su dobila 73 otočna proizvođača za 141 proizvod i proizvodnu liniju.

Oznaku HOP za 2017. godinu iz Šibensko-kninske županije dobilo je sedam proizvođača za 12 proizvoda.  Oznaku su dobili: OPG Ljubica Adum za suhe smokve u domaćem prošeku, lizac od suhih smokava, liker od crnih maslina/magunje, OPG Sanja Šikić za rakiju od smokava i liker mirta/gorki badem/višnja maraska, OPG Mario Šmit za zlatni balzam smilja, uljni macerati –ulje cvijeća sv. Ante i ulje cvijeća naranče , Muzej betinske brodogradnje za maketu betinske gajete, te drvene privjeske – bucel, planja, bigot, soha, radanča, paj, Turistička agencija Bisage za suveniri od drva masline, LIPA – obrt za izradu odjevnih povijesnih kostima, edukaciju i smještaj gostiju za pirovačku mušku narodnu nošnju, KUD klapa ‘Mela’ za CD ‘Imala sam babu’ i ‘Po murterski’. Među nagrađenima su tri nova proizvođača i sva tri su iz Murtera.

Temeljni cilj projekta je poticanje otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i autohtonih proizvoda te distribucija kvalitetnih otočnih proizvoda koji će biti prepoznati u Hrvatskoj i izvan nje. Autohtoni proizvodi su važan element identiteta Republike Hrvatske kojeg je potrebno njegovati, a posebno danas kada smo članica Europske unije. Iz proračuna županije u 2017. godini osigurana su sredstva u iznosu od 100 tisuća kuna za proizvođače HOP-a.

 Projekt ima višestruke učinke, između ostalih i jedni od najvažnijih su gospodarski i demografski – otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači, s druge strane, susreću se s novim proizvodima u čiju se izvrsnost lako odmah uvjeriti.Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov najavio je i pozvao sve na 5. Festival hrvatskog otočnog proizvoda koji će se u organizaciji Šibensko-kninske županije održati  1. i 2. rujna 2017. godine u Murteru.

IZVOR : sibenskiportal