MURTER – Bila je žustra, brza, čista ko bura betinska

Objavio: Pokret Otoka - 23.08.2017.

Pofriškalo je kus bure u Betini, a šta je bura u Betini to svak zna. Ipak, ništa nije išlo preko “upotrebljivih” uvjeta za jedrenje pa je u tri popodne oglašen start – ovaj put ne iz rive nego leteći.

 

Direktor regate Ante Fržop kaže da je tako bilo zdravije jer da se po tom vjetru kretalo iz rive bilo bi ajme, ajme… mnogi bi odmah bili spremni produžiti u neki betinski škver na oporavak.

Ovako su svi startali manje više bez problema, osim što se odmah po startu privrnio pašmanski kaić BG 1597- srećom bez većih posljedica, a čak je i kormilar plutao zajedno sa svojim brodom i sa slamnatim šeširom na glavi. U pomoć je prva došla gajeta Maćuhica Tihe Turčinova, kojoj je prethodno pukla lantina pa su tako zajedno završili trku čim je počela.

Poletila je naprijed Baba Tone s betinskom posadom Darija Filipija, pa murterska Godulica Kreše Papeše, rečenog Mačića, čiji je otac Nikola Papeša, naravno Mačak, u škveru pokojnog šjor Čira Burtine bio zadužen za regatni gulaš u teći od bar stolitra…

Duje Fržop uzeo je u ruke timun Ilke čijeg je vlasnika Davora rečenog Zeca uhvatila prehlada, pa sad Ilka leti, leti, da se ima čime pohvaliti svome gazdi.

Pravac regate je prva bova na Prosiki, a bura je oko petnaest čvorova i sve je lako dok ne treba okrenuti bovu. Pa onda još jednu u zapad. I dok je, uostalom, bura tolika kolika je, jer “nek se sunce malo privali doli paš vidit kako će pofriškati…”, stručno predviđa razvoj vremena i bura u jačanju naš Siniša, “pokraljnji sudac”, koji ima popisati sve prolaze brodova.

Sirotica, naravno

– Ajme meni, di je Jakov ono iša! Išli su krivo doli, ma di će tamo u…, triba je napravit kratki burtiž, a on ide na bovu, ajme sve krivo rade… – komentiraju domaćini našega glisera, naš Siniša i Ante, regatu kao kakav prizor s nogometnog stadiona.

Prva je oko bove okrenula gajeta Sirotica, naravno, s Damirom Ćorkalomna timunu. To su oni šta ih se teško riješiti s prvog mjesta pa – skoro svake regate! I kojima bi neko vrijeme trebalo zabraniti isplovljavanje… Eto ti za njima Mačića i Godulice, pa u nekom fotofinišu Marine Betina i Baba Tone… Svi su, bogme, topili u moru cijelu bandu broda i nije nam bilo svejedno gledati oće li iz toga biti vraga i hoće li biti nepredviđenog kupanja ispred Prosike.

A nije ga bilo. Dišpetoža s posadom Kelmenta Jadrešića, Đina, Jaruh kojim nježnom rukom i pametnom glavom timuni Ana Jerat, Cvita Hrvoja Jadrešića, Kraljica kormilara Nedjeljka Ferare, Gušte pod čvrstom Trevinom ručerdom, Šimica Mateja Šikića, Norka Nikše Pirjaka iz Jezera i druga jezerska gajeta Mati Jezerka…, a eto ti i neizostavne Kolinde Kažimira Klarina. Jeratovi koji isto spadaju u vječite favorite ukupno, a posebno u klasi leut, dobili su ovih dana novog kormilara: rodio se unuk Fran!

– Napišite, dide Željko je bio na veslu, teta Ana na timunu, a baba Lidija je bila piz – govori teta Ana, stomatologinja čiji je cijeli život raspolovljen između Zagreba i Murtera i kojoj na timunu nema ravne ni među muškim rukama…

Ibrica i Bond, James Bond

Na Cicibeli, toj legendarnoj gajeti koja je od proljeća zaštićeno kulturno dobro, i kojom timuni vlasnik Marino Mijat, eno i Ibrice Jusića i njegova psa koji se zove: Bond, James Bond.

– U Betini sviram već godinama, a onda sam ovo ljeto vidio ovaj brod i sad mi se ostvario san da na njemu jedrim, samo sam zbog toga došao u Betinu i hvala vlasnicima Ani i Marinu na tome. Ja sam vam davnih dana bio daskaš, imao sam jednu od prvih dasaka za jedrenje tada u Jugoslaviji, tako da ja znam šta je jedrenje kad si sam: ti, vitar i Bog. Jedino šta sam za ovo čekao 3 ipo sata na granici u Neumu i to je bilo strašno – govori nam kasnije Ibrica.

S njim je na brodu bio i Petar Španjol, kalafat iz Raba, a da bi regata bila međunarodna, pobrinula se posada leuta ISSA iz Pirana s kormilarom Mitjom ZupančićemLuciano Keber neizostavan je gost murterskih i inih regata tradicijskih brodova, ovaj put mu je timunio betinski kalafat Mile Jadrešić, a u posadi je bila i arheologinja Irena Radić Rossi sa kćerkom.
A kasnije, kasnije je stigao sjajni Mačkov gulaš, proglašenje pobjednika i fešta na Trgu na moru. Bila je to za petnaesti rođendan jedna pofriškana i brza regata i jednako žustra proslava idrača koji su, čini mi se, svi postali jedna familija!

REZULTATI
Gajete:
Damir Ćorkalo, Sirotica, MU 485
Duje Fržop, Ilka, MU 887
Kreše Papeša, Godulica, MU 229
Leuti:
Ana Jerat, Jaruh, MU 111
Tonko Skračić, Gušte, MU 85
Ive Šikić, Bažokić, MU 8
Kaići:
Zlatko Magazin, MU 674
Šime Lovrić, Bruka, MU 175
Denis Mađerić, Gajtan, BG 137

IZVOR : slobodnadalmacija.hr

Tagovi: ,