MURTER – “Avantura jedrenja na Kornatima”

Objavio: Pokret Otoka - 27.10.2017.

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter predstavljen je eko paket pod nazivom “Avantura jedrenja na Kornatima” autorica Valentine Bračanov i Martine Markov koji je nastao unutar projekta DestiMED što ga u Hrvatskoj provodi WWF Adria a financira EU Interreg Mediteranski program.

Predstavljanje je upriličeno za osam svjetskih stručnjaka za turizam koji pet dana borave u Kornatima. Tu će upoznavati lokalnu tradiciju kroz rad i razgovor s dionicima nacionalnog parka te će na kraju donijeti procjenu održivosti eko paketa “Avantura jedrenja na Kornatima”.

– Nakon procjene naših gostiju napravit ćemo korekcije programa, ukoliko neke budu postojale, te ćemo na proljeće iduće godine testirati paket – pojasnila je koordinatorica projekta Martina Markov.

Dio projekta je prezentirao i ravnatelj NP Kornati Josip Zanze (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Cilj eko paketa “Avantura jedrenja na Kornatima” je poticanje razvoja održivog turizma na širem području NP Kornati, očuvanje kulture i tradicije, zaštita prirodnih dobara te produljenje turističke sezone.

– S ovim smo počeli još 2014. godine kada smo u suradnji lokalnim dionicima donijeli strategiju razvoja održivog turizma jer smo zapravo prepoznali da nam u pred i post sezoni nedostaje sadržaja. S druge strane, kulturne i tradicijske vrijednosti, poput maslinarstva, ovčarstva, pčelarstva…, nedovoljno su iskorištene. Ovo je način da to popunimo i  uključimo čovjeka i tradiciju u eko pakete te prezentiramo ovaj naš murtersko-kornatski identitet – istaknula je koordinatorica projekta Martina Markov.

 

Izvor: rudinapress.hr