MURTER – 25. Forum pomorske baštine Mediterana održava se u Betini

Objavio: Paula Bolfan - 05.06.2019.

U Betini će se od 6. do 9. lipnja održati međunarodni Forum pomorske baštine Mediterana kojeg organizira Udruženje pomorskih muzeja Mediterana (Association of Mediterranean Maritime Museums – AMMM).

Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je ovogodišnjeg jubilarnog 25. foruma kojem će se pridružiti i članovi europske organizacije za zaštitu maritimne kulturne baštine European Maritime Heritage – EMH.
.

Teme koje će se obrađivati odnose se na zaštitu i očuvanje baštinskih luka i popularizaciju tradicijskih sadržaja u priobalnim područjima kroz organizaciju različitih aktivnosti, regata na jedra ili vesla, degustacija ili uprizorenja narodnih običaja.

Sudionici foruma govorit će o važnosti umrežavanja srodnih organizacija koje djeluju na polju očuvanja pomorske baštine te kako prebroditi izazove i probleme s kojima se susreću u radu. Naglasak je na zaštiti drvenih brodova, prostora u kojem se oni nalaze i ljudi koji njima upravljaju. Održavati drveni brod zahtijeva vremena i novčanih sredstava. U primjerima dobre prakse vidjet ćemo primjere pojedinih država koje skrbe i subvencioniraju svoju tradicijsku brodogradnju, posjedovanje tradicijskih plovila, njihovo korištenje u privredne svrhe i potiču prenošenje znanja o brodogradnji i pomorskim vještinama.
.

.
Forumu će prisustvovati velik broj stručnjaka iz vodećih europskih muzeja i strukovnih organizacija i udruženja.

U suradnji s udrugama Latinsko idro iz Murtera i Betinska gajeta 1740 iz Betine, za sudionike i goste konferencije bit će organizirana regata na latinsko idro. Uz pomoć KUD-a Zora iz Betine, u pripremi je i tradicijska večera koja će biti poslužena na starom mulu u Betini.

Gosti će imati priliku posjetiti tradicijski škver Marin i porazgovarati s majstorom Antom Fržopom. Zadnjeg dana Foruma moći će uživati i u ljepotama Nacionalnog parka Kornati.

__________
Izvor: Muzej betinske drvene brodogradnje
Fotografija: Ivo Biocina