MURTER – 20. dani latinskog idra

Objavio: Pokret Otoka - 11.09.2017.

Današnjom svetom misom u Gradini u 11, zatim veslačkim regatama: malom u 17 sati, ženskom u 17.30, muškom u 18.30, a potom zabavnim programom na Rudini od 20.30 – počinju ovogodišnji, dvadeseti Dani latinskog idra koje će, kako je najavljeno, dolaskom uveličati predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Udruga “Latinsko idro” sastavila je bogat program od danas do dana regate, u nedjelju 1. listopada.

Početku najbliža događanja su ona 13. i 14. rujna kad će se plovidba na latinsko idro usmjeriti na dvije rute: na Žut, gdje se 14. rujna obilježava blagdan sv. Križa, dok druga vodi u Stari Grad na Hvaru gdje će naši, kao jedna od vodećih snaga ovoga dužjadranskog pokreta, sudjelovati na festivalu Dani u vali.

U Murteru će uslijediti niz kulturnih događanja: subota 16. rujna koncert komornog ansambla ECHO u crkvi sv. Mihovila, nedjelja glagoljaška misa u Gradini, srijeda 20. koncert Borne Ercega i Jelene Pletikose u crkvi sv. Mihovila, a u petak 22. rujna u murterskoj Čitaonici dipl. ing. brod. Luka Mudronja govorit će na temu “Regatna pravila i tehničke karakteristike tradicijskih brodova”…

Blagdan sv. Mihovila u petak 29. rujna počinje procesijom u 10.45, potom slijedi misa u Sv. Mihovilu, u 16 popodne je regata Malo latinsko idro, u 18 sati svečana sjednica Općinskog vijeća uz koncert “Dalmatina“ i uvečer izložba “Latinsko idro na Sredozemlju”, autora Lingvističkog atlasa Mediteranam, u murterskoj čitaonici u 20 sati.

Naposljetku – udarni vikend – subota užežin regate i nedjelja s regatom, u subotu 30. rujna marendavat će se, kao i obično, na Staroj rivi. Slijedi plovidba koja će spojiti Murter i Betinu, užina u Betini, “Koncert u suton“ u 19 sati na Raduču i koncert u 20.30 Ivana Korunića i Mate Skračića na Staroj rivi.

Nedjelja će osvanuti uz promenadni koncert KUD-a Hartić iz Tisna, u 10 je postrojavanje posada uz govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i humanitarnu izložbu fotografija fotografa koji su u ovih 20 godina slikavali regatu. Organiziraju je Lions klubovi Lenuci iz Zagreba i Luce iz Šibenika, prihod je namijenjen murterskom dječjem vrtiću.

Start regate – ujedno i start u treće desetljeće – dogodit će se kao i uvijek iz murterske rive u tri popodne. I sve će završiti u utorak 3. listopada izložbom fotografija “Svijet u bojama latinskog idra” u Ulici dramskih amatera.

IZVOR  : slobodnadalmacija

FOTO : Ivan Ivičin