MRRFEU – Program „Energija i klimatske promjene“

MRRFEU – Program „Energija i klimatske promjene“

Objavio: Andrea Beader - 20.04.2022.

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisala je odluke o dodjeli sredstava za dva programa ukupne vrijednosti oko 4 milijuna eura

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi Upravitelja provodi Program „Energija i klimatske promjene“, koji za cilj ima pružanje podrške aktivnostima u području razvoja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj – prenosi razvoj.gov.hr

Program „Energija i klimatske promjene“ financira se sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. u iznosu od 20 milijuna eura. Program se provodi uz stručnu podršku Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ kao Programskog partnera te kroz suradnju s Norveškom upravom za vodne resurse i energiju u ulozi donatorskog partnera na Programu.

 

Otvoreni javni pozivi u sklopu Programa

Sredstva Programa raspoloživa u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. iznose 17 milijuna eura, uz nacionalni doprinos Republike Hrvatske od 3 milijuna eura. Dodijeliti će se korisnicima do kraja programskog razdoblja putem četiri otvorena Poziva za dostavu projektnih prijedloga te dva otvorena Poziva za dostavu projektnih prijedloga male vrijednosti.

U zadnjem kvartalu 2021. godine u sklopu Programa objavljena su četiri Poziva na dostavu projektnih prijedloga:
.

  • „Proizvodnja energije iz mora“,
  • „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“,
  • „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“,
  • „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije“.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluke o financiranju jednog projekta vrijednosti 821.431,09 eura u sklopu Poziva „Proizvodnja energije iz mora“. Deset projekata u sklopu Poziva „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ vrijednosti 3.166.577,20 eura.

Krug prihvatljivih prijavitelja bio je iznimno širok. Uključivao je sve pravne javne ili privatne subjekte, komercijalne ili nekomercijalne organizacija i nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Republici Hrvatskoj. Pozivi su privukli veliku pozornost javnosti. Potencijalni prijavitelji prva četiri Poziva imali su mogućnost prijaviti projekte vrijednosti od 200.000 do 1.300.000 eura.

 

Detalji javnih poziva

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Proizvodnja energije iz mora“ vrijedan 1.534.000,00 eura. Poziv podržava pilot projekte i pred-investicijske studije za ugradnju sustava dizalica topline s morskom vodom za grijanja i hlađenja. Projektima će se analizirati mogućnosti zamjene energenata koji se koriste za grijanje i hlađenje u obalnim područjima i na otocima. Očekuje se i povećanje kapaciteta dobavljača i programera te doprinos nižim troškovima takvih instalacija u budućnosti.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ vrijedan 3.000.000,00 eura. Podržava izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja projekata korištenja geotermalne energije.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ vrijedan 7.400.000,00 eura. Poziv podržava provedbu pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana u svrhu povećanja instaliranih kapaciteta za korištenje sunčeve energije. Uvjet je da su instalirani kapaciteti za proizvodnju solarne energije povezani na elektroenergetsku mrežu. Prijavitelji su mogli prijaviti i financiranje spremnika električne energije. Uz prijavu bilo je potrebno jasno opravdanje dodatne vrijednost instalacije sustava pohrane električne energije proizvedene fotonaponskom elektranom.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije“ vrijedan 4.956.000,00 eura. Poziv se odnosi na projektne prijedloge kojima se planira razvoj pilot projekata s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije dobivene iz geotermalne energije.

Projektni prijedlozi mogu uključivati:
.

  • aktivnosti izgradnje ili revitalizacije proizvodnih i utisnih bušotina u područjima s važećom dozvolom za istraživanje i/ili pridobivanje geotermalnih voda,
  • obnovu i/ili proširenja toplinskog sustava na geotermalnu energiju, izgradnju infrastrukturnih priključaka za integraciju geotermalne topline u postojeći sustav grijanja
  • tehnološke i infrastrukturne promjene postojećih sustava grijanja u svrhu integriranja izvora geotermalne energije.

Uz najavljene projekte koji se ugovaraju u sklopu otvorenih Poziva na dostavu projektnih prijedloga, u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“, sredinom 2021. godine započela je provedba trogodišnjeg predefiniranog projekta „Osnivanje Nacionalnog centra za obuku za zgrade gotovo nulte energije“ vrijednog 1,6 milijuna eura.

Projektne aktivnosti s ciljem unaprjeđivanja znanja dionika koji sudjeluju u procesu obnove zgrada prema zahtjevima zgrada gotovo nulte energije, putem usvajanja inovativnih tehničkih rješenja, provode stručnjaci partnerskih institucija – Energetskog instituta Hrvoje Požar i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

__________
Izvor: razvoj.gov.hr
Naslovna fotografija: Pexels.