FOTO REPORTAŽA – Morsko kajakarenje po otocima zimi

Objavio: Pokret Otoka - 20.03.2018.

Morsko kajakarenje u Hrvatskoj po zimi je skoro paradoks. U zemlji koja je sinonim za ljeto, toplo more, vrućine, stare gradove i plaže, zima je jednostavno period tišine i neaktivnosti i neatraktivnosti.

Ali, temperature u Hrvatskoj se spuste i duboko ispod ništice uz snijeg toliko obilan da doslovno blokira rad zemlje danima. U isto to vrijeme, na otocima, ceste su pokrivene snijegom, trajekti otkazani, a ledene sige ukrašuju litice otoka. Polarni uvjeti na Jadranu – da li možete željeti bolje uvjete za kajakašku avanturu u Zadarskom arhipelagu?

Nemojte me krivo shvatiti, većina zima na Jadranu je ugodna ili gotovo proljetna po sjeverno europskim standardima. To znači temperature od 5 do 10ak celziusa sa povremenim danima s olujnim vjetrom, iako nije iznenađenje potpuna bonaca. Idealno za kajakarenje. Ali koji put, kao što se to dogodilo prošli tjedan, vjetar zapuše preko 50 čvorova, temperature padnu duboko ispod nule i snijeg pada. Čak i u tim uvjetima, zadarski otoci su utočište finskim kajakašima koji samo traže tekuće more. Finski arhipelag je već dugo pokriven ledenom korom često debljom i od jednog metra. Tamo se ne može veslati.

Dan počinje sa pogledom kroz prozor. Kad vidimo jato galebova koji sretno i lepršavo krstare direktno ispred balkona, to znači da je prognoza za danas točna – jaka Bura.

 

Kad pogleadmo dolje i vidimo snježni pokrivač oko naše ‘Bijele Strijele’, to je mot od prirode da će ovo biti poseban dan.

 

Vozimo se po maloj otočnoj cesti koja reže kroz otočne bržuljke i vidimo kako je cijela cesta pokrivena snijegom, kao da se vozimo negdje u Finskoj.

 

Gledajući ovu fotku, lako bi se mogli prevariti da je snimljena negdje u proljeće. More skoro da zove na kupanje, ali tek suha odijela daju indikaciju da je ovo jutro bilo minus pet. Osjećaj temperature, uzeći u obzir Buru, je vjerojatno oko minus deset.

 

Što je drugačije po zimi?

Neke stvari su drugačije kad veslate po otocima u zimi, u odnosu na ostala godišnja doba. Boje i osjećaj svijetla imaju neki zimsko-mističnu notu. Sunce se lijeno kreće blizu horizonta, a duge sjene podsjećaju kao da cijeli dan veslamo u izlazak ili zalazak sunca.

 

Druga stvar koja je putpuno drugačija zimi su temperaturne inverzije u špiljama. Ljeti obično veslamo u razne špilje i pukotine u otocima u potrazi za svježim zrakom i sjenkom. Sad je obrnuto. U špiljama je zarobljena vlaga koja nas zapljuskuje kao kupka toplog zraka.

 

Špilje i još špilja. Iskreno, ovo mi je draga fotka sa ovog putovanja pa ju ovdje dijelim s vama. 😉

Dok smo veslali kroz ovo hladno zimsko jutro pričali smo o planiranju kajakaških ruta. Kajakarenje po hrvatskim otocima organiziramo oko mjesta za izlazak i prirodno-kulturno-povijesnih znamenitosti (litice, špilje, vojna infrastruktura). I tako saznajem da se u Finskoj rute planiraju malo drugačije. Vesla se oko lokacija sauna. Odabir arhipelaga pod utjecajem je tko zna koga sa nekom ljetnom kućicom na jednom od tisuću otoka. Podrazumjeva se da svaka kuća ima saunu. Naravno ima tu i sigurnosno-nautičkih utjecaja u odabiru rute, ali činjenica da je lokacija saune jedan od njih, osvježavajuća je ovo hladno jutro. Ako zime ovako nastave izgledati u Hrvatskoj, definitivno ćemo instalirati jednu saunu u našem arhipelagu. 😉

 

Veslamo dalje i dolazimo do litica i našeg najvećeg iznenađenja do sad. Pothvati i pukotine koje koristimo dok napredujemo po stijeni za vrijeme DWS (deep water solo) penjanja, sad su kao kante iz kojih teče led. Moja fascinacija ovim divnim sigama vjerojatno je bila čudna mojim finskim veslačima kojima su sige normalne kao nama hobotnice.

Kasnije tokom tjedna krećemo se dalje po otoku i uzimamo odmor od kajakarenja, a vjetar okreće na Jugo i donosi mrke crne oblake kakve ne vidimo baš po ljeti.

 

Planinarimo u dijelu otoka zaštićenog od Juga. Krckanje svježeg pršića pod nogama mješa se uz zvukove valova koji udaraju u stijene daleko ispod nas.

 

Što je isto po zimi i ostalim godišnjim dobima?

Neke stvari su vam potpuno iste bez obzira da li veslate u zimu ili recimo po ljeti. Kavu i kekse poslužujemo čak i ako kamenje pada sa neba.

 

Trenuci tišine i mirnoće dođaju se obzira što prognoza najavljuje orkanski vjetar. Kako vjetar okreće iz Bure prema Jugu, nalazimo se usred jednog kratkog zatišja. Potpuno koristimo ovaj vjetreni intermezzo u svoju korist i veslamo obadvije planirane rute za ovaj dan. 26km danas.

Slalom među ošrtrim hridima je savršena zabava dok se krećemo uz kamenu obalu. Ujedno, to je i izvrstan način za vježbanje novih zaveslaja i vještina u kajaku. To ujedno i odgovara na pitanje zašto imamo plastične a ne kompozitne kajake za svoje ture po zadarskim otocima.

Još jedna stvar koja je ista bez obzira kad u godini veslate po jadranskim otocima su iznenađenja koja nalazimo na plažama. Nogometna lopta na ovoj plaži oblutaka. Savršeno zagrijavanje nakon odmora, a prije ponovnog ulaska u kajak. Suho odijelo drži Timu zagrijanog dok ide po jednu odbijenu loptu. 😉

 

Za video sa ture pogledajte originalni post na Malik Adventure stranici.

Autor: Marko Mrše

Fotografija: Marko Mrše